Precíziós gazdálkodás az ANNABURGER-től (+prospektus)

Precíziós gazdálkodás az ANNABURGER-től (+prospektus)

Tudta? ANNABURGER gépekre is lehet pályázni VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatására kiírt pályázat keretében.

 

Az ISOBUS-gépvezérléssel a pótkocsi valamennyi elektromos, hidraulikus és pneumatikus funkciójának vezérlése, valamint bizonyos üzemi állapotok megjelenítése végezhető a működési paraméterek szabályozásához, valamint szükséges a gépről származó adatok rögzítéséhez és kielemzéséhez.

Ez a készülék a kijelző grafikus kezelőfelületén keresztül működtethető. A rendszerben a feladatvezérlő egység fogadja a parancsokat és vezérli az érintett hidraulika szelepeket, vagy elektromos fogyasztókat. A központi terminálról valamennyi ISOBUS kompatibilis eszköz vezérelhető. Az ANNABURGER pótkocsik tekintetében traktoroldalról mindössze egyetlen nyomóági hidraulika tömlőre, és egy szabad visszafolyó ágra van szükség, valamint ISOBUS csatlakoztatási lehetőségre.

 

 

ANNABURGER ISOBUS megoldásáról

Az ANNABURGER Nutzfahrzeug GmbH ISOBUS megoldásának egyik előnye, hogy az ISOBUS használatát a Multiland Plus vontatmány cserélő rendszerben, valamint széleskörűen felszerelt speciális célú járműveken teszi lehetővé. Ebben az esetben egy bizonyos szoftverrel ellátott feladat vezérlő egység végzi a teljes felépítmény/járműpaletta vezérlését. A kijelző grafikus kezelőfelülete automatikusan alkalmazkodik az adott járműfelépítményhez, és kompromisszumok nélkül végzi a jármű vezérlését - ami a speciális célú járművet illeti.

A szoftver annyira fejlett, hogy a cserefelépítményes rendszer mellett csőfüggönyös, vagy csoroszlyás kijuttató egységgel ellátott hígtrágya tartálykocsi szakaszvezérlésére, szervestrágyaszóró esetében változtatható dóziskijuttatásra, vagy akár az átrakó kocsi funkció vezérlésére is képes.

Az adott alkalmazásokban az ISOBUS rendszer felismeri és konfigurálja a különféle munkagépeket, így a vezérlés ideálisan a berendezések felszereltségéhez illeszthető. A grafikus kezelőfelületen csak az adott munkagép vezérléséhez szükséges gombok és parancsok jelennek meg. Egy opciós joystick, vagy a traktor többfunkciós vezérlő karja lehetővé teszi, hogy a gépkezelő a működtetni kívánt funkciókat a kijelző menüktől függetlenül válassza ki. A különféle felszereltség csomagokon keresztül a vevő határozhatja meg a vezérlés egyes funkcióit a vásárláskor. Emellett pedig további funkciók későbbi utólagos beépítésére is lehetőség van. Azzal, hogy az ANNABURGER vállalat folyamatosan fejleszti a szoftvert, a gépek funkcionalitása is bővíthető a későbbi frissítéseken és kiegészítéseken keresztül.

A szoftver fejlesztése közvetlenül Annaburgban történik az egyik legfontosabb partnerük, a WTK-Elektronik cég közreműködésével, így a gyártó gyorsan és megbízhatóan képes reagálni a vásárlói igényekre, és szakszerű támogatást tud nyújtani az értékesítési és gyakorlati problémák megoldásához. A mindenre kiterjedő felhasználói útmutatókkal és az általuk szervezett kezelői tanfolyamokkal a felhasználók maradéktalanul felkészülhetnek az ISOBUS megoldásaink használatára.

 

ANNABURGER ISOBUS szerves- és hígtrágya kijuttatáshoz

Nem számít, milyen anyagot kívánunk kiszórni, a helyes mennyiség alapvető fontosságú a jó eredményekhez. Emlékszünk még a komplikált számításokra a múltból? Az ISOBUS-nak köszönhetően az előírt kijuttatási mennyiség precízen szabályozható tonna per hektár értékben. Ez sokkal könnyebbé teszi a munkát.

Ma mindennél fontosabb az erőforrások kihasználásának maximalizálása. Ezért használjuk az ANNABURGER ISOBUS rendszert karöltve GPS-szel, ami megbízható és jól képzett agyként emlékszik minden egyes pozícióra a szántóföldön – a kívánt kijuttatási mennyiséggel együtt. A szántóföld helyspecifikus trágyázása hatékonnyá teszi a tápanyagkijuttatást. A szervestrágyaszórók kaparóláncának sebessége külön szabályozható a rendszer segítségével.

Az ISOBUS vezérlő rendszer hígtrágya kijuttatási technológiával is összekapcsolódik. Így a vonszolt csöves kijuttató adapterek automata szórókeret szakaszvezérlése többféle módon is kényelmesen megoldható. A vásárló szimmetrikus és aszimmetrikus szakaszkapcsolás között választhat. Aszimmetrikus vezérlés esetében a csöves kijuttató adapter felszereltségétől függően az összes cső kézzel kikapcsolható csoportokban. Már lehetőség van a kijuttatás megszakítására is a munkavégzés közben. A barázdákban haladó egyes kijuttató csövek is egyenként elzárhatók.

Opcióként a csőfüggöny kijuttató adapter szakaszai automatikusan működtethetők automata szórókeret szakaszvezérlésen keresztül (max. 10 szakasz). Ebben a vezérlési üzemmódban a már lekezelt terület grafikusan jelenik meg a kijelzőn.

A teljes hígtrágya kijuttató tartálykocsik működtetése egy opciós többfunkciós karral (joystick) is megoldható. A gépkezelő a legfontosabb funkciókat tetszés szerint egyenként rendelheti hozzá a joystick nyomógombjaihoz. Így a funkcióknak a vezérlő kar gombjaival történő működtetése független a kiválasztott munkamenütől. Igény esetén az ANNABURGER cégtől 24 funkciós vezérlő kar rendelhető. Emellett bizonyos traktorokon az erőgép saját joystick karjának használaton kívüli gombjai is felhasználhatók.

 

 

Az ANNABURGER ISOBUS előnyei a hagyományos vezérlési módokkal szemben

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi előnyökkel szembesül az a gazda, aki magáénak tudhatja az ANNABURGER ISOBUS rendszerrel szerelt pótkocsijait.

  • Egyetlen kijelzőn keresztül különféle felszereltségű járművek, jármű felépítmények vezérlése.
  • A korszerű traktorokon az erőgép saját kijelzője is használható. Nincs szükség plusz egy terminál megvásárlására.
  • Jól áttekinthető kezelőszervek a fülkében – nagyobb biztonság és könnyebb kezelhetőség.
  • Grafikus kezelőfelület, ahol a kijelzőn jelennek meg az alkalmazás adatai.
  • A munkagép vezérlés egyszerű csatlakoztatása a traktorhoz a szabványos ISOBUS csatlakozóval.
  • Lehetőség van külső kezelőszervek, mint pl. joystick csatlakoztatására, amelyeket a gépkezelő szabadon hozzárendelhet a kívánt funkciókhoz.
  • Az ISOBUS alapvető feltétele a szerves- és hígtrágya szabályozott kijuttatásának és a Precíziós Gazdálkodás alkalmazásának.
  • Az adatoknak a gazdaság központi számítógépére történő átmásolásával egyszerűen végezhető a dokumentálás, továbbá a betakarítógépek hozamadatai hatékonyan használhatók a tápanyag (szerves- és hígtrágya) mennyiségének helyspecifikus meghatározásához és sebességfüggetlen kijuttatásához. Ez utóbbihoz segítséget nyújt a tápanyag érzékelő (NIR szenzor) és súlymérő rendszer használata is.

 

Szöveg: Somogyi Ákos, termékmenedzser

Forrás, kép: ANNABURGER

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek