Bemutatkozás

 

A rendszerváltás után, 1991-ben mindössze 100 000 Ft törzstőkével alapítottuk meg az AXIÁL Bt-t, amely 1992-re vált családi vállalkozássá. Akkoriban csupán egy Fiat Polski gépkocsival intéztük a működéshez elengedhetetlen, mindennapi ügyes-bajos dolgokat.

"A gépek néhány éve még egyszerűbbek voltak, az emberek bátrabban álltak neki javítani azokat, viszont alkatrészből gyakran mutatkozott hiány a piacon. Azért vágtam neki a régi NDK-nak, az akkor éppen a nyugathoz csatlakozott kelet-német tartományoknak és Csehszlovákiának, hogy beszerezhessem azokat az árucikkeket, amelyek ügyfeleink számára nélkülözhetetlenek voltak."

Eleinte csak Zetor és ZTS alkatrészek kereskedelmével foglalkoztunk, mára azonban már több száz márka alkatrészei érhetők el boltjainkban, ezek között szerepel saját termékcsaládunk, az ISTER is, amely termékek előállítására, tesztelésére különleges figyelmet szentel vállalatunk.

1995-től kínálatunkat mezőgazdasági gépek forgalmazásával, illetve speciálisan ügyfeleink igényeihez szabott szerviz- és műszaki háttérszolgáltatások nyújtásával is bővítettük. Hatalmas fordulatot hozott életünkben a rá következő év is, 1996-ban cégünk Kft-vé alakult, és törzstőkénket 50 000 000 Ft-ra emeltük.

A mérföldkövek sorában 2000 novembere tölt be kimagasló szerepet, amikor is a CLAAS német gépgyártó vállalat - amely 2013. április 28-án ünnepelte 100 éves fennállásának évfordulóját - kizárólagos importőri és hazai forgalmazói jogot biztosított vállalkozásunknak.

 

A bajai, központi telephely a levegőből 2023 februárjában

 

Tevékenységi körünk 2003 óta tovább bővült használt gépek forgalmazásával, majd 2004-ben építő- és raktártechnológiai gépekkel is szélesedett kínálatunk.

Az AXIÁL Cégcsoporthoz tartozik a 2001-ben alakult, gépbérletre és bérmunka szolgáltatásra szakosodott MANAX Kft. is, amely azok számára ajánl rövid és hosszú távú megoldásokat, akik nem kizárólag gépvásárlásban gondolkodva kívánják biztosítani munkájuk hatékonyságát.

Az AFS, azaz Axiál Financial Services 2007-ben vált különálló szervezetté, amely az anyavállalat Hitelosztálya által felhalmozott tapasztalatokra épülve lett pénzügyi szolgáltatásokat közvetítő vállalkozássá. Szakértő pénzügyi tanácsadó kollégáink hitelek, lízingek, biztosítások közvetítésével, és támogatások előfinanszírozásával ún. faktorálással segítik üzletfeleinket.

Szintén 2007-ben átadtuk a frissen épített Alkatrész Logisztikai Központunkat, mely méreteivel és kapacitásával a magyar mezőgazdasági alkatrészellátás egyik legnagyobb raktára, és jelenleg is további fejlesztések helyszíne.

Az AXIÁL Kft. az évek során az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar vállalkozássá nőtte ki magát, már nemcsak hazai, hanem külföldi érdekeltségekkel is rendelkezik. Ilyen a szlovák HRIADEL' és a román MUNAX cég, amelyek vállalkozásunkhoz hasonló tevékenységeket folytatnak a szomszédos országokban.

 

19 AXIÁL Pont Magyarországon 2023-ban

 

Cégünk 2011-ben kezdte el telephelyfejlesztési programját, melynek keretében számos új telephelyet nyitott, illetve a már meglévőket felújította, hogy még inkább ki tudja szolgálni az egyes térségekben élőket. Jelenleg a bajai központtal együtt 19 AXIÁL Ponton állunk rendelkezésre ügyfeleink számára.

Ez idő tájt egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az agráriumban a precíziós gazdálkodásnak, termékpalettánkon is megjelennek különböző automata kormányzási megoldások. 2014-ben elindítottuk cégünk saját, eszközfüggetlen korrekciós jelszolgáltatási hálózatát mAXI-NET néven, mely akár 2-3 cm pontos munkavégzést tesz lehetővé. 2018-ban a legújabb technológiai megoldások irányába léptünk a Trimble márka bevezetésével.

2013-ban az SAP integrált, vállalatirányítási rendszerrel és 2015-ben a Szerviz- és Alkatrészüzletág közös szervezetté, Vevőszolgálattá történő egyesülésével lehetővé vált a még hatékonyabb, összehangoltabb működésünk. A környezetterhelés csökkentésére és a gyorsabb, rugalmasabb dokumentáció érdekében 2018-ban bevezettük a javítási munkálatoknál ez E-munkalapot, mellyel ráléptünk a digitális dokumentáció útjára és 2020-ban ennek folytatásként átálltunk az elektronikus számla kezelésre.

Szívünkön viseljük a jövő szakember generációinak képzését, az ágazati szakemberek elméleti és gyakorlati oktatását is. Gépkezelői kurzusainkkal a legújabb gépek kezeléséhez biztosítunk ismereteket, valamint több középfokú és felsőfokú oktatási intézménnyel is kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy tapasztalatainkat és tudásbázisunkat megoszthassunk a fiatalokkal.

2022. április 12-én Szekszárdon tizenhárom intézmény részvételével aláírták a duális szakképzéshez kapcsolódó Déli Agrárszakképzési Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. létesítő okiratát, mely 2022. május 1-jével alakult meg. A dokumentumot szignáló intézmények között szerepel az AXIÁL Kft. is, mellyel újból kimutattuk elköteleződésünk az utánpótlásnevelés iránt.

2021-ben a vállalat 30 éves fennállásának, valamint az egészégügyi dolgozók koronavírus alatti rendkívüli helytállásának alkalmából megrendeztük az I. AXIÁL Jótékonysági Futást, mellyel a bajai Szent Rókus Kórházat, 2022-ben pedig a II. AXIÁL Jótékonysági Futáson az Országos Mentőszolgálat bajai kirendeltségét támogattuk a futók nevezéseinek és a cég felajánlásának köszönhetően 5-5 millió forinttal.

2021 augusztusában átadtuk központi telephelyünkön megújult Alkatrész Logisztikai Központunkat, mely kétmilliárd forintos beruházás a Pénzügyminisztérium támogatásával valósult meg. A fejlesztés célja a gyors és minőségi kiszolgálás fenntartása, valamint a dolgozók munkakörülményeinek javítása.
 


Ezzel egy időben egyre nagyobb figyelmet kezdtünk el fordítani karbonlábnyomunk csökkentésére, melyet a logisztikai központon elhelyezett napelemrendszer, majd a 2022 év végén a szekszárdi és kerecsendi telephelyen is üzembe helyezett napelemrendszer segítségével teszünk.

2022 tavaszán Bács-Kiskun Megye harmadik legnagyobb vállalkozásaként nevezték meg az AXIÁL Kft-t a TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2021 című kiadványban, mely a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), valamint a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) együtt készített el.

Szintén ez idő tájt együttműködési megállapodást írtunk alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Az együttműködés célja felhívni a figyelmet, hogy a mezőgazdasági gépek közlekedése a szabályoknak megfelelő történjen a közúti közlekedés során.

A fejlődés nem állhat meg. 2022 év végén átadtuk új felsőzsolcai telephelyünket és új bajai, mobilszervizszerelőink számára készült műhelyünket.

 

"Az elmúlt több mint 30 évre visszatekintve elmondhatom, minden nehézséget átéltünk, amit az agrárium tartogatott a benne dolgozók számára, ugyanakkor szeretettel gondolok vissza a küzdelmekre, a tapasztalatokra és élményekre, amelyek mind a mai napig meghatározzák személyes és szakmai filozófiámat is. Ezt, a szüntelenül szem előtt tartott meggyőződésemet a tevékenységünk mottójául választott Henry Ford idézet adja vissza hűen: A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye."

 

Harsányi Zsolt

tulajdonos-ügyvezető