Ésszerű, józan választás

Ésszerű, józan választás

Szinte minden gép jó, sőt a legjobb – valakinek, valamire. Kulcsár Bertalan pontosan felméri, mire van szüksége, és azt fizeti meg, permetezőgép esetében a Berthoud Raptort.

 

A Nyíregyházán mezőgazdasági üzemmérnökként diplomázott tiszabezdédi gazda, Kulcsár Bertalan jól ismeri és kritikusan szemléli korunk műszaki fejlődését. Tény, hogy sok mindenben jobbak a korszerű gépek a régebbieknél, ismeri el, de aránytalanul felszaladt az áruk, miközben csökkent az élettartamuk. Ma már ötéves használatra vásárolnak gazdaságok százmilliós traktorokat, kombájnokat. Ezt nehéz kigazdálkodni, és az egyre szeszélyesebb időjárás miatt nagy a kockázat. Két lábbal a földön maradva kell kalkulálni, patikamérlegen kimérni a valós igényeket, és semmit sem megrendelni, ami nem lesz maximálisan kihasználva.

Józan paraszti észjárásra ösztönzi Kulcsár urat családjának és saját magának élettapasztalata, hiszen a felső Tisza mentén őshonos felmenőit gonoszul megtréfálta történelem: Trianonnal legelőik Ukrajnába, szántóik Szlovákiába kerültek, portájuk idehaza maradt. Most már lehet vállalkozni az északi szomszédnál, de földet visszakapni nem. Öko Agrár Kft-je a határ mindkét oldalán tevékeny, ő maga ide-oda ingázik. A két telephely 50 kilométerre van egymástól, a szlovákiai táblák húsz kilométeres körben helyezkednek el, a hazaiak négy falunál, 15 kilométeren belül. Mennyivel nehezebb így boldogulni, mint kedvezőbb konstellációban!

 

 

Ami közelebbi témánkat, a permetezést illeti, évente 2600 hektárnyi szántón dolgozik az Öko Agrár. Ebből 1700-on termesztenek kukoricát, négyszázon napraforgót, százötvenen búzát, ugyanennyin repcét és százon lucernát. A terepviszonyok egyszerűek, itthon kissé dombosabb a vidék, odaát síkság. A magyarországi birtokszerkezet erősen széttagolt, elaprózódott, a táblák mérete fél és 110 hektár között mozog. A kisebbeken meg sem lehetne mozdulni egy komoly önjáró permetezővel, ott a három (2000, illetve két darab 3000 liter tartályméretű) vontatott Berthoud gépüket használják, a nagyokon bérmunkát vettek igénybe. Épp idén döntötték el, hogy ezek permetezését is saját kézbe veszik, egy önjáróval.

Számoljuk össze, mennyi permeteznivaló jön ki évente. A kukoricát egy-kétszer gyomirtózzák, egyszer permetezik moly ellen, június vége felé, amikor már kétméteres a növény. A napraforgón két-négyszer mennek végig vegyszerezni és deszikkálni. A búzát és a repcét ötször járják. Ez összesen 5200-8200 hektárt ad ki. A Kft-nél eddig bérmunkában permetező vállalkozók valamennyi nálunk járatos önjáró gépet elhozták földjeikre, Kulcsár Bertalannak éppen elég alkalma nyílt, hogy alaposan szemügyre vegye a munkájukat, kipuhatolja erősségeiket, gyengéiket. Járt ott a holland, a két amerikai és a francia márka képviselője is. Hogy szélsőséggel kezdjük: a tengerentúliak egyike, a fülke előtti keretével, igen gyors, nagy a területteljesítménye, más paraméteriben is megfelelt volna, csakhogy 140 millióba kerül. A Berthoud Raptor pedig kilencvenbe… Ötvenmilliós különbség nem semmi, más gépet, gépeket lehet venni belőle a gazdaságnak. Ahogy Kulcsár Bertalan megfogalmazza: a világoskék önjáró permetező műszaki tartalma arányban áll az árával, kicsit kisebb a motorteljesítménye, valamivel lassúbb, de ez nem hátránynak minősül, hanem illeszkedésnek a helyi viszonyokhoz. Itt nem láthatárig vagy azon túl nyúló táblákon kell dolgozni, mit érne az a nagy munkasebesség? Mindent latba vetve a Berthoud Raptor ár/érték-aránya, kivitele és minősége felel meg pontosan az Öko Agrár igényeinek. Fokozatmentesen állítható hasmagassága eléri a két és fél métert, a növény károsítása nélkül mozoghat kukorica mellett 160 centiméteres repcében is. A Raptor háromféle változatából a középsőt, a 4240-est választották, tíz-húsz hektárra elegendő 4250 literes tartállyal és 34 méteres szórókerettel. Hektáronként két-négyszáz liter permetlét képes kijuttatni, naponta száz-százötven hektárral végez. Biztonságos vonulási sebessége 30 kilométer per óra, munka közben 12-25. Mindezt jól ki tudják használni, viszont nincsenek a gépnek drágán vett, de fölösleges képességei.

A Raptor idén szeptember közepén érkezett meg, az AXIÁL nyíregyházi telephelyére. Kulcsár Bertalan egy olyan emberével ment érte, aki már dolgozott Agrifacon. A bajaiak demógép-kezelője néhány órás gyorstalpaló tanfolyamon avatta be őket a típus tudnivalóiba. Utána átvezette a gépet állomáshelyére, a szlovákiai telepre, amelynek közelében mindjárt ki is próbálták, először persze tiszta vízzel.

 

 

Üzemszerű használatban még csak napraforgó deszikkálására tudták igénybe venni új szerzeményüket, mintegy négyszáz hektáron dolgoztak vele. Jobb is, hogy nem a permetezési munka dandárján esett nyakukba a Raptor, hiszen nagyon sok csínja-bínja van használatának, nem elég megtanulni a kezelését, hanem alaposan be is kell gyakorolni, hiszen egy baki nemcsak a drága permetlét pocsékolhatja el, hanem a termést is tönkreteheti. Voltak is kérdéseik bőven a tiszabezdédieknek, ezeket telefonon válaszolták meg az axiálosok. Előfordult persze néhány apróbb kezdeti nehézség: például az utólag beszerelt Trimble automatikus kormány nem akart működni, de már rendesen teszi a dolgát. Kezelője elégedett a Berthoud géppel, kicsit lassúbb ugyan, mint amihez szokott, lelazult egy-két csavar a keret lengéscsillapítójánál, de ennyit nem atomfizika helyrehozni. Nem is várható el egy ennyire komplex szerkezettől, hogy az első pillanattól abszolút tökéletes legyen minden, később is előfordulhat ez-az.

Kulcsár Bertalan mégsem nyugtalan: lelki békéje biztosítására ötéves garanciával rendelte meg permetezőjét, akármi adódna időközben, az nem az ő gondja. Ezenkívül elégedetten nyugtázta, hogy a választott típus alkatrészei is jelentősen olcsóbbak, mint a konkurenciánál. Összevezette például légszűrők, árát, és észrevette, hogy csaknem kétszeres különbség lehet szemre egyforma gyártmányok között. Elégedetten foglalja össze a lényeget: „Tudtam mit veszek, nekem éppen erre van szükségem, jobb paramétereket nem tudnék hasznosítani, nagyobb árat nem akarok kigazdálkodni. Biztos vagyok, hogy gyártmányt, típust és garanciát is jól választottam!”

Melyik a világ legjobb önjáró permetezője? Rossz kérdés, nem lehet rá jó választ adni. Sokféle gazdaságban sokféle gép lehet optimális. Az Öko Agrár Kft-nél egyértelműen a Berthoud Raptor kerül nyerő helyzetbe, mert ezzel nyer legtöbbet a cég.

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 1. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek