Szerény kezdetből virágzó vállalkozás

Szerény kezdetből virágzó vállalkozás

Szerény kezdetből virágzó vállalkozást teremteni nem elég a ráció, kell hozzá szeretet, lelkesedés, emberség is. Ezek Klippel József családi cégcsoportjának sikertényezői.

A takaros, professzionalizmust sugárzó telephely (egyik a több közül) irodájába lépve azonnal észrevehető, hogy rendkívüli emberrel találkozom. A falon egy ősi Rolls-Royce festménye függ, az asztalkát veterán oldalkocsis motor modellje díszíti, a polcon kupák, serlegek sorjáznak: két szenvedélyes sportember, apa és fia Iron Man (Vasember) trófeái. Nemcsak triatlonisták, hanem József versenyszinten enduro-motorozott, Péter a motocross szakágban lépett örökébe. Nem hiányzik tehát a versengés szelleme, és a cégtulajdonos szavai mögött érezhető csendes izzás jelzi, hogy teljes átéléssel csinál mindent, amihez hozzáfog. Mint mondja, a család az első, felesége, lánya, fia a vállalkozásban dolgozik, de közvetlen, barátságos, kölcsönös tiszteletet mutató a hangnem az alkalmazottakkal is. Ennyivel talán elmondtam a siker receptjét, nézzük, hogyan alakultak az események!



 

Klippel József (57) egyszerű családba született Pakson, kőművesnek tanult, kitűnő lett, és Bólyra házasodott, házat épített. 89-ben egyéni vállalkozóként, mint fuvarozó kisiparos, beült egy rövid fi x platós IFA volánja mögé. Hányan, de hányan rekedtek meg e szinten, de József nem: a Pécsi Sörgyár áruterítője lett, Kft-t alapított, további – használt, nyugati – teherautókat vásárolt, gépkocsivezetőket vett fel, és a hatodik jármű után már nem sofőrködött többé. Kapcsolatba került a Strabaggal, útépítésekhez billenőplatós kocsikat és használt földmunkagépeket vett. Egy darabig bérelte az ÁFÉSZ tüzép telepét, aztán megvásárolta, folytatva az építőanyag-kereskedést. Később nyitott egy másikat is. Aztán belekezdett betonelemek, majd transzportbeton árusításába is. 2000-től már Volvo, DAF nyerges vontatókhoz kapcsolt háromtengelyes billenőplatós pótkocsik járják, 2005-ben a cégtulajdonos megvásárolta a Bólyi Gépüzemeltető Kft-t, azóta autókat javítanak, fényeznek, vizsgáztatnak, esztergálnak, ponyvákat készítenek, és nem mellesleg szakmai hátteret nyertek az egyre szaporodó veteránjármű állomány felújításához, illetve férőhelyet a tárolásukhoz. Valamennyi le van vizsgáztatva, bármikor utcára vihető, és Klippel József járogat is velük. Vállalkozásában minden összepasszol! Ma Bóly és környéke egyik legnagyobb vállalkozója, volt már virilista (legnagyobb adózó), 80-90 főnek ad munkát, 120 rendszámos járműve van, köztük több, mint negyven 7,5 tonna feletti, jórészt DAF és MAN.

A pontosan harminc éves Kft. 2006-tól kapcsolódik az AXIÁL-hoz. Egy másik, baráti vállalkozó tanácsára akkor vette, útépítési munkákhoz, első új, Hyundai 170-es gumikerekes forgókotróját Bajáról. Idehozták, betanították az embereket a használatára. Ezután évente vásároltak összesen hét darabot, a legrégibbeket már eladták, jelenleg öt van állományban. Nagyon elégedettek velük! Klippel József kiemeli gyorsaságukat, pontosságukat, üzembiztosságukat, gépészbarát kezelésüket, kényelmüket. 10-14 ezer üzemóráig szinte csak olajcserét igényelnek, az időszakos szervizeket elintézi a saját szervizbázis, ezért nem kötnek átalánydíjas karbantartási szerződéseket. Csak akkor fordulnak segítségért az AXIÁL-hoz, ha, nagy ritkán, célszerszámra, speciális szaktudásra van szükség valamihez, és akkor késlekedés nélkül meg is jelenik a mobilszerviz.

Fortuna istennő nem igazán kedvezett a riportnak, mert a megbeszélt napon, az előző időszak esőzései miatt szüneteltek az útépítési munkák, egyetlen nagyobb, gumikerekű forgókotró sem dolgozott. Ám a kisebb, gumihevederes Hyundai R19-9AK annál szorgosabban ügyködött egy magáningatlani alapozóárok kiásásán. Meg is kérdeztem kezelőjét, Zoltánt, mennyire elégedett vele, nem kell púderezni, mondja meg nyugodtan a tutit! Mosolyogva válaszolta, hogy nagyon kezes, jól irányítható, komfortos a gép, maximálisan elégedett vele. Biztos voltam, hogy őszinte véleményét fogalmazta meg. A Hyundai 30D-7E éppen a szerelőműhelyben volt elfoglalva, egy javítás alatt álló traktor hajtóművének részegységét emelte le, és vitte félre, ez az ügyes, szűk helyeken is mozogni képes gép, kivált egy fődarab-emelőt, de mennyivel sokoldalúbb nála!
 


 

Tovább erősítette az elkötelezettséget a Hyundai márka mellett, hogy az AXIÁL szervezésében, kis csoporttal, Klippel József is járt Koreában, a márka ulsani építőgép-gyárában, ahol mély benyomást tett a példaértékűen precíz, jól szervezett munka – „van mit tanulni tőlük!” Vannak a cégnek egyéb gépei is az AXIÁL-tól, hiszen a bajaiak pontosságával, korrektségével, rugalmasságával és jó szervizhátterével – nemcsak a telephelyre mennek ki szükség esetén, hanem a gépek aktuális munkahelyére is – megalapozott bizalom kialakulása után mi sem természetesebb, hogy tartós jó kapcsolatban maradtak. Van egy Venieri 4.63 r homlokrakodójuk, egy gázüzemű és egy dízelmotoros kültéri Hyundai villás targoncájuk, amelyeket sokrétűen használnak ki anyagmozgatásra az építőanyag-boltban, illetve emelőként és segítségként a műhelyben. A Manitou MT 733 teleszkópos rakodógép például az ömlesztett építőanyagok mozgatásával szolgál, de egyéb feladatok is rábízhatók.
 


Nagyon jó összbenyomással jöttem el Bólyról. A makulátlanul, az eredeti gyári újnál alighanem igényesebben rendbe hozott, összerakott és fényezett veteránok megmutatták Klippel József igényességét, a modern teherautók és munkagépek a hatékonyságra törekvését, a régi telephelyek elsőrangúan rendbe hozott épületei és munkásjóléti részei – van tornaterem is, József a testnevelő lánya, Klaudia fennhatósága alatt – pedig törődését a részletekkel. Az ember, aki szinte üres zsebbel, idegenként került a négyezer lelkes baranyai városkába, megbecsült emberré, szinte megkerülhetetlen üzleti vállalkozóvá emelkedett. Rátermettségen, kemény munkán kívül mi kellett ehhez? Szívvel-lélekkel dolgozni, élni az életet!
 


Szöveg és fotók: Karlovitz Kristóf

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 5. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek