MÉRFÖLDKŐ A PRECÍZIÓS HELYMEGHATÁROZÁSBAN

MÉRFÖLDKŐ A PRECÍZIÓS HELYMEGHATÁROZÁSBAN

Jelképes indítógomb segítségével hozták működésbe hazánk legújabb, egyedülállóan korszerű precíziós helymeghatározást segítő korrekciós jelszolgáltatását, melyben országos lefedettség mellett valamennyi globális helymeghatározó rendszer jelei foghatók.

 

A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem dísztermében zajló eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter méltatta a mérföldkövet jelentő fejlesztést.

A szeptember 13-án tartott rendezvényen ünnepélyesen elindított korrekciós jelszolgáltatás szerepe, hogy a műholdas helymeghatározás precíziós növénytermesztési feladatokhoz alapvetően elégtelen teljesítményét javítsa és elérhetővé tegye az akár 2 centiméteres pontosságot. Ilyen korrekciós jelek közül az indítási ceremónián bemutatott új fejlesztésű megoldás az első hazánkban, mely teljes országos lefedettség mellett valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer – GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – jeleit tartalmazza. Ennek köszönhetően a stabil precíziós helymeghatározáshoz minimálisan egyszerre szükséges 10-12 műhöldnál jelentősen többhöz tudnak kapcsolódni a felhasználók, ami páratlan megbízhatóságot jelent. Ráadásul az RTK (valós idejű kinematikus mérés) és a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiákra épülő rendszer kevesebb bázisállomással, ezáltal kevesebb energiafelhasználással üzemeltethető, fenntartható megoldás.

 

A képen balról jobbra: Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Dr. Nagy István agrárminiszter, Haász László, az Infobex Kft. ügyvezetője

 

A forradalmi korrekciós jel szerepe elsősorban várhatóan az agrárszektorban lesz jelentős, ahol a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz nélkülözhetelen pontosságot és megbízhatóságot fogja garantálni, de a fejlesztés teret nyerhet az autóipar önvezetéssel kapcsolatos innovációiban vagy akár a jövő IoT (Dolgok Internete) megoldásaiban, illetve intelligens drónok vezérlésében is.

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastrutúrát - az Európai Űrügynökség anyagi támogatásával - a kecskeméti székhelyű Infobex Kft. építette ki és üzemelteti, a stratégiai szintű informatikai megoldásokkal foglalkozó cég a korrekciós jelszolgáltatást több iparág számára is kínálja, kiemelve a termékben rejlő hatalmas potenciált: „A XXI. század elején kezdődő iparági összefonódás a távközlés és az informatika esetén volt látványos. A folyamat nem állt meg, az informatika már minden területen nélkülözhetetlen, ez már senki számára nem kérdéses. Most azt a korszakot éljük, amikor az űrben használt technológiák vagy az azok által létrejött információk épülnek be a mindennapi folyamatainkba.“ – mondta Németh Zoltán, az Infobex Kft. fejlesztésben résztvevő projekt managere.

 

Németh Zoltán, az Infobex Kft. fejlesztésben résztvevő projekt managere

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora

 

A kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött, a mezőgazdasági gépkereskedelemmel foglalkozó meghatározó hazai szolgáltató mAXI-NET 2.0 néven értékesíti a fejlesztésre épülő korrekciós jel szolgáltatását. A gépekhez és precíziós eszközökhöz tesztüzemben már augusztus közepe óta elérhető értéknövelt megoldásról Harsányi Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetője így nyilatkozott: „Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést is. Az AXIÁL Kft. elsőként élt a lehetőséggel, hogy az Infobex Kft. által kiépített rendszeren alapuló 4GNSS korrekciós jelszolgáltatás összes fenti előnyét Partnerei számára elérhetővé tegye Magyarország teljes területén.“

 

dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője

Dr. Nagy István, agrárminiszter

 

Az indítási ünnepségen részt vett Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora és jelen volt Dr. Nagy István, hazánk agrárminisztere, aki ünnepi beszédében többek között a fejlesztés teljes agrárszektorra és Magyarország versenyképességére gyakorolt hatását is méltatta: „A precíziós mezőgazdasági technológia lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását és csökkenti a termelés kockázatait. Nemzetünk jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl, annak megújítása is. A célunk éppen ezért egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése.“

 

Szöveg: Fejes Tamás, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

Fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.

 

Ön az AXIÁL Kft. 2021. szeptember 13-án megjelent hivatalos sajtóközleményét olvasta.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek