BoomControl: a precíz keretvezérlés jelenti az igazi hatékonyságot

BoomControl: a precíz keretvezérlés jelenti az igazi hatékonyságot

A Horsch Leeb permetezőgép kínálata mára igén széles palettát ölel fel, és hamarosan még tovább fog bővülni.

Vontatott kivitelben a magas műszaki tartalommal rendelkező Leeb LT családot főleg a nagyüzemek választják a nagy kapacitású 4.000-5.000-6.000 literes permetlé tartály és az akár 45 m szórókeret szélesség miatt, amelyekkel nagy területteljesítmény érhető el.
Ha 6.000 liter nem lenne elég, akkor ott van a GS széria, amely akár 8.000 literes rozsdamentes acél tartállyal is rendelhető.
Kisebb gazdaságok számára az egyszerűbb kivitelű Leeb 4 AX permetezőgép jelenthet megoldást a növényvédelmi munkákban, a 4.000 literes tartállyal és a 18 – 30 m szórókeret mérettel is komoly napi teljesítményre képes.

A Leeb önjáró permetezőgép is precízen tartja a keretmagasságot
 

Az évek óta létező Leeb PT önjáró permetezőgépek mellett már elérhető a VN és VL család is, amelyeknél hidraulikus állítással 1,60 m-ről 2,00 m szabad hasmagasságig is emelhetjük a gépet. Szintén hidraulikusan állítható a nyomtáv 2,25 m és 3,00 m között, a VL esetében akár 4 méteres nyomtávval is tudunk dolgozni.
 

25 cm fúvókaosztás

A sokféle felszereltség és a különböző méretek mellett egy dolog közös minden egyes Horsch Leeb permetezőgépben: a saját fejlesztésű BoomControl aktív szórókeret-vezérlés. Az ultrahangos szenzorok által továbbított adatokat villámgyorsan dolgozza fel a vezérlő egység, így a keretszintező munkahengerek a másodperc töredéke alatt képesek korrigálni. Ennek az egyedi rendszernek köszönhetően kiemelkedően precízen képes tartani a szórókeretet akár 25–30 cm távolságban a célfelülettől, még nagy munkasebesség mellett is.
 

Leeb LT - akár 30 cm távolság a célfelülettől


Miért is olyan fontos ez? Azért, mert minél közelebb tudunk menni az állományhoz, annál nagyobb mértékben csökken az elsodródás, sokkal jobb lesz a lefedettség, ezáltal a hatékonyság is jelentősen javul.

A legtöbb permetezőgép 50 cm – 75 cm távolságban képes jól megtartani a szórókeretet. A Horsch saját szélcsatornás kísérletei bebizonyították, hogy ha a szórókeret távolságát a célfelülettől 75 cm-ről 50 cm-re csökkentjük, akkor az elsodródás mértéke 30%-kal lesz kevesebb. Ha 50 cm-ről még lejjebb visszük 30 cm-re, akkor további 40%-kal kevesebb permetlé fog elsodródni. A 75 cm-es távolsághoz képest tehát drasztikusan csökken az elsodródás, ha le tudjuk vinni a keretet 30 cm-re, és persze a permetező képes meg is tartani ebben a távolságban. Nem is beszélve a párolgásról, minél hosszabb utat tesznek meg a finoman porlasztott cseppek, annál nagyobb a veszélye az elpárolgásnak is.
 

BoomControl keretszintező munkahengerek


Sok gazdálkodó eddig azt gondolta, hogy az igazi precizitást az jelenti, ha a permetezőgép fúvókánként tud szakaszolni, vagy ha valamilyen levegős rásegítő rendszer van rajta. Fúvókánkénti szakaszolás a Leeb LT és az önjáró permetezőgépeknél is elérhető, van létjogosultsága, de nem ettől lesz igazán hatékony egy permetezőgép. Gondoljunk csak bele, hogy egy napi 8 órás permetezési munka alatt mennyi ideig használjuk a szakaszolást. Az igazi hatékonyságot az jelenti, ha képesek vagyunk a tartályból kifújt permetlé mennyiségének minél nagyobb részét a megfelelő helyre juttatni. A Horsch ezt mindenféle extra rásegítő rendszer nélkül is tudja!

 

Forrás és kép: Sáfrány Márió, termékmenedzser

Elérhető

Kapcsolódó cikkek