Tesztvélemény: CEMOS AUTO PERFORMANCE

Tesztvélemény: CEMOS AUTO PERFORMANCE

A CEMOS AUTO PERFORMANCE gépkezelőtámogató rendszer nagyobb teljesítményt ígér kevesebb üzemanyagfogyasztás mellett. Ez a gyakorlatban is működik? A zerbsti Steenweg mezőgazdasági szolgáltató vállalat tesztelte a JAGUAR 990-es silózójukat.

A kiindulási helyzet

Amikor két bevált rendszert kombinálnak, fel kell tenni a kérdést a szinergiahatásról. A CLAAS fejlesztői ezt a lépést tették meg a CEMOS AUTO PERFORMANCE-szal a JAGUAR-nál. Az új megoldás a jól bevált CRUISE PILOT menetsebességszabályozó rendszert – itt három menetstratégia közül választhat: 1.maximális teljesítmény 2. állandó sebesség 3. állandó áteresztés -, és a motorteljesítmény szabályozó DYNAMIC POWER rendszert egyesíti. A rendszer a másodperc törtrésze alatt tízfokozatban igazítja a motor teljesítményét a betakarított termény mennyiségéhez, így aztán mindig csak annyi üzemanyag kerül felhasználásra amennyire szükség van.

Mi lett tesztelve?

A CEMOS AUTO PERFORMANCE megoldást már évek óta teszteli a CLAAS. A DYNAMIC POWER előnyeit már független szakma is megerősítette: a Német Mezőgazdasági Társaság, a DLG 10,6%-os üzemanyag megtakarítást mutatott ki. Mégis felmerül a kérdés, hogy milyen jól működik a rendszer gyakorlatban olyan gépkezelőkkel, akik még soha nem dolgoztak vele. Továbbá: a rendszer automatikus beállításai tényleg jobbak, mint a tapasztalt kezelőké? A kérdések tisztázására a németországi Steenweg bérvállalkozónál adódott lehetőség.

A teszt

Jens Steenweg vállalkozó az év eleje óta dolgozik egy JAGUAR 990-es silózóval, ami CEMOS AUTO PERFORMANCE rendszerrel felszerelt. Tesztterületként 14 hektár nagyságú rozsföldet választottak, amit teljesnövény takarmányként lett betakarítva. A terület egyik felén (a grafika bal felső része) a pilóta a motort 1800 fordulat/percre állította és manuálisan kiválasztott menetsebességgel silózott a gép, ez állománytól függően 9,5 és 14 km/h között mozgott. A terület második részén (a grafika jobb felső része) pedig aktiválásra került a CEMOS AUTO PERFORMANCE – a menetsebesség 11,5 km/h-re, a motorfordulat pedig  1.700 fordulat/percre volt állítva.

A teszteredmények

Az első területen, kézi beállításokkal 5,4 hektáron összesen 70,3 tonnát takarítottak be, 6 mm-es szecskahosszal. Ez 5,3 hektár/óra területi teljesítménynek felel meg. A gép 95,5 liter dízelt fogyasztott, tehát a fogyasztás frisstömegre vetítve 1,36 liter/tonna volt. Az aktivált CEMOS AUTO PERFORMANCE rendszerrel 6,27 hektáron pontosan 93,34 tonna friss anyagot takarítottak be. A rendszer automatikusan szabályozta a motor teljesítményét a maximális 10 fokozat közül a 4 és 7 fokozat között, míg a motor fordulatszámának enyhe változtatására volt csak szükség. Ez bizonyítja, hogy a motor pontosan annyi üzemanyagot kap amennyire szüksége van. Az állandó menetsebességnek köszönhetően 5,7 hektár/óra területteljesítmény tudtak elérni. ehhez a JAGUAR-nak szüksége 112,5 liter dízelre volt szüksége, ami frisstömegre vetítve 1,21 liter/tonna fogyasztásnak felel meg.

Értékelés

Az egyforma betakarítási területen végzett összehasonlítás során a sebesség és fordulatszám automatikus szabályozását biztosító CEMOS AUTO PERFORMANCE rendszer meghaladja a tapasztalt kezelő kézi beállításait. A rendszer aktiválásával 6,8%-kal nagyobb területi teljesítmény (ha/h) lehetett elérni, úgy hogy a fogyasztás pedig 12,4%-kal csökkent. A most mért eredmények a DYNAMIC POWER-vel végzett korábbi DLG teszt során mért fogyasztási eredményeket is túlszárnyalta. A nagyobb területteljesítmény alacsonyabb fogyasztással egyértelműen megerősítést nyert.
 

Jeens Steenweg, a CEMOS AUTO PERFORMANCE-t gyakorlati körülmények között tesztelte

Ezt gondolják a szakértők

Jens Steenweg, a Steenweg vállalat ifjú vezetője, Zerbst-ben. A CEMOS AUTO PERFORMANCE alkalmazása kapcsán megjegyezte: „Az intelligens gépkezelőtámogató rendszer válaszkészsége nagyon jó, gyakrabban fogok dolgozni ezzel a rendszerrel! A állandó sebességgel és ugyanazzal a teljesítménnyel történő betakarítás egy teljesen nyugodt munkát tesz lehetővé. Egyszerűen: kapcsolja be a GPS robotpilótát, engedje le az adaptert és aktiválja a CEMOS-t. És már mehet is a silózás!”

Georg Döring, a CLAAS silózók termékmenedzsere

„Minden kezelő számára egy kihívást jelent az optimális betakarítási sebesség elérése és a gép lehető legjobb kihasználása. Az eredmény azt mutatja, hogy az új automatikus menetsebesség és a motorteljesítmény szabályozás a JAGUAR-ban értékes megoldás a kezelő tehermentesítésében. A mi véleményünk szerint az eredmény teljesen megfelelt az elvárásoknak. A teljesítményszabályozás a közepes és felső teljesítménykategóriás silózóknál érdekes, különösen akkor, ha a maximális teljesítményre nincs szükség, mint szenázsoláskor vagy teljesnövény betakarításakor.”

 

Forrás, képek: Agritech 2021. évi 1. száma, CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek