Forma 1-es kényelem és megbízhatóság rakodáskor is

Forma 1-es kényelem és megbízhatóság rakodáskor is

Egy egészen különleges géppel dolgoznak Nemesviden a terménytárolásnál és a rakodásnál, ahol a repce és őszi kalászosok termését emeli és mozgatja a Manitou MLT 737-130 PS NewAg limitált kiadású teleszkópos rakodója.

Az országban mindössze két darab ilyen felszereltségi szintű típus található, ezért közelebbről is megnéztük a világon összesen 133 darabot számláló szürke-fekete színállású szériát.
 


 

Somogy megye nyugati határán, Nemesvid, Somogysimonyi, Somogyzsitfa és Nemesdéd községek által közrefogott területen, a szolgáltatásokkal együtt közel 600 hektárnyi laza homoktalajon gazdálkodik az Agro-Vid Kft. A társaság egy növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, műtrágya-, növényvédőszer- és terménykereskedelemmel foglalkozó cégcsoport egyik tagja, amelyben a 4 termelőüzem egyikeként műveli a környékbeli szántóföldeket. A Gardos puszta telephellyel bejegyzett gazdálkodó központból irányított, jelentős vadkárral sújtott területeken évek óta nem dolgoznak kukoricával, elsősorban őszi vetésű növényeket, így repcét és őszi kalászosokat, árpát, búzát termesztenek. Egy kevés tavaszi vetésű kultúra mellett napraforgó és hibrid napraforgó előállítással is foglalkoznak. Szezononként nagyságrendileg 3-4 ezer tonna terményt tárolnak és mozgatnak meg, ebben segíti őket a Manitou MLT 737-130 PS NewAg limitált kiadású teleszkópos rakodója.

Bódis József, a cég megbízott vezetője elmondta: a Manitou rakodógépek a cégcsoport történelmének kezdetétől, az 1990-es évek közepétől jelen vannak a telephelyeken. A Nemesvidre megvásárolt különleges, ezüst-fekete színállású gép mellett egy idősebb társa már több, mint 15 éve teljesít szolgálatot.

Bár a régi gép is működik, az üzembiztonság garantálása miatt döntöttünk úgy, hogy a terménymozgatás, a szárítóra vitel és a gépkocsira rakás feladataihoz egy új gépet vásárolunk a telepre. A két nemesvidi rakodógépen kívül a cégcsoport többi telephelyén is van belőlük: Szennán és a Kaposvár közeli Toponáron 1-1, Drávaszerdahelyen pedig 2 Manitou-val dolgoznak a kollégák. Az AXIÁL Kft. munkatársaival régóta jó kapcsolatot tartunk fent, a rakodógépeken kívül a munkagépek zöme is tőlük érkezett: HORSCH gruber, vetőgép, talajelmunkáló és vetőágykészítő is található a telephelyeinken, valamint Toponáron egy CLAAS LEXION 660 típusú kombájn is segíti az aratást.

A gépkezelők hozzászoktak a márkához, nagyon szeretik ezeket a gépeket, de a technológia fejlődésével nekik is újra kell tanulniuk néhány folyamatot, mert akár 2 év alatt is annyit változik a Manitou, hogy úgy érzik, mintha teljesen új gépbe ülnének be. A munkatársaink viszont örömmel vállalják ezt a feladatot, mert kényelmes fülkéből, jól áttekinthető kezelőpulttal és remek motorkapacitással dolgozhatnak. Az új rakodógép tudása, belső műszerezettsége, megvilágítása és visszajelzői pedig magas minőséget képviselnek. A kabin munkalámpái, a gém munkafényei és a közúti fényszórók alacsony energiaigényű LED-lámpákkal működnek. Az egyedi gyártású rakodógép nem a szokásos Manitou-piros, hanem szürke-fekete színekkel készült, és a világon összesen 133 darab létezik belőle. A színkombináció és a kényelmi extrák miatt inkább egy Forma-1-es versenyautó jut róla eszébe az embernek – mesélte mosolyogva József.


 

Ezt tudja a Manitou NewAg

A régebbi Manitou gépekhez képest lényegesen gyorsabb lerakodást tesz lehetővé és erősebb is azoknál. A minőségi megoldások az új rakodógép minden részletében tetten érhetők: a műszerfalra érkező visszajelzések, a kamerarendszer, a megvilágító lámpák, a tolatókamera, a mozgékonyság és a fürgeség egyszerre szolgálja a kényelmet és a hatékonyságot. Az üzembe állítása után a korábbi rakodási időt 15-20 százalékkal le tudtuk csökkenteni, ami nagyon fontos a munkacsúcsok idején és akkor is, amikor a gépkezelő munkatársakra további feladatok is várnak a rakodáson kívül. Az időnyereségen kívül a megbízhatóságot érdemes még kiemelni. A termény mozgatása összességében gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb az új géppel – fogalmazott József. A 129 lóerős, TCD 3.6 L4-es, Stage V-ös Deutz motorral hajtott gép maximális emelőkapacitása 3700 kilogramm, az emelési magassága pedig 6,9 méter, így számunkra tökéletes teljesítményt tud leadni a munka során.

Fontos, hogy a rakodók a teljes munkaidő 15-30 százalékában a motor alapjáratán működnek, ami komoly költségmegtakarítást jelent, így válik optimálissá az üzemanyag-fogyasztás, az értékcsökkenés és a karbantartás is. Ezek korlátozása érdekében a sorszámozott rakodógépekben a Manitou Ecostop funkciója működik, amely automatikusan leállítja a motort és az üzemóra-számlálót, amikor a gép alapjáraton működik, de a kezelő nem tartózkodik a fülkében.
 


 

Az ELITE felszereltség

A limitált szériájú rakodógépben bőrrel bevont kormány, kartámasz és légrugós ülés, légkondicionálás, a gém végén pedig kihelyezett hidraulikakör biztosítja a gépkezelők kényelmét, ezeken felül pedig az ELITE felszereltség folyamatos olajáramoltatást tesz lehetővé a gém végén, ha például ágvágásra használják. Az Active CRC csillapítás remekül tompítja a gémet érő ütéseket a gép teherrel történő mozgása esetén, így védi a szerkezeti elemeket. A regeneratív hidraulika a gém leeresztésekor a gravitáció erejét felhasználva gyorsítja a mozgásokat, így tehermentesíti a szivattyút és csökkenti a hidraulika zaját és a fogyasztást is egyben. További fontos extra az USB és Bluetooth kapcsolattal rendelkező rádió 100 Wattos mikrofonnal és a műszerfali információkat kiválóan láttató Vision képernyő, amin a Manitou alapfelszereltségében megszokott kettő felülethez képest egy kijelzőn látható minden fontos információ, és arra is kiválóan alkalmas, hogy a tolatókamera képét is megjelenítse. A kezelő mindennapjait könnyebbé teszi a megnövelt fülkeméret és a kezelőszervek logikus elrendezése, valamint az üléssel együtt mozgó joystick, továbbá az ívesen kialakított küszöb, ami lehetővé teszi, hogy a kiszálláskor a felső lépcsőt is pontosan lássuk és így könnyíti meg az első lépést. A tetőablak és a szélvédő nem megosztott, és a rázuhanás elleni lamellák kialakításával is megnövelték a látóteret a Manitou mérnökei, így a munkaeszközre bármelyik szögére minimális akadállyal lehet rálátni – mondta Bódis József.

 

Szöveg: Csurja Zsolt

Fotók: Bódis József

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 5. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek