Nem hagyja válogatni a tehenet a takarmányban az RMH

Nem hagyja válogatni a tehenet a takarmányban az RMH

A Nógrádi-medencében, a Börzsöny hegység lábánál, Rétság és Balassagyarmat között, a 22-es főút mentén helyezkedik el Érsekvadkert. Itt, Nógrád megye nyugati részén található a térség egyik legmeghatározóbb agrárcége, az Agroméra Zrt.

 

A vállalat munkatársai nagyjából 3200 hektáron gazdálkodnak, a négy legfontosabb növénykultúra a búza, a repce, a napraforgó, valamint a kukorica. A földterület és a telep nagyjából 900 szarvasmarha, ezen belül 400 tejelő tehén ellátásáról gondoskodik. Az állattenyésztési ágazatot néztük meg közelebbről, hogy megtudjuk, milyen tapasztalatokat szereztek a 2020. januárjában vásárolt RMH VS Liberty 12 típusú önjáró etetőkocsival kapcsolatban.

Nagy Gábor műszaki főágazat-vezető ottjártunkkor elmondta, hogy az érsekvadkerti vállalat nem csupán munkahely, hanem generációkon átívelő szakmai és családi központ is egyben. Az ő édesapja nyugdíjas koráig műszaki vezetőként dolgozott a cégben, a család pedig tulajdonosként és földterületekkel is kötődik az Agromérához. Hozzájuk hasonlóan több olyan család a cég részese, amelynek több generációja is kapcsolódik az itt zajló munkához.

 

 

Vannak olyan területeink, ahol tavasszal a tavalyi napraforgó után kukoricát tervezünk vetni, de a csapadékos őszi időjárás miatt nem volt időnk az ősszel megszántani a területet, így átütemeztük a műveletet idén év elejére - mondta Gábor. Azokon a részeken, ahol már a talajra tudtunk menni, egy HORSCH Tigerrel kultivátoroztuk, az érintett 600 hektárt a cikk március eleji készítése előtti napokban fejeztük be. A traktorosok március elején végeztek a szántásokkal, jellemzően minden évben 1300-1500 hektárnyi földterületet mozgatnak át így a barna erdőtalajú szántókon. Az őszi csapadékos idő miatt a búzavetéssel csúsztunk, a magok egy része csak januárban és februárban került a talajba, ez közel 400 hektárnyi területet érint - mesélte a gépgyártástechnológiai gépészmérnökként végzett szakember.

A gazdaság egy részén forgatás nélküli művelési technológiát is alkalmazunk. Ugyan a silótermelés elbírná ezt, de a szemes kukorica után maradó rengeteg mulcs és szármaradvány miatt tárcsázzuk és szántjuk a területeket. A közel 600 hektárnyi repcét a vetés előtt, nyáron szántjuk. A búzatarlóba kerülő kulcsnövénynél ez azért fontos, mert a tapasztalataink szerint ez a művelet hektáronként 0,5-1 tonna terméskülönbséget jelent.

 

 

Az állattenyésztéshez szükséges takarmánytermelő terület nagyjából 750 hektárra tehető, amiből 350-et tesz ki a silókukorica. A további nagyjából 350-400 hektár java lucerna és kaszáló, abból pedig 100-150 hektár legelő a réti szénának. A telep jól gépesített, az AXIÁL Kft-től vásárolt 936-os Fendt traktor, egy HORSCH Tiger szántóföldi kultivátor, egy 9 méter munkaszélességű HORSCH Pronto DC vetőgép és 2 darab 8 fejes Grégoire Besson eke segíti a munkánkat. A zöldsor gépei között CLAAS rendsodró és rendterítő is van, hamarosan pedig 2 darab 7 méter széles Framest FraDisc tárcsás borona érkezik hozzánk - mondta. Az AXIÁL Kft-vel kiváló a kapcsolatunk, az Agroméra Zrt. teljes éves alkatrészellátásának több mint a felét biztosítják. A napi kiszállítás nagyon jó ötlet volt, a menetrendszerű érkezés nagy előnyt jelent a tervezhetőség szempontjából. A szervizesekkel is teljesen elégedettek vagyunk, az üllői alközpontból kiszálló kollégák segítőkészek és értik a dolgukat - vélekedett Nagy Gábor.

A mintegy 75 személlyel működtetett telepen komoly műhely is üzemel. Ebben fúrógép, marógép és esztergapadok használatával részben saját maguk gyártják le és újítják fel az üzemeléshez szükséges elemeket. A szerelőüzemben 12 fő dolgozik, van gépjavító, lakatos, hegesztő, esztergályos, autóvillamossági és autószerelő szakember is. „Összesen 15 traktoros teljesít nálunk szolgálatot, az állattenyésztési ágazat létszáma pedig nagyjából 35 fő” - mutatta be a csapat egy részét Gábor.

 

 

A holstein-fríz fajtára alapozott tehenészet szakmai munkáját a Mosonmagyaróváron végzett állattenyésztő mérnök, Mácsik Levente állattenyésztési vezető irányítja. Ő mondta el, hogy az RMH VS Liberty 12 típusú önjáró etetőkocsit 2020. január 7-én helyezték üzembe, azóta kiválóan teljesít. Összesen nagyjából kétezer órát használták, ami napi 5,5 órának felel meg. A jelenlegi takarmányárak miatt igyekeznek a körülményekhez képest a lehető leggazdaságosabban megoldani az állatok ellátását, hogy a legkevesebb alapanyag menjen veszendőbe. A tejtermelés során naponta kétszer, reggel 5-kor és délután 5-kor fejnek, a teljesítmény 9200 liter körüli. A tejfehérje normál értéken mozog, a zsír 3,8 - 3,9-re tehető. Az összes Érsekvadkerten termelt tej egy helyre kerül: a váci Naszálytej Zrt. üzemébe szállítják, ott dolgozzák fel.

„A takarmány receptúráját az istállónként kialakított 85-95 egyedre csoportosított állomány igényei szerint alakítjuk, így nagyon nem mindegy a minőség és a homogenitás. A legjobb eredmény érdekében el kell kerüljük, hogy a jószág evés közben válogathasson, ezt pedig az egy keverőscsigás RMH által kiosztott egységes takarmány biztosítja is.” – folytatta Levente.

Maga a gép tökéletesen működik, nincs vele probléma azóta, hogy megvettük. A szerviz és az alkatrész is pár órán belül megérkezik hozzánk Üllőről. A 14 hónapnyi munka során eddig a kötelező karbantartások mellett csupán a silómaró dob késeit éleztük, valamint a keverőcsiga alsó késeit cseréltük ki, egyéb javítást nem igényelt a gép. A korábbi, 15 m3-es kapacitású etetőkocsinkhoz képest a kisebb méretének köszönhetően praktikusabb, kompaktabb szerkezet miatt szeretik a gépkezelő munkatársaink. A jó manőverezőképessége miatt olyan helyen is könnyen elfér, ahol a másikkal küszködni kellett. A hátsókerék-kormányzást kicsit fura volt megszokni, de belejöttek a srácok - mesélte a fiatal szakember. Az RMH egyik nagy előnye, hogy hátul van a motorja, amit így egyszerűbb tisztán tartani, a bála- és a silómarásnál nem kerül takarmány a motortérbe és a hűtőrácsra. A minőségi, rozsdamentes anyagok, a kopásálló keverőtartály-palást, a csiga élvédelem, a strapabíró silómaró-ház és a szalagos felhordás miatt hosszú, legalább 22 ezer üzemórás élettartamra számítunk. A takarmány keverése teljesen megfelelő minőségű, a kések szépen, egyenletesen marják a silót, a réti szénát és a lucernabálát is.

 

Szöveg és kép: Csurja Zsolt, precíziós mezőgazdasági szakmérnök

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 2. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek