Zagyvaszántói precíz tapasztalatok

Zagyvaszántói precíz tapasztalatok

A zagyvaszántói Aranykalász Kft. hosszú évek óta jó partnerkapcsolatot ápol az AXIÁL-lal, gazdaságuk fejlesztésére mindig nagy gondot fordítottak, éppen ezért kihasználták a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatást.

Bodnár Bencével, a gazdaság agronómusával a pályázati megvalósításban szerzett tapasztalatokról beszélgettünk.

 

Kérlek, mutatkozz be röviden!

Bodnár Bence vagyok, az Aranykalász Kft. agronómus kollégája. A cég Hatvan mellett 1000 hektáron gazdálkodik, de bérmunkát is vállal, mintegy 560 hektár területen.

Termesztett növényeink között megtalálható a búza, árpa, kukorica, napraforgó, de nemrég elkezdtük a mák termesztését is.

 

Mióta dolgoztok precíziós technológiával? Kérlek, oszd meg a kezdeti tapasztalataitokat!

Több mint 10 éve már beláttuk, hogy el kell kezdeni komolyabban venni a helyspecifikus gazdálkodást. Éppen ezért traktorainkat már robotkormányzással együtt rendeltük meg, amelyek lehetővé tették az RTK pontosságú jelkorrekcióval való munkavégzést. A következő szint az volt, amikor már a vetőgépünk is szakaszvezérléssel volt ellátva, ezáltal csökkenthető lett a rávetés mértéke. Ezek után nem volt kérdés, hogy az önjáró permetezőgépünket szintén robotkormányzással és szakaszvezérléssel felszerelve vásároljuk.

 

 

Milyennek értékeled a digitális átálláshoz kapcsolódó pályázatot? Milyen fejlesztések valósultak meg nálatok általa?

A precíziós pályázat segítségével szinte a teljes gépparkot le tudtuk cserélni. Sikerült beszerezni három traktort, amely már nem csak robotkormányzással és szakaszvezérléssel volt ellátva, hanem alkalmas differenciált kijuttatást is végrehajtani, ezen kívül még táblavégi fordulóval és automata munkagép vezérlésre is képes. Azonban ezekhez az erőgépek olyan munkagépeket igényeltek, amelyekkel a fenti opciókat ki tudjuk használni. Például a vetőgépünknek képesnek kell legyen a szakaszvezérlésre és a differenciált kijuttatásra. De a permetezőnket is le tudtuk cserélni egy nagyobb, 36 méteres gépre, amelyet az előzőhöz képest már kanyar kompenzátorral is elláttak, valamint 25 cm-enként duplán van fúvókázva a megfelelő szóráskép érdekében.

A ládás kombájnunkat is lecseréltük egy hibrid rotoros, robotkormányos CLAAS kombájnra, amely CEMOS automatikával felszerelt, és a TELEMATICS segítségével hozamtérképet rögzít. Egy ugyanilyen gépet vásároltunk a pályázat keretein kívül is, annak érdekében, hogy a hozam adatokat két arató-cséplőgép gyűjtse, ezáltal az egész terület lefedhetővé válik.

 

Milyen szoftvert alkalmaztok az adatok feldolgozásához, értelmezéséhez, hasznosításához?

A pályázat keretein belül beszerzett szoftverek támogatják a mindennapos munkáinkat. Az adatátadás és szolgáltatások megrendelése a VANTAGE felületén történik. Ez egy automatizált rendszer, web alapú felülete, ahol egyszerűen és gyorsan fel tudtam tölteni a gazdaságra vonatkozó agronómiai és tábla adataimat. Majd miután feltöltöttem, pár kattintással gyorsan meg tudtam rendelni a pályázatban vállalt szolgáltatásaimat. A teljesített szolgáltatásokat a mAXI-MAP felületén kaptam vissza, ahol lehetőségem van professzionális szinten elemezni az adataimat.

Azon kívül, hogy meg tudom tekinteni és egymásra rétegezve elemezni tudom a zónázás és a talajmintavételi eredményeimet, még arra is van lehetőségem, hogy pár kattintással kijuttatási tervet hozzak létre, növény csoportonként akár az összes táblára. A letöltött fájlok a Trimble AG szoftveren keresztül a traktor navigációs rendszere felé továbbíthatók, adathordozó használata nélkül, de munkautasításokat is bármikor könnyedén küldhetek a traktor számára. Ezen kívül láthatom a flotta adataimat, az elvégzett munkát, és az összes, gazdaságban felvett eszközt- munkagépet és input anyagot egy felületen.

 

 

Hogyan értékeled a digitalizációs pályázatot? Milyen eredményeket sikerült már elérni?

A támogatás lehetőséget biztosított a gépállományunk gyors cseréjére, amit egyébként jóval lassabban, több év távlatában tudtunk volna csak megtenni. A megvalósítás nálunk gyorsan megtörtént, a pályázat által előírt időtartamon jócskán belül, 1 év alatt végbement. Ugyanakkor 5 év fenntartási időt írnak elő, ami véleményem szerint minimum szükséges annak, akik hisznek a precíziós gazdálkodásban és számítanak a rendszerben rejlő lehetőségek kiaknázására. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű adatot gyűjthessünk, szükség van legalább 5 évre, ezt követően viszont már valóban elmondhatjuk, hogy ezt a fajta gazdálkodási formát végezzük! Ezeket az adatokat pedig az új gépekkel készségszinten tudjuk már begyűjteni, ezáltal pontos információkat tudunk a szoftverbe küldeni.

Az új kombájnokkal hozamtérképeket készítünk, a talajmintáink eredményeinek kiértékelésével pedig el tudjuk kezdeni a tápanyag utánpótlást is. A talajra kiemelt figyelmet kell fordítani, meg kell ismerni azt a lehető legjobban – éppen ezért a későbbiekben teljes szelvény vizsgálatokat is tervezünk végezni. De nagy hangsúlyt fektetünk a talajvédelemre is: egyrészt a talajművelés csökkentése által, másrészt a korlátolt nyomvonalas gazdálkodásra (CTF) való fokozatos átállás révén.

 

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

A drónoknak is hatalmas szerepük lesz a mezőgazdaságban. Ezt felismerve az idei évben már mi is kiaknázzuk a benne rejlő adottságokat. Első körben NDVI alapján fejtrágyázási és gyomfelvételezési térképet fogunk készíteni, majd folyamatosan kitapasztalni, milyen lehetőségeink vannak ebben az irányban.

 

Végül, mondd el, miért döntöttetek az AXIÁL mellett, amikor a digitalizációs pályázat megvalósítását vettétek számba!

Nagyon régóta kapcsolatban vagyunk az AXIÁL-lal, és ez az együttműködés nem csak gördülékeny, de hatékony is! A korábbi tapasztalatainkat a pályázati csomag csak tovább erősítette, hiszen például a szoftverekhez is olyan háttértámogatást tudnak biztosítani a kollégák, amit sehol máshol nem tapasztaltunk. A szükséges szoftverek üzemeltetésére teljes mértékben felkészültek, és folyamatosan fejlesztik azokat, ami a leglényegesebb, hogy bennünket, a partnereket bevonva, a mi igényeinkre szabva végzik a módosításokat.

 

Összeállította: Baranyiné Hutai Anikó

Elérhető

Kapcsolódó cikkek