CLAAS LEXION első lépés a precíziós gazdálkodás útján

CLAAS LEXION első lépés a precíziós gazdálkodás útján

A márkába vetett bizalom jeleként – és a jól felfogott érdeknek – is értékelhető, hogy idén három új CLAAS LEXION 7600 kombájnnal gazdagodott a TERRA-COOP Kft.

A gépek közül kettő gumikerekes és egy pedig gumihevederes járószerkezetű gép, de mindegyik a legkorszerűbb felszereléssel rendelkezik. Takács Endre, a cég műszaki vezetője elmondta, döntésükben nagy szerepet játszott a CLAAS márkával szerzett pozitív tapasztalat és a forgalmazó AXIÁL-lal évek óta tartó közös munka.

szentesi Terra-Coop Kft. – a közel 40 hektáros gyümölcsösüket leszámítva – mintegy 3000-3500 hektáron, szinte kizárólag szántóföldi növényeket termeszt. Földjeik szétszórtak, a két legtávolabbi terület között 50 kilométer a távolság. Jellemzően 4-70 hektárosak a táblák, de vannak ennél nagyobbak, és a szolgáltatás miatt kisebbek is. Klasszikus a vetésforgó, az őszi búza és árpa mellett ott a repce, de fontos növény a kukorica, a napraforgó és a konzervgyári zöldségek is – zöldborsó, csemegekukorica –, míg kuriózumként mák is előfordul. A vetőmagtermesztéssel, a különböző olajsavtartalmú napraforgókkal, repcékkel együtt akár tíz kultúrával is foglalkozniuk kell.

Laza talajú, könnyű művelésű területeket csakúgy találni, mint 50-55 KA kötöttségűeket. Ennek megfelelően nem egyszerű feladat összeválogatni a munkagéppalettát, egyik helyen optimális egy adott gépkapcsolat, a másikon pedig nem lehet vele dolgozni. Ez egyaránt igaz száraz, vagy éppen nedves, sáros időszakban. A gépberuházást nagyban meghatározza a tagoltság, hiszen nagyobb géppel nem lehet megfordulni egy „kézműves területen”.

Az idei aratáskor érkező új CLAAS LEXION gépeket azonnal bevetették a mélyvízbe. Repcével kezdtek és búzával végeztek, a három kombájnnal 1300 hektárnyi területen dolgoztak, s még cikkünk készítésekor is folyik a kukorica betakarítása. „Fontos szempont volt a nagy teljesítmény, hiszen egyre rövidebb az idő a munkák optimális elvégzésére” – utalt céljukra a szakember, hogy lehetőleg néhány napon belül a tárolókban legyen a termény.

A típusválasztás előtt alaposan körülnéztek a piacon. Nem csak a konkurencia gépeit hasonlították össze, de kikérték a környékbeli gazdák véleményét is. Kíváncsiak voltak, náluk mi hogyan működik, miként adaptálható a Terra-Coop adottságaihoz.
 


 

VÁLASZTÁSUKBAN KÖZREJÁTSZOTT, HOGY KORÁBBAN ÖT CLAAS KOMBÁJN DOLGOZOTT A GAZDASÁGBAN. EZEK KÖZÜL KETTŐ CSAK GABONÁT ARATOTT, KEVESEBB ÜZEMÓRÁVAL, EGY GÉP A KISEBB PARCELLÁKAT VÁGTA, MÍG KETTŐ KUKORICÁBAN, NAPRAFORGÓBAN IS SZOLGÁLT. AZ ELÉGEDETTSÉG VOLT A MÁSIK TÉNYEZŐ, AMIÉRT A LEXIONOKRA VOKSOLTAK.

Az új családtagokból kettő gumikerekes, egy TERRA TRAC gumihevederes járószerkezetű. Ez utóbbi csökkenti a talajtaposás mértékét, és csapadékos körülmények között is dolgozhat. A betakarítógépekhez három, 9,3 méter széles VARIO vágóasztalt, és kéttengelyes, négykerék-kormányzott szállítókocsikat is beszereztek.

Ha pedig korszerű gépeket vásároltak, a legjobb opciókkal szerették volna, hogy letehessék a precíziós gazdálkodás alapjait a gazdaságban. Eddig csak részben próbálkoztak vele, de a CLAAS LEXION kombájnokkal új fejezet kezdődik.

A QUANTIMETER hozammérő folyamatosan méri a betakarított termény mennyiségét és nedvességét, ezzel olyan információk birtokába jutnak, melyekkel a jövőben elindulhatnak a környezetbarát, gazdaságosabb növénytermesztés útján. Az eszköz az ezermagtömegtől függetlenül méri a hozamot, a szemnedvességet. „Abba az irányba kell haladnunk, hogy össze tudjuk hangolni a területeknek a kombájn adatszolgáltatásával összegyűjtött jellemzőit, a műtrágya vagy a növényvédő szer kijuttatásával” – magyarázta a szakember. Az így kapott információkat a későbbi műveletek során is tudják hasznosítani. Az áttérés a precíziós gazdálkodásra lépésről-lépésre halad a gazdaságban, de a QUANTIMETER jelentős ugrást hozott ezen a téren.
 


A TELEMATICS PROFESSIONAL-nek köszönhetően a termelő „mindent lát”. Egy időben részesül a telemetria és a távdiagnosztika összes előnyéből, hiszen nem kell kimennie a földekre vagy fölhívnia a gépkezelőt az aktuális információkért. Ehelyett elég csak ránéznie a telefonjára, s az alkalmazáson keresztül, az íróasztala mellől tudja ellenőrizni, merre jár a gép, hol tart az aratás, milyen beállításokkal dolgoznak, vagy menynyi az üzemanyag-fogyasztás. Azonnal tudomást szerez a hibákról, a terméshozamról. Gyakorlatilag széles körűen optimalizálható a munka a TELEMATICS PROFESSIONAL segítségével. Üzemeltetés szempontjából lényeges, hogy információt szolgáltat a gépgyártóknak, a gépforgalmazóknak, ha meghibásodás történik, így láthatóvá válik a hiba előzménye, a megelőző üzemeltetési paraméterek.

A sűrítettlevegő-tartály szintén a választott felszereltség része, ez a hasznos eszköz lehetővé teszi a gyors takarítást akár a földeken is. Ezzel a funkcióval a mindennapi karbantartáshoz kap segítséget a gépkezelő. A por ugyanis elkerülhetetlenül rárakódik a gépre, a motorra, a kipufogóra, a levegőszűrőre, ezért ezeket naponta kell tisztítani. A tűzesetek túlnyomó része az elsősorban az olajos magvak betakarításakor a kombájnra rakódó olajos por miatt történik, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a kipufogó és a kipufogódob környékének lefújatására. Reggel a kombájnos elindítja a gépet, és néhány pillanat múlva már szisszen is a sűrített levegő. Elegendő a levegő és megfelelő a nyomás, hogy kezelő körbe fújja a kombájnt a tömlőre szerelt fúvató pisztollyal. Ez nem csak a gép élettartamát hosszabbítja meg, de biztonságossá is teszi az üzemeltetést.

„Érdemes kiemelni az automatikus dokumentációs rendszert, amely önműködően és gépkezelőtől függetlenül összesíti az adatokat minden egyes terület szerint” – mutatott rá a szakember az ezekből létrehozott hozamtérképek előnyére, akár több géppel vagy több napig tartó munka során is. Ezenfelül meghatározza a ráfordított idő- és üzemanyag-felhasználásának mértékét.

Mit is vár el a gazdálkodó egy korszerű betakarítógéptől? Elsősorban azt, hogy a legjobb minőségben dolgozzon, megfelelő legyen a teljesítménye, legyen tartós és meghízható.

„TARTÓSSÁGBAN, MEGBÍZHATÓSÁGBAN MÁR BIZONYÍTOTTAK A KORÁBBI CLAAS KOMBÁJNOK, DE AHHOZ, HOGY ÁLLÁST TUDJUNK FOGLALNI AZ ÚJ GÉPEKRŐL, LEGALÁBB HÁROM, DE INKÁBB NÉGY SZEZONT KELL MENNIÜK. AZ ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉG SZEMPONTJÁBÓL MOST MÉG CSAK A FOGYASZTÁST LÁTJUK” – ZÁRTA BESZÉLGETÉSÜNKET TAKÁCS ENDRE.

 

Szöveg: Viniczai Sándor

Fotók: Fehér Béla

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 5. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek