Negyedszerre is Monosem vet a berettyóújfalui határban

Negyedszerre is Monosem vet a berettyóújfalui határban

A Hajdú-Bihar megye déli részén fekvő Berettyóújfalun látogattuk meg ifjabb Kovács Zsigmond gazdálkodót, hogy meghallgassuk, miként vált be nála a Monosem NG Plus teljesen elektronikus hajtású precíziós vetőgép.

Zsigmond beleszületett és bele is szeretett a gazdálkodásba. Elsőre a főként állattartással, tejelő szarvasmarhával és némi földdel foglalkozó nagyszülei hatására köteleződött el a szakma mellett. A családja hagyományait ő is folytatta: Püspökladányban a mai Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola elődjében mezőgazdasági gépszerelő/gépüzemeltető szakot végzett, amit sikeres mezőgazdasági technikus vizsgával bővített. Ahogy befejezte az iskolát, 2002-ben édesapjához csatlakozva el is kezdte a termelést.

A Simba angliai és a HORSCH németországi gépgyárának meglátogatása során a látottak, a hallottak és az ottani gazdákkal folytatott beszélgetések hatására tértek át a forgatás nélküli technológiára.

Forgatás nélkül, folyamatos fejlődésben

„Akkoriban nem volt szokványos letenni az ekét, de az évek előrehaladtával bebizonyosodott, hogy jó döntés volt. Sokat olvasok a témáról az interneten, igyekszem odafigyelni minden fontos és érdekes információra, valamint az AXIÁL Híradóban megjelenő újdonságokra is” – mondta ifjabb Kovács Zsigmond. A tanulás mellett az új fajták és vizsgálatai eredmények is érdekelnek, nyitott vagyok mindenre, szeretek kísérletezni. Az átállás az elején volt nehéz, az első években nehezen tudtuk növelni a termésmennyiséget, sőt megkockáztatom, még kicsit csökkentek is a számok. Ám ez nem rövid távú folyamat és az idő beigazolta a várakozásokat. Évről évre könnyebb lett a talajművelés, a fuzáriummal, a pocokkal sem volt gond, és a gyomirtás szempontjából is sokkal jobb lett a helyzet, mint a szántásos műveléssel. Aztán pedig megjöttek a magasabb hozamok is, így kiegyenesedett a technológia.

A Hajdú-Bihar megye déli részén található közel 300 hektárunkon a szikes és a nagyon kötött, valamint a kiváló minőségű csernozjom talajok is megtalálhatók. Főként búza, árpa, kukorica és napraforgó kultúrák váltják egymást, a kalászosok esetében a fő hangsúlyt a vetőmagok előállítására helyezzük. Ezeken kívül zöldtrágya vetőmagot is készítünk: az olajretek és a homoki zab mellett 2021-től a zöldborsót is kipróbáltuk, ami annyira bevált, hogy maradni is fog a vetésforgóban. A saját földjeinken egy évtizede már kizárólag forgatás nélküli műveléssel dolgozunk, csak bérben szántunk – mondta a gazdálkodó.

Ehhez a munkagépek döntő többségét az AXIÁL Kft-től szereztük be: egy HORSCH Pronto gabonavetőgép, egy Terrano kultivátor, több Framest eszköz és egy Grégoire Besson eke teljesít nálunk szolgálatot. A riport alanya, az NG Plus sorozatban a negyedik Monosem vetőgépünk, és eddig minddel teljesen elégedettek voltunk és vagyunk. Az utolsó cseréjét az indokolta, hogy váltani akartunk a teljesen elektromos meghajtásra, így a vetőegység, a műtrágya- és a mikrogranulátum-szóró is így működik benne. Az első szezonja után örömmel tapasztaltuk, hogy rengeteg vetőmagot és műtrágyát meg tudtunk spórolni, pedig csak a féloldali tartályt zártuk el a műveletek során – mesélte Zsigmond.

A technológiát tovább szeretném fejleszteni, a differenciált vetés műtrágyázás megvalósítását tervezem. Mivel maga a vetőgép alkalmas rá, a kombájn képes a hozamtérképezésre, így már csak össze kell rakni a rendszert. Ehhez még a beadott precíziós pályázatunk sikere szükséges. Ha nyerünk, egyrészt kombájnt, traktort és egy újabb Monosem vetőgépet veszünk, továbbá egy HORSCH permetezőt, valamint Joker rövidtárcsát tervezünk beszerezni. Ugyan a mostani permetezőnk is GPS vezérlésű, de a kijuttatás sebessége az óránként 8 kilométernél megáll, ezen mindenképpen növelni szeretnénk egy GPS-es szakaszvezérléssel ellátott HORSCH géppel.

Így működik a Monosem vetőgép

A vetőgép ISOBUS-os vezérlési rendszerével nagyon jók a tapasztalataink, tökéletesen működik. Fontos, hogy ezáltal nincs szükség plusz monitorra, a traktor kijelzőjéről kifogástalanul kezelhető. Én abban hiszek, ha egy monitorról megy a GPS, valamint a vetőgép és a traktor vezérlése is.

A teljesen elektromos hajtással jelentős mennyiségű vetőmagot spóroltunk meg, hihetetlen volt, hogy vetéskor mennyi mag maradt meg. A legelső Monosem vetőgépünk egy vontatott NX direktvetőgép volt, utána viszont mind MONOSHOX lengéscsillapítással ellátott vetőkocsival érkeztek, ennek használatával és a vetés minőségével pedig teljesen meg vagyok elégedve. A vetőgép karbantartása nagyon egyszerű, csak a tömörítőkerekeknél és mélységhatárolónál lévő zsírzópontok igényelnek kezelést, ezeken kívül szinte semmi dolgunk nem volt vele. Úgy gondolom, hogy a lánchajtás megszüntetése hibátlan döntés volt a gyártó részéről.

A vetőgép választásakor az egyik legfontosabb szempont a szakaszolás lehetősége volt, hogy változtatni tudjuk a kijuttatott mennyiséget, ezért rendeltük ilyen felszereltséggel az eszközt. Ezzel a tőszámváltás és a kijuttatott műtrágya súlymennyiségének változtatása egy pillanat alatt megvan, természetesen ki sem kell szállni a kezelőfülkéből. Ráadásul a mikrogranulátumot is ugyanígy, a megadott határokon belül lehet módosítani. Eddig csak egy kisebb gondunk volt vele: a nekünk megfelelőnél kisebb műtrágyakijuttató csigák voltak benne, ezért nem tudta a szükséges mennyiséget kiadni a gép.

Ám ezt hamarosan cserélik a debreceni területi központ munkatársai. A 40 kilométerre lévő telep szakembereivel kifejezetten jó a kapcsolatunk, mindig hamar itt vannak, ha szükséges. Ám szerencsére nem nagyon kell jönniük, mert jól működnek a gépek. Én a magam részéről pedig igyekszem minden szezont megelőzően idejében felkészülni az igényeimmel a vetés, a permetezés és az aratás előtt, hogy nyugodtan hajthassam végre az előzetes feladatokat.

A munkában azt szeretem a legjobban, amikor a betakarítás végeztével már látom, hogy mit sikerült megvalósítani a megelőző év terveiből. Például egy hektáronkénti 8 tonnás búza termésátlagnak tudok örülni, ám folyamatosan azon gondolkodom, hogy lehetne még tovább javítani a technológián, az eredményeken és a minőségen – mondta ifjabb Kovács Zsigmond.

 

Szöveg, kép: Csurja Zsolt

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 4. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek