Összehasonlíthatatlanul jobb!

Összehasonlíthatatlanul jobb!

Nagyon speciális szakterület a szőlőművelés: olyan traktort követel, amely férjen el a sorok közötti keskenysávban, bírja erővel és stabilitással a meredek domboldalakat, dolgozzon precízen GPS-nélkül, és legyen könnyen kezelhető, kényelmes.

A soproni Schárfi & Schárfi Kft. a Fendt 211-esben találta meg az ideális típust.
 


 

Van úgy, hogy nem kell sokat spekulálni, a körülmények és követelmények szinte maguktól vezetik rá az embert a legjobb megoldásra. Így alakult Schárfi Lászlóval is, aki 17 éve dolgozik a zweigeltről és a kékfrankosról méltán híres Sopron-környéki borvidék szőlőművelésében. Édesapja életében volt saját szőlőbirtokuk is, ma már csak öt hektárnyi, egyébként bérszolgáltatók. Ebben viszont komoly szerepet játszanak, 70-80 hektáron vállalják magukra a talajmunkákat, a permetezést, a soraljművelést, a csonkázást, és a törzstisztítást. Márciustól augusztus elejéig folyamatos az elfoglaltság, 10-14 naponta megismétlődő munkákkal. Sokkal nagyobb területen, 500-600 hektáron szüretelnek géppel, és szállítják el a termést. László, öccse és egy alkalmazott dolgozik a Kft-ben, neves borászatok bizalmát nyerték el, mint a Lővér Pince, a Vincellér Ház, a Fényes Pince, illetve Ausztriában az Eszterházi szőlőbirtok, amely, hogy előre lelőjem a poént, új Fendt traktoruk hatására rendelt tőlük munkát.

Egy bérvállalkozó nem a saját birtokára specifikál traktort, hanem fel kell készülnie mindenféle viszonyokra. Dombos a vidék, néhol nagyon meredek, nagyon fontos a stabilitás, hogy forduláskor, a lejtőre keresztben állva se fenyegessen a traktor felborulása. A talaj homokostól (könnyen elkapar benne és megsüllyed a gép) kötöttön át kövesig változik – szeretik a gazdák, ha többfélén termeszthetnek. Ritka a nagyobb tábla, a jégveszély miatt is aprózzák telkeiket a tulajdonosok, sokat kell mozogni a kis parcellák között. A riport napján háromnegyed óra volt kijutni a telephelyről a munkahelyre, harmincszor kellett ötpercnyire elugrani a szervestrágya-depóhoz, holnap viszont egész nap egyetlen szőlőtáblán lehet dolgozni. Hétfőnként kapják meg a feladatokat, azokhoz kell alkalmazkodni. Csak egyvalami változatlan: a változatosság…

Ebbe az ágazatba is belenyúlt a pandémia. Korábban több alkalmazottal dolgoztak, mostanra karcsúsították a létszámot. A cégtulajdonos testvérpár sokat ül a gépeken, ők nem azt várják, hogy legyen már vége a munkaidőnek, hanem kitartanak napi tíz órán át is. Egészségük védelme érdekében komfortos, könnyen kezelhető gépre vágytak. Ráadásul közben egyre precízebb munkát követeltek a megbízók. Addigi, egyszerűbb erőgépeik már nem igazán feleltek meg mindezeknek.

Itt jött be egy szerencsés fordulat. László Szomódon bérmunkázott, és az ottani cégnél meglátott egy Fendt ültetvénytraktort. Kíváncsi lett rá, kipróbálta.

„Hatalmas, maradandó élmény volt, egészen más világ! Milyen jó volna ilyennel dolgozni!” – kiáltott fel.
 


 

Ráadásul ekkor éppen ott volt az AXIÁL területi képviselője, Nagy Róbert, aki a csillogó szemű emberben felismerte a potenciális ügyfelet. Azonnal beszédbe elegyedett vele, azóta is jó kapcsolatban vannak.

A vásárlási szándék adott volt, de az anyagiak még hiányoztak. Várni kellett egy évet, közben sok tárgyalással, árajánlatról, szállítási feltételekről, finanszírozásról. És persze össze kellett állítani a traktor specifikációját. A szőlősorok távolságának 1,4 méteres nyomtáv felel meg. A meredek kaptatók és a súlyos munkagépek miatt a 114 lóerős változatra esett a választás, annak is a Profi kivitelére a három közül (a másik kettő a Power és a Profi +). Mivel csonkázáskor és előmetszéskor beteríti a traktor elejét a sok növénymaradvány, megfordítható irányú ventilátort kértek, hogy egyszerű legyen lefújni a hűtőről. Az elöl hordozott soraljkaszához, sorközművelő kapához, a szőlősorokat jobbról-balról és felülről megnyeső csonkázóhoz frontfüggesztésre és első TLT-re van szükség. Hátul oldalirányban mozgatható és billenthető hárompont-felfüggesztésre rögzítik a permetezőt, a tárcsás kultivátort, a venyigezúzót és a szervestrágya-szórót. Hidraulikakörökben sincs hiány. Hogy ne zötykölődjön a masina köves talajon, megrendelték hozzá a stabil, hidraulikusan csillapított első rugózást. Eleve sokat számított a traktor méreteihez képest tágas, teljesen sík padlójú és négyoszlopos, jó körkilátású vezetőfülke, amelynek kényelmet digitális klímaberendezés tegye teljessé, a permetgőzöktől pedig a kategóriában egyedülálló, 4-es kategóriájú, a terminálról bekapcsolható aktívszenes-légszűrő védje meg a kezelőt. A fülkébe extraként került egy joystickről kezelhető 12 colos terminál, a külsejére pedig munkalámpák, éjszakai műszakhoz. A legfontosabb komforttényező, a fokozatmentes, automatikus Vario erőátvitel, amely feleslegessé teszi a kuplungpedált és manuális vagy automatikus módban szabályozza a sebességet, alapból jár.

Jellemző Schárfi László bizalmára a Fendt márka és az AXIÁL iránt, amelytől most vásárolt először gépet, hogy „Fendtes elsőbálozóként”, tehát különösebb tapasztalat nélkül, rövid eligazító bemutatás után, kevéssel záróra előtt, lábon vitte el traktorját a csornai telephelyről.

„Felejthetetlen öröm volt hazavezetni” – meséli. Idén szeptemberben, a szüreti szezonban állította munkába, szőlőszállításra. Kényelme még felül is múlja a vártat, nagyon jó a kétpedálos vezetés, de persze még egy hónappal később is tanulja a kezelés finomságait.
 


 

Az 50 üzemórás szervizen kívül hozzá sem kellett nyúlni a Fendthez, a cikk írásakor 220 óra volt benne. Átalánydíjas karbantartási szerződést természetesen nem kötöttek rá, hiszen még garanciális. Fogyasztása rendben van.

Egy kiváló, minden szükségessel felszerelt traktoron nemcsak hatékonyan, hanem boldogan lehet dolgozni, és ez jelentősen hozzájárul az életminőséghez. Schárfi László minden nap örömmel ül fel a régi traktorjánál összehasonlíthatatlanul jobb Fendtjére.

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf

Fotók: Csigó Gergely

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 5. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek