Vízmegőrző talajművelési lehetőségekről volt szó a konferencián

Vízmegőrző talajművelési lehetőségekről volt szó a konferencián

Sikeresen lezajlott a Magro.hu által szervezett Stresszkezelés a mezőgazdaságban, NÖVÉNY-ÁLLAT-GAZDA Konferencia és Kiállítás 2024. február 15-én Debrecenben, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

3 szekcióban (Növényes, Állatos, Gazda szekciókban) 36 kiváló előadó osztott meg a sikeresebb gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen, naprakész tudást a mintegy 300 jelenlévővel.

A Magro.hu sikeresen lezajlott „Stresszkezelés a mezőgazdaságban” című konferenciája és kiállítása egyértelműen megerősítette, hogy a magyar agrárszektorban az új ismeretekre és megoldásokra való igény töretlen. Az esemény, amelynek a Debreceni Egyetem adott helyet, és amelyen 36 kiváló cég vett részt előadóként és kiállítóként, több mint 300 aktív résztvevőt vonzott. Az AXIÁL Kft. képviseletében Barabás Zsolt, a HORSCH Maschinen GmbH. mezőgazdasági munkagépgyártó vállalat kelet-magyarországi képviselője volt jelen a rendezvényen. A szakértő Talajkímélő és takarékos min-till technológiák címmel tartott előadást, melyben bemutatta a sekély, vízmegőrző talajművelési lehetőségeket illetve kitért a talajfelszín fedettség fontosságára is.

 

 

... Az esemény három szekcióban zajlott, amelyek mindegyike külön-külön foglalkozott a növénytermesztés, az állattenyésztés, valamint az általános gazdálkodási kérdések stresszhelyzeteivel és az ezekre kínált megoldásokkal.

A konferencia során bemutatott új talajművelési technológiák, talajjavítási módszerek, agrometeorológiai döntéstámogatás és az állatok hatékony takarmányozása terén elért fejlesztések mind azt bizonyították, hogy a gazdák számára rendelkezésre állnak hatékony eszközök a stressz csökkentésére és a hatékonyabb termelés és állattenyésztés elérésére.

...

Az eseményen résztvevők széles körű információhoz jutottak a növénytermesztés, állattenyésztés és általános gazdálkodás területén, ami segítheti őket abban, hogy hatékonyabb és sikeres gazdálkodók lehessenek.

...

 

 

A nap végén a résztvevők között értékes nyereményeket sorsoltak ki, többek között az AXIÁL és a HORSCH által felajánlott ajándékcsomagot is. Az AXIÁL Kft. egy, a pihenést és kikapcsolódást segítő, Xiaomi termékeket is tartalmazó prémium csomagot ajánlott fel. A csomag tartalma XIAOMI Haylou X1 NEO bluetooth fülhallgató, Xiaomi 10000 mAh Redmi Power Bank, AXIÁL baseball sapka, nyakpánt és toll. A HORSCH egy 24 órán keresztül hidegen és 18 órán keresztül melegen tartó rozsdamentes acél kulacsot ajánlott fel a játékra. Ezúton is gratulálunk a nyertesnek!

 

Talajkímélő és takarékos min-till technológiák

Az elmúlt egy-két évtized felgyorsult klímaváltozása, illetve a nagy időjárási extremitások miatt változtatásra van szükség a talajművelésben, mert a vízre még jobban oda kell figyelni. A nagyon intenzív talajművelést újra kell gondolni, mivel ezáltal plusz szén-dioxid kerül a levegőbe. A termesztéstechnológia és a talajmunka odafigyelésével viszont szenet tudunk megkötni a talajban.

Fontos a jó tarlómenedzsment, mert ez már eldönti a következő lépéseket, mivel a talajművelés már a kombájn mögött kezdődik. A tarlóhántást illetve későbbiekben a tarlóápolást olyan minőségben szükséges elvégezni, hogy az utána következő magágy előkészítése és a vetés jól hozzáilleszhető legyen. A nagyobb mennyiségű szármaradvány esetén a hagyományos tárcsás csoroszlyás vetőgépek helyett a HORSCH Sprinter Duett csoroszlyás vetőgépe az extrém körülmények között is jó vetésminőséget garantál a talajfelszín fedettsége mellett. Fontos eldönteni, hogy mekkora tarlót hagyunk és azt milyen eszközzel műveljük. Itt fontos a megfelelő technológia kiválasztása. A fokozatosság elve itt is működik, a száraz talajon ne kezdjük a művelést mélyen, így kevésbé romlik a talajszerkezet. Mi történik akkor, ha egy kiszáradt, keményebb talajt megerőszakolunk, és túl rögösre művelünk. Általában sekélyen elkezdjük tovább művelni, ha egy menet nem elég akkor adunk neki még egyet és a felszínt elporosítjuk. Azonban amikor felrögeljük a talajt akkor a felszín alatt is óriási légüres rétegeket állítunk elő, ezekbe a növények gyökerei nem fognak belenőni, ezen felül a nagy aggregátumok között a finom morzsa lekerül a művelési réteg aljára és itt majd betömörödik. Nagyon sok energiával csináltunk valamit, ami nem jó! A kapás növények elé végzett talajművelésnél egy menetben elvégezhető a takarónövények vetése és a depó műtrágyázás is. Az ősszel elvetett takarónövények már nedvességcsapdaként tudnak működni a talaj kiszárítása helyett. A tapasztalat azt mutatja, hogy a takarónövények alatt a talaj nedvesebb tavasszal, így sokszor később lehet bele vetni, mint oda, ahol nincs takarónövény. Ezért fontos a takarónövény terminálásának időben való elvégzése. Az átállás nem fog egyik napról a másikra menni, de a talajkímélő megoldásokkal csökkenthető a talaj degradációja és a talajegészség is hosszabb távon helyre tud állni. Ha egészségesebb talajunk lesz, akkor egészségesebb növényeket is tudunk majd termeszteni! A technológia a kezünkben van, azonban a változás rajtunk is múlik. További információt a technológiáról ITT olvashat!

 

 

Forrás, kép: Magro.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek