A legszerencsésebb ember, akinek a hobbija egyben a munkája is

A legszerencsésebb ember, akinek a hobbija egyben a munkája is

Szép időben, július végén, néhány nappal a gabona aratása után találkoztunk Simon Péter őstermelővel, aki egyebek között a nemrég üzembe helyezett Berthoud Tracker permetező használatának tapasztalatairól beszélt.

Tolna megyében, Szekszárdtól észak-nyugatra találhat Kölesd és Zomba község. A körülöttük lévő mezőgazdasági területek nagyon változatosak, a kötött talajtól a homokig minden megtalálható itt. „Nálunk kevés a sík területe, a többségében domboldalokon termelünk, azok minden szépségével és nehézségével együtt” – mesélte a helyi adottságokról a fiatal szakember. „A családunkkal két gazdaságot fogunk össze, a kölesdi részről apósom, János bérleményekkel együtt számolt közel 80 hektárját és a saját zombai 50 hektárunkat.

Kizárólag szántóföldi növények; repce, búza, árpa, kukorica és napraforgó termesztésével foglalkozunk, amelyek megosztása teljesen változó a vetésforgóban, mert nagyon sok a vadkárral terhelt területünk, ezért muszáj alkalmazkodnunk a szomszédos kultúrákhoz. Így nem mindig azt vetünk, amit szeretnénk, vagy épp kellene, mert igyekszünk ezzel is csökkenteni a vadak dézsmálását.”

Péternek a mezőgazdaság a gyerekkori, beteljesült szerelme: minden azzal kezdődött, hogy édesapja kombájnos és gépszerelő volt a helyi termelőszövetkezetben, neki pedig megtetszett a gépek világa. Ahogy ő fogalmazott: „a kombájn illata 4 évesen elvarázsolt, a rajongás pedig azóta tart.” Ezért az iskoláit is eszerint választotta, a szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium elődjében végzett szakközépiskolai, majd technikusi képzést.
 


 

Az udvarra beérve látni, hogy a színben három, szépen karbantartott CLAAS gép pihen: egy 830 AXION erőgép, egy LEXION 550 és egy MEGA 204 kombájn. „A kapcsolatunk az AXIÁL Kft. munkatársaival régóta tart, mert édesapám időközben ágazati vezető lett, ő felelt a gépek üzemeltetéséért az alkatrészek beszerzésétől kezdve a szervizelésig. Ezáltal már jóval hamarabb személyesen megismertem a szekszárdi csapatot, mint ahogy gazdálkodni kezdtem volna. Mivel az apósom is nagyon jó viszonyt ápol velük, így én már egy jól működő, kész kapcsolatrendszert használhattam.

A szekszárdi területi központ munkatársairól egyetértünk abban a környékbeli és az ismerős gazdatársakkal, hogy országos szinten is az egyik legjobbak, az öreg motorosok nagyon profin kézben tartják a dolgokat. Kiemelkedően jól teljesítenek az alkatrészutánpótlás és a szerviz terén is. Nálunk is volt már olyanra példa aratás idején, hogy a CLAAS-kombájnunk vízpumpája vasárnap délután szétment, mi rögtön telefonáltunk a szekszárdi kollégáknak, aki intézkedtek, és már aznap elmehettünk az alkatrészért Bajára és folytathattuk is a betakarítást. Ez egy nagyon fontos dolog, ezt a hozzáállást és segítőkészséget az ember nem adja fel ígéretekért, vagy azért, mert más gépeknek esetleg szebb a színe” – fogalmazott Péter.
 


 

Az egyre pontosabb és okszerűbb gazdálkodás része a Berthoud

„A precíziós mezőgazdaság alapjait nagyjából 10 éve tettük le, akkortól használunk sorvezetőt a gépeken. 2021-től pedig a permetezőt már a sorvezető szakaszolja, illetve indítja és állítja meg. Ezt szeretnénk még tovább fejleszteni az automata kormányzás alkalmazásával, erre pályáztunk is a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása programban. Az adatalapú gazdálkodás megvalósításában nagy segítségünkre van az új Berthoud Tracker permetezőnk, amit Orosvári Gábor területi képviselő közreműködésével szereztünk meg.

A vásárlás érdekes előzménye, hogy eredetileg nem ezt a típust néztük ki magunknak. A történet úgy kezdődött, hogy több Berthoud permetezőt is ismerünk, amelyik a környéken dolgozik, azok viszont a kisebb, Sprinter típusok.

A modell megtetszett nekünk, arra kértünk árajánlatot, ám eközben kijött egy akciós felszereltségű, nagyon kedvezményes árú Tracker is az AXIÁL-kínálatában, ezért ezt választottuk. Bár a 3200 literes, 18 méter munkaszélességű, EC TRONIC vezérléssel, digitális szintjelzővel, Berlogic kezelőpanellel, inox permetlé csövekkel rendelkező gép alapfelszereltsége is csábító volt, bővítettük az igényeket a vásárlásnál. Egy alsó feltöltő csonkot, az alapból 6 helyett 9 szakaszt, keretvilágítást, a domborzati viszonyok miatt pedig légféket kértünk, hogy a permetező tökéletesen megfeleljen a gazdálkodási gyakorlatunknak.

A Tracker 4 állású fúvókatartóval jött hozzánk, így könnyen át tudunk állni az adott művelethez szükséges fúvókatípusra. A gép kezelése egyszerű és egyértelmű, a kezelőpanelhez közel egy jól áttekinthető táblázat segít abban, hogy az összes csapot abba az állásba tegyük, amire éppen szükségünk van. A permetező könnyen beilleszkedett a gazdálkodásba, az elektronikai része nem volt új és idegen, hamar megtanulható, mert a jót könnyű megszokni” – mesélte mosolyogva Simon Péter.

„Számunkra a Berthoud Tracker permetező egyik legnagyobb előnye, hogy takarékoskodik a vegyszerrel. Jó példa erre, hogy amíg korábban egy 14 hektáros táblát 16 hektárnyi permetszerrel tudtuk kezelni amiatt, mert nem téglalap formájú, hanem alaktalan területről van szó, amelyben van háromszög alakú rész is, ezzel 14,3 hektárnyi vegyszerre tudtuk csökkenteni a mennyiséget. Az automata szakaszolást egy Trimble GFX 750 monitor vezérli, mivel úgy gondolom, hogy 2 méterenként manuálisan már nem lehet megfelelően irányítani a szakaszvezérlést. Már a vásárláskor tudtuk, hogy tovább lépünk a kormányzás, valamint vetőgép és műtrágyaszóró vezérlés automata irányításához. A traktorunk, amelyik jelenleg a permetezőt vontatja, egyelőre nem ISOBUS képes, így a Trimble monitort fogjuk továbbfejleszteni, hogy ne kelljen külön kijelzőket használni a munkagépekhez. A precíziós pályázatban pedig egy Monosem vetőgép beszerzését tervezzük megvalósítani” – mesélte.
 


 

A kérdésre, hogy mit szeret a legjobban az agrárszakmában, Péter így válaszolt: „A szabadságot. A helyzetek döntő többségében a szabadban és szabadon hozok döntéseket. Gazdálkodóként az időjárástól függünk, mástól nem nagyon, így, ha időt szeretnék tölteni a családommal, azt jó munkaszervezéssel el tudom intézni, amit a feleségem, Anita és a kisfiam, Zétény is értékel. A szakma szeretete pedig minden napomat szebbé teszi. Úgy gondolom, az a legszerencsésebb ember, akinek a hobbija egyben a munkája is, nekem pedig ez megadatott.”

 

Szöveg és fotó: Csurja Zsolt

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 4. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek