Mi nem marháskodunk, avagy Fendt 311 tartós teszt egy állattartó telepen

Mi nem marháskodunk, avagy Fendt 311 tartós teszt egy állattartó telepen

1996-ban kezdődött a kapcsolat a komáromi telephelyű Solum Zrt-vel. 1700 hektáron végeznek szántóföldi növénytermesztést és emellett tehenészeti telepeik is vannak, ahol több mint 5000 db marha, abból 2000 tejelő marha van.


Több gépet vásároltak, béreltek már ez idő alatt tőlünk. Manitou, Claas teleszkópos rakodókat, Landini traktorokat, RMH etetőkocsit, Fendt erőgépeket 110-420 LE-ig. Korábbi megszokott gyakorlat volt, hogy a növénytermesztés által elhasznált gépeket kapta meg az állattartó telep hisz talán itt a legmostohábbak a körülmények nem szívesen fognak be új gépet ilyen munkára. Egyszer amikor a régi állattartó telepi gépük meghibásodott a növénytermesztésnek ki kellett segítenie őket erőgéppel hisz a tehenek nem halhatnak éhen. Így történt, hogy egy Fendt 313 Vario, amely addig a növénytermesztésben dolgozott került a telepre. Ezt a kollégák örömmel vették birtokba hisz a fokozatmentes Vario váltóval öröm az etetés. Pontosan lehet az ellátmányt adagolni a kritikus tejelők elé. A jót könnyű megszokni így hamar népszerű lett a 313 Vario a telepen. Mindjárt jöttek is az ötletek hisz jó is lehetne még jobb! Milyen jó lenne, ha lenne rajta homlokrakodó, mert akkor, ha épp nincs bent a teleszkópos gép, akkor ezzel sok mindent meg tudnának oldani. Talán elmondhatjuk, hogy itt fogalmazódott meg először az igény, hogy csak Fendt erőgép jöhet szóba - természetesen gyári Fendt Cargo homlokrakodóval - a telepre, ha egyszer majd fejleszteni szeretnének.
 


 

„Az igények meghallgatásra találtak a vezetőség részéről, de nem volt kis munka.” - mondta el Bartha Sándor Solum Zrt. műszaki vezetője, hogy „egy vadonatúj gép kerülhessen az állattartó telepre, ami nyilván nem is a legolcsóbb kategória. Jók voltak az eddigi üzemeltetési tapasztalatok” és ahogy Sándor annak idején mondta „19-re lapot húzott” és megvásárolták a 311-es Fent Vario-t a telepre. Az ottani kollégáknak meg kellett ígérniük, hogy ha ilyen gépet kapnak „vigyáznak rá”. 😊 Nagyon várták az új gépet hisz rengeteg a napi tennivaló egy állattartó telepen.

A legfontosabb az etetőkocsi kiszolgálása erre különösen jó választás hisz a TLT teljesítményben kiemelkedő ez az erőgép hisz a hajtás közvetlenül a motor főtengelyéről megy hátra így szinte nincs teljesítmény veszteség és a teljes motorteljesítmény az etetőkocsi hajtására fordítható.
 


 

A fokozatmentes Vario váltóval a TMS rendszerrel és a pedál üzemmóddal precízen vezethető a szerelvény az etetőfolyosókon. A gép nagyon fordulékony és hogy a homlokrakodó se rontsa ezt a tulajdonságot valóban két perc alatt lerakható és felszerelhető, ami már rutin szinten megy a gépkezelőknek. Félautomata eszköz reteszelés is segíti a gyors munkaeszköz cserét a rakodón.

Ha a telep másik végéből kell egy báláért elrohanni a hídrugózás, fülkerugózás és a gém lengéscsillapítása teszi kényelmessé a munkát.

Gyakran kérdezték, hogy miért nyitható a szélvédő a régebbi Fendt erőgépeken? Ez az opció most is elérhető a kisebb szériáknál. Ennek nem csak a vadászok örülnek, mert így előre is ki lehet lőni a fülkéből anélkül, hogy a szélvédő bánná kárát. Sokkal egyszerűbb gyakorlati haszna van! Ha télen a hideg géppel bemegyünk a melegebb istállóba rögtön leszalad a pára az üveg felületeken így akadályozva a kilátást. Ilyenkor egy mozdulattal nyitjuk az első és hátsó ablakot és rögtön folytathatjuk a munkát.
 


 

Hamar elrepült pár év és még több üzemóra így az újonnan odakerült gép elérte a 10.000 üzemórát! Mondhatni a kötelező szervizeken kívül nem volt vele komolyabb meghibásodás és kiesés sem, itt nagyon fontos a megbízhatóság hisz mindegy hétvége vagy ünnepnap az állattartás a mezőgazdaság nehézipara. Itt 24 órában el kell látni a telepi feladatokat.

 

Szöveg: Kresz Gábor, AXIÁL Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek