Berthoud Raptor önjáró permetezőgép a családi gazdaságban

Berthoud Raptor önjáró permetezőgép a családi gazdaságban

Hatalmas előrelépés az 500 hektáros családi gazdaság számára, hogy a Berthoud Raptor önjáró szántóföldi permetezőgépre cserélték vontatott permetezőjüket.

Összehasonlíthatatlanul kényelmesebben és sokkal hatékonyabban végeznek el vele minden feladatot. Eddig még az időből sem futottak ki vele.

A kukoricabetakarítás dandárja zajlik az újfehértói gazdaságban, amikor október végén ellátogatunk Molnár Jánosékhoz. Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan vált be a Berthoud Raptor önjáró szántóföldi permetezőgép a közepes méretű családi gazdaságban.
 


Nem tipikus, hogy az önökhöz hasonló gazdálkodók önjáró permetezőgépet használnak. Miért éppen ezt választották?

„Valóban, általában az 1000 hektárosnál nagyobb gazdaságok vesznek ilyen gépet. Mi úgy voltunk vele, ha megtehetjük, akkor teremtsük meg a kényelmesen és időben elvégezhető munka feltételeit. Pont egy ilyen gép kellett hozzá! Szétnéztünk a piacon, és ár-érték arányban a Berthoud Raptor bizonyult a legjobbnak. Ráadásul a kék színe is nagyon bejön nekünk” – nevet a feleségére Molnár János.

Útban a földekre elmondja, hogy 500 hektáros a birtokuk, és van bérleményük is. „Nem sok, mert édesapám úgy nevelt, hogy ami a miénk, azon éri meg termelni, a bérleményt törekedjünk megvenni.” Kalászosokat, napraforgót és kukoricát termesztenek, és 200 húshasznú szarvasmarhát is nevelnek. Édesapja kezdte a vállalkozást 1985 táján, juhokat és szarvasmarhákat tartott. „Ahogy cseperedtünk, mi, gyerekek is belekerültünk a mezőgazdasági munkákba. Én ugyan autószerelőnek tanultam, a nővérem pedig közgazdaságit végzett, de nem mentünk munkahelyre, itt találtuk meg a helyünket.”

Időközben kiérünk a szántóföldre, ott kékellik az önjáró permetezőgép. Valóban impozáns látvány az óriási szárnyait bontogató Berthoud Raptor.
 


Mióta van meg?

„2020 májusában vettük át, idén dolgozott végig első alkalommal egy teljes szezont. Úgy kezdtük az idényt, hogy most először kipróbáltuk a folyékony műtrágyát, mert a Berthoud Raptor képes ennek a kijuttatására is. Tehát a búza fejtrágyázásával indítottunk február végén. Azután jöttek a gyomirtási feladatok a kalászosokban, majd a kukoricában és a napraforgóban. Ezt követően a lombtrágyázás a kukoricában – a gép emelhető hasmagassága által ez is simán megy. A kalászosok aratása után pedig totális gyomirtást végeztünk vele a tarlón. Használtuk növényvédelemre és a napraforgó deszikkálására is. Most ősszel a folyékony műtrágyát adjuk vele a búza alá.”

 

Akkor szinte mindig dolgozik.

„Így van, február végétől késő őszig munkára fogjuk! Hihetetlenül jó dolog, hogy csak beülök a gépbe, és már kezdhetem is a munkát. Nem kell szerelgetni, fel és le akasztani, mint a traktorral vontatott permetezőgépünket. Azon sem kell tipródni, hogy átcseréljem-e a traktor kerekeit, hogy kevésbé tapossa a talajt. Az sem okoz többé fejtörést, hogy kicsi a hatótávolsága. A Berthoud Raptor kapacitása 4200 liter, az előzőnek több, mint négyszerese. Ez nekünk azért is fontos, mert sok darabban van a birtokunk, a két ötvenhektáros táblát kivéve mind 30 hektár alatti. Ennek mind a négy kereke fordul, és sokkal kíméletesebb a talajhoz. Kértünk bele két centiméter pontosságú GPS-jelet, ezáltal fel van térképezve minden táblánk. Ennek jóvoltából úgy megy rá, ahogy kell, nincs átfedés, szükségtelen taposás és fölösleges szerhasználat.”
 


Számolgatták, mikorra hozza be az árát?

„Ha csak matematikailag kalkulálnánk, akkor 10 év kellene hozzá. Ha viszont a gazdálkodásban nyújtott jótéteményeit is beleszámítjuk, akkor 7 év alatti megtérülés jön ki. Rengeteg előnyünk származik abból, hogy a Berthoud Raptorra váltottunk. Például idén már időben el tudtuk végezni a növényvédelmet, így nem is volt gondunk belőle. Minden más feladatot is sokkal hatékonyabban végeztünk el általa.”

 

Mekkora a teljesítménye? Itt ezt az 50 hektárt mennyi idő alatt permetezi le?

„Reggel 11-től délután 5-ig simán megcsinálja. Úgy, hogy van kiszolgáló jármű mellette, ami hozza a vizet a permetezéshez, és a szer is ott van a tábla szélén. Egy ennél nagyobb táblán még hatékonyabb lehetne, hiszen a szivattyúja elbírja, fúvókaváltoztatással meg a sebességnöveléssel fokozni lehetne a teljesítményét. Nekünk a kisebb tábláinkon így is tökéletes, hatalmas előrelépés a gazdálkodásban.”

 

Milyen nehézséget jelent a működtetése? Ki kezeli?

„Jobbára én. A gazdaságunkba érkező új gépeket jobbára én veszem birtokba. Egy év alatt minden csínját-bínját kiismerem, azután a tapasztalatokkal együtt a dolgozóknak is átadjuk. Így volt a Berthoud Raptorral is. Amikor az ember már egy kicsit megszokta, nagyon könnyű kezelni. A 30 méteres kerete ugyan komoly kihívást jelent a villanyoszlopok közelében vagy a mezsgyeszegélyeknél, de miután minden ilyen műtárgy felkerült a térképére, már ez sem gond.”

 

A precíziós technológia alkalmazásában hol tartanak?

„Lényegében minden traktorunkban van a GPS, a vetéstől kezdve az aratásig ezzel dolgozunk.”

 

A kijuttatásban is működik a precíziós elv?

„A gép alkalmas a differenciált kijuttatásra, de mi még nem vagyunk felkészülve rá, nincs hozamtérképünk hozzá. De nyitottak vagyunk rá, hiszen már megtapasztaltuk a precíziós technológia bizonyos előnyeit. Például a változó tőszámú vetés nagyon bevált nálunk.”
 


Hány dolgozót alkalmaznak?

„Kettőt a növénytermesztésben, négyet az állattenyésztésben. Nincs munkaerőgondunk., stabilan számíthatunk rájuk. És ők is ránk.”

 

Az, hogy középiskolás fi a, János jelenleg is kukoricát arat,azt jelenti, hogy már őt is „bevonzotta” a családi gazdaság?

„Még nem tudni, de az biztos, hogy tetszik neki, amit csinálunk. A szántásba is besegít, a sorközművelés sem áll távol tőle.”

 

Számít rá a gazdaság a jövőben is?

„Igen, bízunk abban, hogy ő is ideterelődik. A gazdaságot is igyekszünk úgy építeni, új gépekkel ellátni, hogy minél nagyobb kedve legyen itt maradni.”

 

Ötödikes leánya, Noémi azt mondta az imént, hogy ő is mezőgazdász akar lenni. Ez poén volt?

„Bizonyára a nővérem lánya is befolyással van rá, aki pályaválasztáskor megkérdezte, miben tudná segíteni a családi gazdaságot. Remélem, beigazolódik majd, hogy komolyan gondolta.”

 

Szöveg: Popovics Gizella

Fotók: Gáll Tamás

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 5. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek