Precíziós gazdálkodási szolgáltatások az AXIÁL Kft-nél. Aki ebbe belekezd, már nem akar kiszállni!

Precíziós gazdálkodási szolgáltatások az AXIÁL Kft-nél. Aki ebbe belekezd, már nem akar kiszállni!

Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezetővel Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser beszélgetett az AXIÁL Kft. által kínált precíziós gazdálkodási szolgáltatásokról, a lehetőségekről és a tapasztalatokról.

 

Aki régről ismeri az AXIÁL Kft.-t, annak elsősorban az alkatrész-forgalmazás, a gépkereskedelem és a szerviz juthat eszébe róla. De az elmúlt jó néhány évben egyre többet hallani a helyspecifikus növénytermesztés kapcsán is a cég nevét. Míg eleinte ez a GPS eszközök forgalmazását jelentette, néhány éve már a precíziós növénytermesztéshez kapcsolódó szolgáltatások is ott vannak a kínálatban. Hogy vezetett az út idáig?

Bő 10 éve indult a mezőgazdasági GPS eszközök forgalmazása. 2015 végén kezdődött meg az RTK korrekciós jelet sugárzó mAXI-NET hálózat kiépítése, mely 2016-tól országos lefedettséggel működik. Akkor ez volt az első kimondottan mezőgazdasági célú hálózat, amely már nem a hagyományos rádió frekvenciás adatátvitelt használta, hanem mobil internet kapcsolaton keresztül elérhető. Modern kialakítása egészen kiemelkedő működési stabilitást eredményezett. És bár Magyarországon is a kormányautomatikák jelentették eleinte a precíziós növénytermesztést, egyértelmű volt, hogy idővel megjelenik a helyspecifikus inputfelhasználás is.

Ez persze már egy sokkal összetettebb dolog, komolyabb hátteret igényel. Sokféle ismeret kell hozzá, hogy valaki ezt meg is tudja valósítani – informatika, térinformatika, agronómia, GPS eszközök, munkagépek ismerete stb. Egyértelmű volt, hogy ez akkor tud jól működni, ha komplett, a gazdálkodók számára is átlátható technológiát tudunk kínálni és segítjük a gazdálkodókat. Így indultunk és mára teljeskörű szolgáltatással állunk partnereink rendelkezésére.

 

Helyspecifikus információk a mAXI-MAP szoftverben – fotó: AXIÁL Kft.Ez lenne a Vantage? Mi is az tulajdonképpen?

Lényegében igen. A Vantage egy gyűjtőnév, azoknak a szolgáltatásoknak, megoldásoknak és GPS eszközöknek az összessége, amelyeket partnereinknek kínálunk a helyspecifikus növénytermesztés megvalósításához. Ezek egy része Trimble megoldás. Mivel Trimble Vantage dílerek vagyunk, szorosabb az együttműködésünk, nem csak a GPS eszközök forgalmazására terjed ki. Emellett saját megoldásaink is itt jelennek meg.

 

Milyen elemekből áll ez a kínálat?

Lényegében lefedjük a helyspecifikus input-felhasználás teljes folyamatát. Első lépésben meghatározzuk a táblán belüli menedzsment zónákat, és azok termőképességét. Ezekből a zónákból veszünk aztán talajmintákat, és végezzük el a laborvizsgálatot. Ezeknek, és más adatoknak (pl. hozam) a térképezésére saját szoftvert fejlesztettünk, a mAXI-MAP-et. Ebben aztán a gazda maga is el tudja készíteni a kijuttatási terveit – legyen szó műtrágyázásról, vagy vetésről, akár elismert szaktanácsadó-rendszer tudását is bevonva.

A szoftver egyrészt gyorssá és egyszerűvé teszi ezt a folyamatot, másrészt biztosítja, hogy a kész terv kompatibilis legyen a kijuttatást végző eszközzel.

De emellett folyamatosan frissülő műholdas adatgyűjtésből származó adatokkal is segíti a gazdálkodót. Ezek egyrészt meteorológiai adatok, másrészt talajnedvesség és hőmérséklet, ill. a növényzet aktuális állapotáról készült feldolgozott műholdképek, amelyek a vegetációs aktivitást, ill. a növényzet vízhiány okozta stresszes állapotát mutatják.

Ide kapcsolódik a Trimble Ag szoftver is, amely többek között automatikus adatszinkronizálást biztosít. Ennek köszönhetően egyrészt felhőn keresztül (vezeték nélkül) ki tudjuk küldeni a Trimble GPS monitorokra a mAXI-MAP szoftverben készült kijuttatási terveket, másrészt látjuk azok megvalósulását is, mert az elvégzett munkákról készült adatok is automatikusan szinkronizálódnak.

Tehát nem csak azt látjuk, hogy hogyan terveztük a kijuttatást, de azt is, hogy az mennyiben valósult meg.

 

Ha már említetted a mAXI-MAP szoftvereket, mint saját fejlesztést. Mennyire bizonyult sikeresnek, milyenek a visszajelzések?

Nagyon jók a visszajelzések. Egyrészt, elnyertük vele az idei AGROmashEXPO Hazai Termékfejlesztési Nagydíját. Ez mindenképpen figyelemre méltó, hiszen egy szakmai zsűri találta erre érdemesnek. De talán ennél is többet jelent a partnerek pozitív visszajelzése. Az egyik fő indíttatást a szoftver fejlesztésére az adta, hogy nem tartottuk jónak a hagyományos farmmenedzsment szoftverek kialakítását. Nem igazán illenek a széleskörű gyakorlathoz. Térinformatikai tudás kell a használatukhoz és nehézkes, sok időt igényel velük a sok adat térképezése, sok táblára kijuttatási terveket készíteni.

mAXI-MAP esetében minden egy webes felületen, varázslók segítségével történik. A felhasználó nem is érzi, hogy egy térinformatikai alkalmazást használ, olyan, mintha csak a weben böngészne.

És az az igazán pozitív visszajelzés, amikor azok a gazdák is, akik még soha nem találkoztak korábban kijuttatási tervekkel, a szoftverünkben gond nélkül megcsinálják azokat, és nekünk is legalább akkora öröm, amikor először sikerül a helyspecifikus kijuttatása, mint neki. Jó látni, hogy egyre többen használják a szoftverünket, és jó látni, hogy visszaigazolódik, hogy az alap koncepciónk helyes volt.

 

Nagy elismerés, hogy a szakma ítélte oda a díjat– fotó: AXIÁL Kft.

 

Nagyon erős hívó szó lett a precíziós gazdálkodás. Egye több a piaci szereplő. Miben más az AXIÁL Kft. szolgáltatása, mint más hasonló szolgáltatások?

Az egyik nagyon fontos dolog, hogy a kialakított szolgáltatásunk egy evolúció eredménye. Nagy cégként, sok partnerrel együttműködve, az ő igényeikre figyelve fejlesztettünk. A másik fontos dolog, hogy szemben a legtöbb piaci szereplővel, mi a precíziós növénytermesztés folyamatának minden lépését lefedjük a megoldásainkkal. Sokan ennek csak egy-egy szeletét tudják. Vannak, akik zónákat határolnak le, talajmintáznak, szaktanácsot adnak, de a GPS eszközöket, gépeket illetően nincs tapasztalatuk, és nincs olyan szoftveres megoldásuk, amivel segíteni tudnák a partnereket. De igaz a fordítottja is – vannak olyan GPS eszköz forgalmazók, akik a szolgáltatások terén nem vitézkednek. Illetve, talán a mi megközelítésünk is eltér másokétól.

A mi célunk nem az, hogy kész kijuttatási terveket adjunk a partnereknek. Mi információt adunk azokhoz, és olyan eszközt – a mAXI-MAP-et – amivel ők is meg tudják csinálni a terveket.

Ezt azért tartjuk fontosnak, mert így a gazdálkodó maga is részese a folyamatnak, nem utolsó sorban az ő helyi tudása is be tud épülni abba. De említhetném a zónázási megoldásainkat is. Ezen a téren sok különböző elképzelést látunk a piacon. Ha megnézzük a trendeket, nem csak itthon, hanem globálisan egyre nagyobb tért nyernek a műholdas távérzékelésre alapozott megoldások. Ezek minősége, ill. szakmai megalapozottsága azonban erősen eltérő. Sajnos nagyon sokan ragaszkodnak a mai napig az NDVI térképek ilyen irányú használatához, az esetek nagy részében 1 db NDVI kép mintázatát veszik át a kijuttatási tervekhez. Persze valahol érthető, komoly infrastruktúra kell a műholdképek feldolgozásához. Mi ezen a téren is igyekszünk színvonalas, meglapozott szolgáltatást nyújtani.

A Trimble Power Zone mögött nagyon komoly infrastruktúra áll. Egy tábláról akár 15 évre visszamenőleg is kaphatunk általa információt, egy zóna térkép akár 3-400 (!) szakszerűen feldolgozott műholdkép alapján készül el – akár 1-2 nap alatt. Így egy nagyobb gazdaság tábláinak zónázása sem tart tovább néhány napnál. A mAXI-Hozam műholdas hozammérésünk pedig egyedülálló módon képes a műholdelvételekből valódi, t/ha-ban kifejezett hozamtérképek készítésére, ill. több év ilyen térképéből nagyon pontos zóna térképeket készíteni. Emellett mindkét módszerünk megadja a lehatárolt zónák termőképességét is – amely véleményünk szerint elengedhetetlen pl. a szakszerű helyspecifikus tápanyag-visszapótlás tervezéséhez.

 

Trimble Power Zone zónatérkép és mAXI-Hozam zóna hozam térkép a mAXI-MAP szoftverben – fotó: AXIÁL Kft.

 

És még egy fontos dolog – a kompatibilitás! Fontos megjegyezni, hogy megoldásaink márkafüggetlenek. Tehát a mAXI-MAP szoftverünk nem csak a tőlünk származó adatokkal tud dolgozni, és a kijuttatási terveket sem csak az általunk forgalmazott gépekkel, vagy GPS eszközökkel kompatibilis formában képes exportálni. Ahogy a Trimble Ag szoftver sem csak a Trimble monitorokkal képes az adatok automatikus szinkronizálásra, de képes azokat átvenni számos más gyártó – JD, Case-IH, New Holland, Fendt, Valtra, Massey Ferguson, hamarosan CLAAS – felhőjéből is átvenni.

 

Végezetül, mit üzennél a helyspecifikus gazdálkodás iránt érdeklődő gazdáknak?

Egyfelől, mindenkit arra bíztatnék, hogy induljon el az úton. A helyspecifikus növénytermesztésben ott a jövedelmezőbb gazdálkodás lehetősége. De ez a lehetőség akkor válik valósággá, ha szakszerű, megalapozott technológiával dolgozunk. Az általunk kínált technológia ilyen. Fontos mérföldkő egy gazdaságban, amikor először megtapasztalják, hogy a helyspecifikus tápanyag-kijuttatás, vagy tőszám szabályozott vetés náluk, az ő gépeikkel, az ő tábláikon, az ő kollégáikkal meg tud valósulni. Ha ez megtörténik, az ember „menthetetlenül” helyspecifikus gazdálkodó lesz. Szolgáltatásaink és a precíziós gazdálkodási csoportban dolgozó kollégáink segítenek minden érdeklődőnek, hogy ezt az első lépést, azután pedig majd a többit is meg tudják tenni.

 

Forrás, kép: agroinform.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek