Kollégáink a PREGA konferencián jártak

Kollégáink a PREGA konferencián jártak

Az idei évben is megszervezték a PREGA Precíziós Gazdálkodási Konferenciát, a három napos eseményen több szekcióban is szerepet kaptak kollégáink, megoldásaink.

A rendezvény nulladik napján az első kerekasztal beszélgetés résztvevője volt Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki a panelbeszélgetésben résztvevőkkel együtt arra kereste a választ, milyen irányba mutat a mezőgazdaságunk jövője a mostani, adatközpontú világban. Számos kérdést érintve mindenki kifejtette véleményét az agrárdigitalizáció jelenlegi állásáról Magyarországon, Harsányi Zsolt szerint:

„…nemcsak pénz kell ehhez, hanem akarat is. Ugyanakkor látni kell, hogy pár évvel ezelőtt az automata kormányzás még nem volt annyira elterjedt, mint ma, szinte valamennyi, 150 lóerősnél nagyobb teljesítményű traktorban ott van gyárilag beszerelve. Ezt, amikor hazavitték a gazdák a gépet, és este kipróbálták, rögtön látták, hogy szuper dolog. Sajnos azonban a precíziós átállás nem úgy működik, hogy elfordítok egy kapcsolót, és másnap már több profitom marad. Ehhez sokkal több idő kell, ezért is terjed lassabban, de a kényszer nagy úr lesz. Főleg, ha majd csak úgy lehet hozzájutni támogatásokhoz, ha az előző időszak gazdálkodásának adatait le kell adni. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ehhez jó minőségű adatkommunikációs háttérre van szükség kint, a szántó szélén, is, mert hiába beszélünk róla, ha nem működik. Az pedig már egy újabb fejezet ebben a történetben, hogy ehhez megfelelő birtokszerkezet is kell, a 2-3 hektáros területeken a nagy és egyre nagyobb gépek nem életképesek, egyszerűen nem lehet például permetezni ezeken a 30 méteres permetezővel...”

 

Bodnár Bence, agronómus

Janousek Martin, a Trimble termékmenedzsere

 

A PREGA első szakmai napján a Farmmenedzsment és finanszírozás – Szántóföld II. szekcióban Bodnár Bence, az Aranykalász Zrt. agronómusa a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésével kapcsolatos gazdálkodói tapasztalatokat osztott meg. A zagyvaszántói székhelyű partnerünk az AXIÁL által nyújtott precíziós szolgáltatáscsomag mellett tette le voksát, és az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatait adta át a közönségnek.

A Vetéstechnológia és menedzsment zónák – Szántóföld III. szekcióban több témában is érintettek voltunk.

Martin Janousek, a Trimble Positioning szoftver mérnöke Kihívások és megoldások a műholdas helymeghatározásban előadáscímmel szerepelt. A Trimble szakembere számos kihívásra felhívta a figyelmet a műholdas helymeghatározás centiméter pontos szolgáltatásával kapcsolatban. Több olyan tényező lehet folyamatosan hatással a helymeghatározás minőségére, amelyre számos szolgáltató nem tud reagálni, ezáltal nem biztosítható a megfelelő, elvárt pontosság. Az előadást a későbbiekben részletesen feldolgozzuk, amely az axial.hu-n megtalálható lesz.

 

Papp Péter, drónos területi képviselő

Karagity István, CLAAS szervizmérnök

 

Ezekre a problémákra referálva az Infobex Kft. projektmenedzsere, Németh Zoltán mutatta be a CORRIGO RTK jelkorrekciós szolgáltatását, a technikai háttér jelentőségét kiemelve. Az AXIÁL Kft. számára kiemelten fontos, hogy az Infobex Kft. mérnökei naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a mindennapokban rejlő kihívásokra és azok megoldásaira, hiszen a mAXI-NET 2.0 korrekciós jelszolgáltatását az Infobex Kft. üzemelteti.

A szekcióban helyet kapott Karagity István szervizmérnök kollégánk is, aki a CLAAS digitális adatkezelési megoldásokról beszélt. A CLAAS márkát senkinek sem kell bemutatni, éppen ezért nem meglepő, hogy a digitalizáció is kiemelt téma a német gyártónál. István a 2024-es év végétől elérhető CLAAS Connect digitális ökoszisztémát mutatta be, amely a CLAAS GmbH újdonsága. A CLAAS Connect teljeskörű eszközt ad a CLAAS géptulajdonosok kezébe, a meglévő és a jövőbeli megoldásokat egy helyen integrálva, karnyújtásnyira, akár a zsebünkben lévő okostelefonon szolgáltatja a gazdálkodóknak.

 

Németh Zoltán, az Infobex Kft. projektmenedzsere

Panelbeszélgetésen vett részt Harsányi Zsolt, tulajdonos-ügyvezető (széken balról a második)

 

A rendezvény második napjára sem maradtunk AXIÁL-os előadó nélkül. A Gyümölcs- és szőlőtermesztési szekcióban Papp Péter a szekció egyedüli drónos prezentációjában mutatta be a látható színtartományú (RGB) és multispektrális kamerákkal szerelt pilóta nélküli légijárművek egy újszerű felhasználási lehetőségét nagy kiterjedésű gyümölcsültetvények növényegészségügyi szűrésében. A javasolt módszer vegetációs indexek kombinációját használja arra, hogy adatot szolgáltasson a berepült területen található gyümölcsfák állapotáról. A gyenge kondíciójú fák térbeli koordinátáik alapján célzottan, időhatékonyan felkereshetők szemrevételezés és mintavétel céljából.

Amennyiben bármelyik témával kapcsolatban további információra lenne szüksége, kérjük, keresse fel kollégáinkat, akik készségesen állnak az Önök rendelkezésére, hogy a szaktudásunkat minél szélesebb kör ki tudja használni!

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó

Fotó: PREGA

Elérhető

Kapcsolódó cikkek