Az 1000. FraKomb átadása három szemszögből (+videó)

Az 1000. FraKomb átadása három szemszögből (+videó)

Enyingre került a Framest ezredik FraKomb kompaktora - adtuk hírül még márciusban sajtóközleményünkben. Most az Enyingi Agrár Zrt., a Framest Kft. és az AXIÁL Kft. képviselőivel készített riportot olvashatja.

 

Ha gyártó és forgalmazó egy időben teszi tiszteletét egy felhasználó telephelyén, akkor ott rendre valami nagy dolog történik. Így volt ez március első hetében Enying-Ágostonpusztán is, ahol az AXIÁL – a gyártó Framest Kft. jelenlétében – átadta az általa forgalmazott ezredik FraKomb kompaktort az Enyingi Agrár Zrt-nek. A zártkörű ünnepségen szóba került az is, hogyan alapozta meg a jelenlegi sikereket a három cég két évtizedes közös múltja.

 

Az eseményen Umenhoffer Péter marketingigazgató tolmácsolta az AXIÁL Kft. vezetőségének üdvözletét, majd emlékplakettet adott át Szávay Gábor vezérigazgatónak (Enyingi Agrár Zrt.) és Nyárádi Attila ügyvezető igazgatónak (Framest Kft.). Az átadáson jelen volt Sziládi József növénytermesztési főágazat-vezető, valamint az AXIÁL termékmenedzsere, Király Szabolcs és területi képviselője, Török Ferenc is.

 

 

Szávay Gábor a plakett átadásakor azt hangsúlyozta, hogy az AXIÁL meghatározó partner a gépbeszerzéseikben. Kapcsolatuk Harsányi Zsolttal, az AXIÁL tulajdonos-ügyvezetőjével „még az előző évezredhez kötődik”, amikor MTZ alkatrészekkel kezdték az együttműködést. Azóta élvezik az AXIÁL minden partnernek kijáró megkülönböztetett figyelmét, amely „elsővé teszi őket” az országban. „Az idők folyamán próbálkoztunk sok mindenkivel, de a történet mindig úgy rendeződött, hogy a meghatározó gépek 75-80 százalékban hozzájuk kötődnek” – tette hozzá.

 

Köszönőbeszédében Nyárádi Attila is felidézte a közös múltat, amikor pályája kezdetén itt, Enyingen olyan impulzusokat kapott, amelyek sorra megjelennek az elmúlt 20 év gépfejlesztéseiben is. „Az Enyingi Agrár Zrt. számomra mindig is etalon volt, megtiszteltetés, hogy megvették a 999-dik és az 1000-dik FraKomb kompaktorunkat.” Arról is megemlékezett, hogy az AXIÁL már a kezdet kezdetén meglátta bennük, hogy képesek olyan gépeket gyártani, amelyek megütik az általuk és a vevőik által igényelt magas szintet. „Ez nagyon komoly bizalommegelőlegezés volt, azóta is igyekszünk ennek megfelelni.”

 

A házi ünnepség végén külön-külön kérdeztük a felhasználót, a gyártót és a forgalmazót a jubiláns gépről.

 


 

Sziládi József: amit eddig két menetben végeztünk, azt most egy művelettel megoldjuk

 

Miért erre a gépre esett a választásuk?

Traktorparkunkban már vannak 300 LE feletti Fendtek, amelyek lehetővé teszik a még nagyobb méretű és kapacitású munkaeszközök használatát. A választásban szerepet játszott a kiváló ár/érték arány, továbbá a környékbeli gazdák véleménye, illetve az a tapasztalat, amelyet mi szereztünk más Framest gépekkel, például a kiváló Fralaz talajlazítókkal.

 

Milyen növényi kultúrákban használják?

Úgy gondoljuk, hogy a két FraKombbal az összes tavaszi vetésünk magágykészítését el tudjuk végezni. Ez elsősorban 900 hektár cukorrépát és 2800 hektár kukoricát jelent. Amit tavaly, a könnyebb gépekkel két menetben kellett megcsinálnunk, azt ezekkel most egy műveletben meg tudjuk oldani. Ezért is bízom abban, hogy idén a három kombinátorunkat elő sem kell venni, legfeljebb a kiegészítő kisebb tábláinkon.

 

Mekkora szakértelmet igényel egy ekkora monstrum üzemeltetése?

Természetesen nem mindegyik traktorosunkra merném rábízni, a 20 fős gárdából úgy négyre-ötre. Húzni ugyan mindenki tudná, de ahhoz, hogy a gép minőségi munkát végezzen, ahhoz érteni kell: nagyon fontos az öt művelő elem egymáshoz képesti precíz szintezése, beállítása. Akik a Fendteken ülnek, azok fogják üzemeltetni.

 

 


 

Nyárádi Attila: a gazdák igényei szerint raktuk össze

 

Mennyi idő alatt jutottak el az ezredik FraKomb legyártásához?

15 évvel ezelőtt fejlesztettük ki, az AXIÁL lajosmizsei szakmai napján debütált. Az első évben rögtön el is kelt 70 darab. Ez elképesztő sikert jelentett.

 

Magyar fejlesztés?

Teljes mértékben! Megnéztük a piacon minden gyártó minden hasonló termékét – a kereket nem kell újra feltalálni –, meghallgattuk a gazdák igényeit, és ezek alapján raktuk össze.

 

Balról jobbra: Umenhoffer Péter marketingigazgató (AXIÁL), Király Szabolcs termékmenedzser (AXIÁL), Nyárádi Attila ügyvezető igazgató (Framest), Sziládi József növénytermesztési főágazatvezető (Enyingi Agrár Zrt.), Szávay Gábor vezérigazgató (Enyingi Agrár Zrt.), Török Ferenc területi képviselő (AXIÁL), Fésű Gábor vezérigazgató helyettes (Enyingi Agrár Zrt.)

 

Kiknek ajánlja a FraKombot?

Mivel a 2-től a 8 méter munkaszélességig gyártjuk, minden birtokméret esetében jól használható. Annak ajánlom, aki szeretne takarékoskodni a menetszámmal, így az idővel, az energiával; aki szeretné megőrizni a talaj nedvességét; akinek fontos, hogy kímélje a talajt, és ki akarja szedni a korábbi műveletek által hagyott keréknyomokat. Egyszóval annak, aki igényes a saját munkájára.

 

Ma már ezekkel a gépekkel lépten-nyomon lehet találkozni az országban. A gazdák láthatják, hogy mit tud, és a különbség önmagáért beszél.

 

Mit jelent cég számára a talaj szempontjából is fenntartható művelés?

A mezőgazdaság szereplőinek tudomásul kell venniük, hogy a talaj nem megújuló termelési eszköz – már nem gyártják. Egyre növekszik a megmunkáló gépek tömege, és óriási terméshozamokat kell lehozni róla. Épp ezért minden egyes gyártmányunk már a kezdetektől képviseli azt a törekvésünket, hogy a lehető legkevesebbet mozgassuk a talajt, őrizzük meg a benne rejlő nedvességet, ne tegyük tönkre szakszerűtlen taposással a szerkezetét.

 


 

 

 

AXIÁL: a FraKomb 100 százalékban magyar és világszínvonalú

 

Milyen helyet foglal el az AXIÁL termékpalettáján a Framest?

Umenhoffer Péter: A forgalmi értékét nyilvánvalóan nem lehet összevetni egy erőgéppel, ugyanakkor az AXIÁL filozófiájába beletartozik, hogy támogassa a magyar gépgyártást. A Framest az ékes példa arra, hogy ez Magyarországon is lehetséges. 100 százalékban magyar, emellett világszínvonalon megállja a helyét.

 

Kik a vásárlói?

Király Szabolcs: a 2,5 és 3 méteres függesztett típusát a kisebb gazdaságok keresik. A vontatott gépek 4, 5, 6 és 8 méteres változatait pedig azok vásárolják, akik nagy teljesítményű erőgépekkel rendelkeznek, és egybefüggő nagy tábláikon a munkaszélességet is növelve szeretnék gyorsítani a munkát.

 

Milyen a FraKomb szervizigénye?

Török Ferenc: Ha az üzemeltető jól átolvassa a kezelői útmutatást, betartja például a csapágyak 50 óránkénti zsírzását, akkor hibátlanul működik. Csak a kopóalkatrészeket kell időnként pótolni.

 

Van-e valamilyen újabb jubileum a láthatáron?

T. F.: a Framest talajlazítóival is hamarosan elérjük az ezret.

U. P.: A SULKY 300 ezredik műtrágyaszórója pedig várhatóan Magyarországon talál majd gazdára.

 

 

Szöveg: Popovics Gizella, újságíró

Fotó: Kajetán Jácint

Videó: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 2. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek