A permetezőgép-választás szempontjai

A permetezőgép-választás szempontjai

Permetezőgép beszerzésekor milyen termőhely és növényspecifikus adottságokat kell figyelembe venni? Az Agroinform.hu e heti körkérdésében erről kérdezte a szakembereket, köztük kollégánkat, Király Szabolcs Berthoud termékmenedzsert is.

 

Király Szabolcs, Berthoud termékmenedzser:

Permetezőgép vásárlásakor az egyik legkardinálisabb kérdés a jó nyomtáv kiválasztása. Elsősorban önjáró permetezők beszerzésénél fontos átgondolni, hogy hányféle növénykultúrában fog dolgozni a gép, illetve mennyi bérmunkára számíthat a gazdaság. Ha mindkét kérdésre egyöntetűen a „sok” lesz a válasz, akkor érdemes már a beszerzésnél elfogadni a hidraulikus nyomtávállítás többletköltségét, ami a későbbiek során többlábúvá teszi a vállalkozást, hiszen bármilyen növénykultúrához, illetve művelőúthoz gyorsan tud alkalmazkodni a gazdaság, ezzel pedig rugalmasságot és több munkát tud szerezni az önjáró permetezőgép.

 

Berthoud önjáró permetezőgép – Fotó: AXIÁL Kft.

 

Tapasztalatom szerint nagyon fontos elem a vontatott permetezők vásárlásánál, hogy a gazdaság földjei milyen közelségben vannak a telephelyhez. Ha szerteágazó területeken vannak permetezni való táblák, akkor mindenképp ajánlott a rugózott híddal rendelkező permetező beszerzése. Ez a tulajdonság nem csak a vonulásnál tud segíteni, a permetezési munkálatok is azt mutatják, hogy a rugózott híddal felszerelt gép esetében 3-4 km/h-val gyorsabban lehet dolgozni, megtartva a precíz kijuttatást.

 

Berthoud vontatott permetezőgép – Fotó: AXIÁL Kft.

 

A permetezésben a jelenlegi rendszerek legnagyobb problémája a korlátozott munkasebesség tartomány a jó permetezési minőségi biztosításához. A permetcseppek vagy túl aprók és elsodródnak, vagy túl nagyok és lefolynak.

A munka során megválasztott sebesség függvényében az egyes fúvókákra felszerelt mágnesszelep fogja szabályozni a fúvóka nyitását és zárását. A nyitási és zárási idő aránya a sebesség változásaitól függ fix frekvencián.

Ezért a SprayTronic opció lehetővé teszi a fúvókák térfogáramának 70%-os módosítását, és ugyanígy a munkasebességet is a permetező nyomás módosítása nélkül.

 

Berthoud vontatott permetezőgép – Fotó: AXIÁL Kft.

 

Előnyök:

- Csak egyetlen fúvóka szükséges a legtöbb igényhez, ezáltal csökken az üzemeltetési költség.

- Nem változik a nyomás a fúvókák szabályozása során, optimális permetezési minőség.

- Standard fúvókatartó használható, megnövelhető a permetező alkalmazási köre a fúvókák cseréje nélkül.

- A fúvókánkénti szakaszolásnak köszönhetően 50 cm-ként tudunk kialakítani szakaszokat, melynek segítségével költségeket tud csökkenteni a vállalkozás.

 

 

Kínálatunkban megtalálhatók azok a Berthoud permetezőgépek, amelyek ezeket a követelményeket, igényeket tökéletesen kielégíti. További információért keresse az AXIÁL Kft. területi képviselőit!

 

Forrás, kép, teljes cikk: Agroinform.hu

Elérhető

Kapcsolódó cikkek