Bács-Kiskun harmadik legnagyobb vállalkozása az AXIÁL

Bács-Kiskun harmadik legnagyobb vállalkozása az AXIÁL

Bács-Kiskun Megye harmadik legnagyobb vállalkozása az AXIÁL Kft – derült ki a napokban bemutatott TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2021 című kiadványból.

A TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2021 című kiadványt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), valamint a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) együtt készített el és néhány napja Kecskeméten, a kamara Gazdasági Évnyitója keretében mutatott be.

Gaál József, a BKMKIK elnöke a kiadvány bevezető interjújában elmondta, hogy a KSH 2020-as adatai alapján Bács-Kiskunban az egy főre jutó GDP az országos átlag 81 százaléka. A főváros nélkül a megyék fejlettségi átlagának a 105,6 százalékán áll, a sorban a hatodik helyet foglalja el. Míg 2015-ben az egy főre jutó GDP az országos átlag 75,5 százalékát tette ki, a megyék átlagát tekintve 98,1 százalékon állt. Egyértelmű tehát a fejlődés. Hozzátette, hogy a térség erősségei között említhető, hogy az elmúlt évtizedben kiemelkedően nőtt az ipar teljesítménye, ezen belül a járműiparé egyre jelentősebb. Emellett az élelmiszerágazat, a logisztikai és az építőipari szerepe is.

A top 100 legnagyobb cég 2020-as listáján továbbra is tartja harmadik helyét az AXIÁL Kft., második a Duna Aszfalt Kft. és első a Mercedes-Benz Manufactoring Hungary Kft.
 


A top 100-as lista jellemzője, hogy 85 százalékában korlátolt felelősségű társaságokból, 13 százalékban részvénytársaságokból és 2 százalékban betéti társaságokból áll. A megye éllovas vállalkozásai összesen hat nemzetgazdasági ágban tevékenykednek: 52% feldolgozóipar, 26% kereskedelem és gépjárműjavítás, 14% építőipar, 2-3% mezőgazdaság, szállítás, vízellátás.

Bács-Kiskun megye 11 járásában – Bácsalmás térség kivételével – jelen vannak a toplistás vállalkozások, leginkább a megyeszékhelyen és térségében, ahol 51 gazdasági szervezet tevékenykedik. A toplistás gazdasági szervezetek összesen több mint 30 000 főt foglalkoztattak 2020-ban, a vállalkozások 49%-a 51 és 250 közötti főt, de jelentősek a 251 és afeletti munkavállalalót alkalmazó cégek is. Ez e két kategória 86%-ban fedi le a foglalkoztatottság körét.

A kiadvány foglalkozik a Neumann János Egyetem és a gazdasági szereplők kapcsolatával is. Olvasható, hogy az egyetemnek Bács-Kiskun megyében 26 duális szereplővel van együttműködése. A partnerek közül 10 szerepel a top 100-as ranglistán. A 10 vállalkozás közül második az AXIÁL Kft, amely duális képzés keretében számottevő mértékben fogad a Neumann János Egyetemről hallgatókat.

 

Forrás, kép: BKMKIK

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek