Csúcson a szemenként vetésben

Csúcson a szemenként vetésben

Egy évvel ezelőtt új HORSCH Maestro 8 DV vetőgéppel gyarapodott Bakó Norbert. A fácánkerti fiatal gazda elégedett a géppel, s nem a levegőbe beszél, hiszen közel ezer elvetett hektár van már mögötte.

Családi gazdaság, mintegy százötven hektár – saját és bérelt – területen dolgoznak, de ennél jóval nagyobb mértékben szolgáltatnak. Idén már kilencszáz hektárnyi kukoricát vetettek el.

A művelt területek jellemzően elaprózódottak. Ugyan néhány nagyobb gazdaságnál is vállalnak bérmunkát, de a környék komolyabb földtulajdonosainak megvannak a gépeik. Egyes területekre szinte túlzásnak bizonyul a HORSCH Maestro vetőgép, ugyanakkor a hatékonyság miatt elengedhetetlen a nagyobb teljesítmény, hiszen rövid idő alatt kell megoldaniuk a feladatokat. „Ha nem érünk oda időben, akkor a megbízók nem várnak be minket, s mással végeztetik el a munkát” – jegyezte meg a szakember. A vállalkozásnak ez létszükséglet. Éppen ezért tavasszal és ősszel is két műszakban dolgoznak. A gazdák sem bánják, ha éjszaka érnek ki a földre. Csak végezzék el, amit kell. Ráadásul az elmúlt évek időjárása ugyancsak gyorsaságra kényszeríti őket.

Nem könnyíti meg munkájukat a változatos domborzat és talaj, lapostól a meredek oldalakig, az öntéstalajtól a homokig változatos a kép. Munkakörzetük Tamási – Kakasd – Fácánkert háromszögére terjed ki, így esetenként 50-60 kilométert is vonulnak.

„A HORSCH Maestro strapabíró sokoldalú, mégis egyszerű gép, minden maghoz megfelel a kijuttató rendszere. Felhasználóbarát, könnyű beállítani, és a meredek domboldalakban is megállja a helyét” – lelkesedett a szakember. Többféle magtípus és méret vethető egyetlen adagolótárcsával, az adagoló jelentős változtatása nélkül. Ez a típus már egytárcsás műtrágya csoroszlyájú, mivel a duplacsoroszlyák nedvesebb talajon, magasabb tarlón könnyen termelődnek, összeszedik a növényi maradványokat. Idén már kilencszáz hektár felett vetettek hibamentesen. Elsősorban a kisebb gazdaságok szolgáltatói. A legnagyobb tábla 44 hektáros volt, a többség viszont egy és tíz közötti. Mivel általában a gazdák nem ugyanazzal a fajtával, hibriddel dolgoznak, fontos szempont, hogy könnyen lehessen üríteni a magtartályokat. Az adagolórendszer kezelése egyszerű, nincs szükség a lesodrók beállítására. A vezérlés elektromos, de megbízható, nincs túlbonyolítva. A csapágyak többsége gondozásmentes, néhány zsírzógomb igényel napi odafigyelést. Ennek is köszönhetően minimális az eszköz karbantartási igénye. Ezzel együtt a HORSCH Maestro a prémium kategóriát képviseli.
 


 

„A vetőgép alkalmas precíziós gazdálkodásra, ám a sokféle elvárás, az elaprózódott területek, az adatbázis hiánya ezt nem teszi lehetővé” – hangsúlyozta a fiatal gazda, de saját területeiken már tervbe vették.

Tolnában – a helyi talaj- és domborzati viszonyokat figyelembe véve – 170 lóerős traktort alkalmaznak, szükség is van rá a biztonságos munkavégzéshez. Nemcsak vetnek, hanem műtrágyát is kijuttatnak, a tartályba 25-30 mázsa belefér, ami már eleve tekintélyes súly. Kisebb vonóerővel csak kínlódnának. „Ugyan lehetne kevesebb granulátumot is beletenni, de akkor gyakrabban kellene megállni feltöltésre” – jegyezte meg a szakember.

Napraforgó vetésekor óránként 11 kilométeres, míg kukoricában 12-13 kilométeres sebességgel haladnak, soha nem gyorsabban. Ennél a sebességnél szinte százszázalékos a munkavégzés minősége.
 

 

„Az eredménnyel nemcsak mi vagyunk elégedettek, hanem a megbízók is” – mutatott rá. A vetőgép szakaszolós, minimalizálja a rávetést.

A gépberuházást megelőzően alaposan körülnéztek a piacon. Szakmai szempontjuk, hogy a vetőgép legyen egyszerű, megbízható, hiszen szezonban, két műszakban, többen is dolgoznak vele. Nagyon fontos a pontosság, amit joggal vár el a megrendelő, hogy a következő évben is őket válasszák. Bakó Norbert korábban – mikor még alkalmazottként dolgozott -, találkozott először a HORSCH vetőgépekkel, majd a pozitív tapasztalatok alapján egy gazdatársával közösen vásároltak egyet. A családi vállalkozásukban pedig már a harmadik HORSCH vetőgépet nyúzzák. Tapasztalatot volt tehát honnan gyűjteni.

A HORSCH Maestro mellett szólt a kiemelkedő ár/érték arány is. A korábbi szemenként vetőgépük fix keretes volt, ám a biztonságosabb vonuláshoz kellett az összecsukható keret.

„Azért is szerettük meg a Maestrót, mert minden körülmények között, szinte mindegy, hogy vizes, vagy száraz talajon, állja a sarat” – hívta fel a figyelmet. Sávtisztítóval látták el, ami könnyedén letolja a talaj tetejéről a mulcsot. Ha viszont nagyon száraz a talaj, akkor úgy állítják be, hogy lekotorja a száraz réteget a tetejéről, így nedves talajba kerül a mag.

A sávtisztító sokoldalúan használható, hiszen „belekényszeríthető” a száraz talajba, hogy letúrja, ha viszont nedves, akkor tartja, és nem ragad be.

„Tízperces beállítást követően tökéletesen lehet vele dolgozni” – hangsúlyozta. Mindez csak egy a számos, a HORSCH-ra jellemző kezelőbarát beállítási lehetőség közül. Az AutoForce automatikusan csoroszlyanyomás-szabályozás teszi sokoldalúan használhatóvá a gépet. Ennek köszönhetően minden talajállapottal lehet dolgozni. Az akár két és fél mázsás csoroszlyanyomás felel a biztonságos vetésért. A heterogén talajokhoz optimalizálja a vetésmélységet, amit két érzékelő vezérel. Az egyenletes vetésmélységet, amit két érzékelő vezérel. Az egyenletes vetésmélység pedig az egyenletes kelés alapfeltétele. „A határban járva szemmel látható, mit vetettünk mi, és mit egy másik gép” – mosolyog. Kevésbé jól előkészített talajban is dolgozniuk kell. Tapasztalatuk szerint a HORSCH Maestro a szántáselmunkálásra sem érzékeny. Vetettek olyan gazdánál, aki tavasszal csak megkultivátorozta a földjét, s öklömnyi göröngyöket hagyott. Ez is egyenletesen kelt, ebben az AutoForce sokat segített.
 


 

„Rugalmasság, korrekt ügyfélkezelés jellemzi az AXIÁL-t” – fogalmazta meg véleményét a fárcánkerti gazda. A szakszerűség pedig a szervizmunkában és az alkatrészellátásban is megmutatkozik. A bajai központú cég még soha nem hagyta magára a partnereit.

Mint Bakó Norbert elmondta, csak akkor alszik kint a vetőgép, ha messze dolgoznak. A közeli munkák után éjszakára bekerül a fedett szín alá. Az őszi munkák befejeztével Tolnán melegvizes-mosást kap, majd ezt követően ápolják, s úgy teszik le, hogy a tavaszi munkákra bevetésre készen álljon. „A korábban eladott vetőgépem ötévesen is újszerű állapotban volt” – magyarázta, hogy meghálálja a gép a gondoskodást. Kollégáival év közben jegyzik az észrevételeiket, s bármi előfordul, holtszezonban kijavítják.

A megújult adagolórendszerrel, AutoForce csoroszlyanyomásszabályozóval ellátott HORSCH Maestro DV már bizonyított a gyakorlatban.

 

Szöveg és fotó: Viniczai Sándor

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 3. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek