Precíziós rendszer, amely a sokszínű gépparkkal is elbír

Precíziós rendszer, amely a sokszínű gépparkkal is elbír

Dalmand határában található a Kósa Kft, ahol Kósa Gáborral és Keresztes Gáborral a precíziós rendszer lecserélésének apropójából beszélgettünk. Na de, milyen gépekben vannak ezek?! Két egyforma márkát nehezen találunk köztük.

 

Amikor Kóbor Szabolcs területi képviselő kollégám felhívott, hogy elcsalogasson egy interjúra, felvázolta, hová kellene mennünk – röviden összefoglalta a Trimble rendszerhez vezető utat, majd amikor azt ecsetelte, hányféle gépben dolgozik ez a megoldás, már tudtam, hogy hamarosan beszélgetni fogunk.

 

Kósa Gábor, a cégalapító fia, és Keresztes Gábor, az alapító veje válaszolt kérdéseinkre.

 

Kérlek, mutassátok be a gazdaságot!

1993. szeptember 1-jén alapította a családi céget édesapám, Kósa Csaba és az ő apukája, a jelenleg is aktív, 82 éves Kósa József. Később csatlakoztunk mi is: az édesanyám, a nővérem, a sógorom és jómagam, mindannyian agrár végzettséggel rendelkezünk.

Családunk hölgy tagjai viszik az irodát, sógorommal pedig a telepet, a termelést irányítjuk. Összesen 10 fős csapattal végezzük a napi munkát.

 

Mekkora területen és milyen növényekkel gazdálkodtok?

450 hektár, döntő többségében saját tulajdonú földön gazdálkodunk: búzát, árpát, cukorrépát, napraforgót és kukoricát termelünk.

Vállalkozásunk a cukorrépára lett alapozva – a legelső évtől kezdve foglalkozunk vele, és ennek köszönhető, hogy folyamatosan fejleszteni tudtunk, jól jövedelmező terményről beszélhetünk.

A területünkhöz képest túlméretezett gépparkkal és állandó emberi erőforrással rendelkezünk, éppen ezért a szolgáltatásra is nagy hangsúlyt fektettünk. Területeink pár kilométeres körzeten belül vannak – nem apróbb szalagparcellákról beszélhetünk, a legnagyobb például 90 hektár. Földjeink szerencsére nagyon jók, remek adottságokkal rendelkeznek.

Körülbelül 50 hektár területen szolgáltatunk. Ezen kívül meghatározó a cukorrépa vetés, kultivátorozás és szedés – azaz az egész folyamat, amely 700 hektár bérmunkát jelent számunkra évente.

Gépparkunk igen színes, számos márka megtalálható telephelyünkön.

 

Mióta használtok GPS rendszereket?

Magyarországon a legelsők között nálunk volt automata kormányzás – „hibrid” rendszer volt szinte az összes gépben, saját bázisállomással rendelkeztünk. A kezdetekben jól működött, majd kezdett megbízhatatlanabbá válni a rendszer.

Mindemellett az új JD traktorjaink gyári rendszerrel érkeztek, és még egy gépünk volt, amiben szintén más fajta precíziós technológia állt rendelkezésre. Párhuzamosan minimum háromféle felületet kellett kezelnünk. Ez leginkább a dolgozóink számára nem volt előnyös, hiszen folyamatosan alkalmazkodni kell a különböző rendszerekhez, ha elakadtak valamelyikkel, akkor nem volt egyértelmű, kit tudnak keresni a megoldásban.

 

Miben láttátok a problémát, hogy a régi rendszerek nem működnek jól?

Egyre megbízhatatlanabbá vált a rádiós RTK jel, majd a SIM kártyás modulokra való áttéréskor sem volt érezhető a javulás, a reggel még egyenes soraink délutánra hullámozni kezdtek.

A tavalyi vetéskor került fel az i-re a pont, akkor döntöttünk a cseréről. Bérmunkában vetettünk, ahol nem működött a GPS, és ez meg is látszott sajnos a munkánkban, amelyre eddig soha nem volt panasz.

 

Milyen szempontok befolyásoltak a választásban? A piacon számos szereplő van.

Mezőgazdasággal foglalkozunk, nem informatikusnak képeztük magunkat, és nem is ez a célunk. Olyan partnerre volt szükségünk, akiket elérünk bármikor, akik segítenek, amikor kérdéseink merülnek fel. A dombóvári telephely közelsége, a precíziós szolgáltatási apparátus, a szervizszerelők száma, a dedikált telefonszámon elérhető support, a távoli elérés (és segítségnyújtás) mind-mind hatalmasat nyomott a latban. A piacon több helyen is érdeklődtünk, de ilyen komplex megoldást senki nem tudott biztosítani – a korábbi tapasztalataink miatt viszont ezekhez a dolgokhoz ragaszkodtunk.

Kaptunk referenciákat, akiket fel tudtunk keresni, hogy elmondják a gyakorlati tapasztalataikat, hús-vér emberekkel kommunikáltunk erről, ezek a vélemények csak megerősíteni tudtak a döntésünkben.

 

 

Mely gépekben valósítottátok meg a cserét?

Először három traktorban próbáltuk ki a Trimble-t: egy Case IH-ban, egy John Deere-ben és egy Massey Fergusonban.

 

"Három különböző, nem AXIÁL által preferált márkában bizonyította tökéletes működőképességét."

 

Milyen további tapasztalatokról tudtok beszámolni?

Teljes mértékben helyt álltatok! A vetés nagyon szépen lement, jelenleg már a permetezés zajlik. Mindennel meg vagyunk elégedve. Ami probléma felmerült a vetésnél, ott is kiderült, hogy nem a GPS rendszerrel volt a gond. Szépen egyenesen megyünk.

Most a permetezés szakaszolással megy – Trimble Field IQ kijuttatás-vezérlő van benne.

 

Beszerelés, betanulás, support… Hogyan zajlott ez Nálatok?

Még az előrendelési akció keretében egyeztünk meg, és bár annak szinte az utolsó pillanatában történt a megrendelés, viszont ez sem akadályozta meg azt, hogy a cukorrépa viszonylag korai vetésére minden összeálljon. Flottul, tisztán dolgoztak a fiúk. A régi rendszert kiszedték, az újat beépítették. A kollégáitok mindig elérhetőek voltak, segítettek.
Itt kiemelném, hogy nagyon jó lehetőségnek tartjuk a Trimble beszámítási akcióját, a jövőben ezt kihasználva le szeretnénk cserélni minden meglévő, régi rendszerünket, ezáltal a kezelőknek egyféle monitoron, egyféle felületen, egyféle menürendszert kelljen kezelni. Olyannyira eltökéltek vagyunk, hogy a meglévő JD gyári megoldást is erre cserélnénk le, valamint a kombájnokba is ilyen technológiát építenénk, így minden adat és információ egy platformon egyesül majd, gépszíntől függetlenül. A Trimble platformon keresztül összegyűlt adatokat szeretnénk a mAXI-MAP-ben feldolgozni.

 

"Amikor valaki megvesz egy ilyen rendszert, arra vigyáz és hosszú távon gondolkozik benne. Számunkra sokat jelent a fejlődés: nagyon meggyőző volt, hogy nem múltbéli technológiák köszönnek vissza! Felhőalapú, androidos, minden adat azonnal rendelkezésre áll, azonnal szinkronizálódik. Rengeteg időt megspórolunk azáltal, hogy az adatokat nem kell mindenhova rögzítgetni, bárhol és bármikor rendelkezésünkre állnak mostantól."

 

Mi győzött meg a mAXI-MAP-ről?

Magyar ember által fejlesztett, magyar nyelven íródott, átlátható program, amelynek a fejlesztője elérhető, és kapunk támogatást az adatok rendszerezéséhez, kezeléséhez, valamint a táblán belül egyéni iránymutatásokat is adnak például tőszám, műtrágya vonatkozásában.

 

Hogyan fogadták a dolgozók az új rendszert?

Határozottan kimondhatjuk, nagyon örültek neki. Sokat kínlódtak korábban a többféle rendszerrel, sok bosszúságot okozott. Ezek a mostaniak viszont könnyebbé és gördülékenyebbé teszik életünket és munkánkat.

 

Milyen további lépéseket, fejlesztéseket terveztek?

Talajmintavételezést végzünk már 8-10 éve, ilyen irányban szeretnénk tovább menni, precíziós vetőgépekkel, differenciált műtrágyakijuttatással – és ha mindezek megvalósulnak, egy igen jól működő rendszerrel fogunk rendelkezni, amelyet a mAXI-MAP szoftver támogat.

 

Mit gondoltok, mi lesz 10 év múlva az agráriumban?

A permetező drónok már nagyon a jelen kapujában vannak – ez biztosan várható. Az eszközök, gépek fejlesztése folyamatos. Szeretnénk folyamatosan cserélni mindent, hogy minél precízebben, a környezetterhelést csökkentve dolgozhassunk.

 

Forrás, kép: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek