A novembert GPS-témájú webkonferenciával kezdtük

A novembert GPS-témájú webkonferenciával kezdtük

November 4-én rendeztük meg második webkonferenciánkat, melyet a Facebook csatornánkon lehetett követni. A hozzávetőleg 2,5 órás eseményen talajtani és műszaki előadások, továbbá precíziós gazdálkodással kapcsolatos workshop volt látható.

A nézők között szép számmal voltak partnerek, szakértők és szakképző iskolák tanárai, valamint diákjai. Éppen ezért elmondható, hogy bár a rendezvény a nagyközönség számára is nyitott volt, mégis a tervezetteknek megfelelően egy kifejezetten szakmai eseményt szervezetünk, mely eredményesen zárult.

 

A kötetlen köszöntő után – melyet Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója és Balog Tamás, az Agroinform.hu újmédia menedzsere tartott - Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetőjének témapozícionálása következett. A szakember beharangozta, hogy a webkonferencián szó esik a precíziós gazdálkodás gyakorlati megvalósulásához szükséges technológiákról a Vantage szolgáltatások és a Trimble eszközök kapcsán. Ennek keretében részletes ismereteket kap a közönség a valós idejű adatok gyűjtéséről, egységes adatbázisba rendezéséről, térképen történő megjelenítéséről, illetve ezek alapján történő tápanyagkijuttatási terv készítéséről. Azonban ez előtt olyan témákat is érintettünk, mint a talajsavanyodás vagy a kapcsolódó technikai, gépi megoldások.

 

A talajtani előadást „A megfelelő hatóanyagválasztás jelentősége a talaj kémhatás optimalizálásában” címmel Bőhm Róbert, a CARMEUSE Hungária Kft. Agrár Üzletági Kereskedelmi képviselője tartotta. A CARMEUSE cég Belgiumban indult 1860-ban, ma már világszerte jelen van hozzávetőleg 50 bányával. A vállalat a kalcium és a kalcium-karbonát gyártástól eljutott napjainkig a tudás-alapú „kalciumoxid”-os megoldásokig.

Elhangzott, hogy a kalcium a ma ismert 4. legfontosabb tápelem és sejtalkotóként nagyon fontos a mindennapi termelésben. A Magyarországon található 5,5 millió hektár területből kb. 2,5 millió hektár igényel a talaj kémhatására irányuló talajjavítást, mert erősen, közepesen vagy enyhén savanyúak. A talajsavanyodás oka a kalcium fokozatos eltűnése. Kalcium-veszteségek adódhatnak a növényi elvonásokból, a savas eső hatásaiból, kimosódásból, műtrágyázásból, ennek mértéke átlagosan akár 250 kg / ha / év kalcium-karbonát is lehet.

Talajjavító kalciumpótló termékek általában mészkő-, dolomit őrlemények valamint a kalciumoxidok, de többféle termék létezik a talaj javítására. Az egyik ilyen, amellyel a CARMEUSE cég jelen van az agrárpiacon, a kalciumoxid tartalmú TERRACALCO 95. Mielőtt azonban nekilát a termelő a talajjavítás folyamatának, szükséges talajmintavételre alapozott elemzést csinálni, majd meghatározni az elérendő célt, s ehhez optimális terméket és metódust választani hozzá. Fontos tudni az oxidok és a többi kalciumforrás közötti különbségekben rejlő potenciált.

A teljes prezentációt 00:04:30-tól nézheti vissza a https://www.facebook.com/axialkft/videos/641054783252932 oldalon.

 

A következő programpont volt a „Gépes 5 percek”.

Elsőként Lisz Péter, az AXIÁL Kft. termékmenedzsere a bajai telephelyünkön mutatta be a mAXI-CAM sorfelismerő és kormányzó automatikát. „Kombinált megoldások a sorközművelésben” című előadásában arról beszélt, hogy ez egy magyar találmány, fejlesztésénél az volt a cél, hogy a gépkezelőt segítse a kultivátorozás során, hiszen az egy nagy odafigyelést igénylő feladat, amit erősen befolyásolnak a domborzati viszonyok is.

Az eszközön található 1 db kamera van, 2 db 120 fokos lencsével, melyek segítségével láthatjuk a növénykultúra által alkotott sort. A berendezés fix keret részét kapcsoljuk a traktor 3-pont függesztéséhez, a másik kerettag mozgatását hidraulikus munkahenger végzi, amely mindkét irányba 35-35 cm-re tudja mozgatni a kultivátort, megvédve ezzel a növényállományt a kivágástól.

Az eszközről és a kapcsolódó megoldásokról további információkat 00:26:30-tól kaphat a https://www.facebook.com/axialkft/videos/641054783252932 oldalon.

 

Lisz Péter, termékmenedzser - fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser

 

Nagy Róbert, termékmenedzser „Hevederes járószerkezetek a Fendt kínálatában” címmel tartott rövid előadást szintén a központunkban. Egy Fendt 938 Vario MT kapcsán hangzott el, hogy a gép kormányzása kormánykerékkel történik a két heveder sebességkülönbsége által. 30 col szélességű extrém mezőgazdasági hevederrel szerelt a gép. „A felfekvő felület, amely a talajon van – a tengelytávja a gépnek – jó 2,5 méter, vagyis közel 4 négyzetméter felfekvő felületet biztosít. Ez a gép súlyok nélkül 15 tonna, ha ezt visszaosztjuk, akkor olyan 2,5 kg / négyzetcentiméter talajnyomásunk van, amely nagyon kedvező és kiváltképp ideális szélsőséges időjárási körülmények között. Erőzáró a hajtás. Egy feszített hevederünk van, hidraulikus feszítő rendszer van beépítve, gyakorlatilag dörzshajtással viszi át a hevederre a nagy átmérőjű, bordázott hajtókerék. A futógörgők gondozásmentesek, azaz olajban futó csapágyazásuk van. Egyedülálló a rugózott felfüggesztés. Van egy első kereszttartónk, ami, ha kerekes traktorra vetítjük, akkor egy első hídnak felel meg, de látszik egy lengéscsillapító és egy nagy tekercs rugó is. Ezen nyugszik gyakorlatilag a két hevedernek az első felfüggesztési pontja, így függőleges irányban is képes elmozdulni egymástól függetlenül a két heveder.” A szakember további érdekességeket osztott meg hevederről a webkonferencián, melyet 00:32:30-tól nézheti vissza a https://www.facebook.com/axialkft/videos/641054783252932 oldalon.

 

Nagy Róbert, termékmenedzser és Barabás Zsolt, a Horsch képviselője - fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser

 

A következőkben Barabás Zsolt, a Horsch képviselője a márka megújult szemenkénti vetőgépéről, a Maestro típusokról beszélt. Megtudtuk, hogy a német cégnél kétféle irány van: a vákuumos technológia („V” jelölés) – ami volt is - és a nyomott levegős („X” jelölés) változat. A vákuumos technológiánál nedves talajállapotnál hosszabban, biztonságosabban lehet dolgozni. A nyomott levegős változatnál pedig egy nagyobb sebességű precíz vetést lehet végezni.

A webkonferencián látott Maestro 8 CV-nek van egy egyszerűbb változata a DV.

„Összecsukásban kicsit más. A CV előrefele csuk, a DV típus maga mögé, hosszirányban. Különbség még, hogy a csoroszlya nyomását nem hidraulikusan, hanem mechanikusan rugófeszítéssel állítjuk.

A 8 CV-n, van egy központi, 3000 literes műtrágyatartály, illetve hátul kocsinként nagyméretű 70 literes magtartályok találhatók, továbbá van egy mikrogranulátum tartály is oldalt. Tehát háromféle komponenst tudunk kijuttatni a géppel.

A CV típusnak van egy olyan változata, ahol hátul helyet kapott a 70 literes tartályok helyett egy 800 literes központi magtartály. Ennek az az előnye, hogy akár egy Big-Bag zsákból meg tudom tankolni a tartályt.

Újítás a Maestroban az adagolórész. Új adagolótárcsát kapott, így egyszerűsödött a gép beállítása, illetve a maglesodró is automatikus, nem kell beállítani. A műtrágyacsoroszlya teljesen független lett a vetőkocsiktól.

Elektromotorok hajtják az adagolókat, melyek által lehetséges a szakaszvezérlés (SectionControl). A térképalapú kijuttatás (VariableRate) is megoldható a géppel, sőt MultiControl segítségével külön lehet a műtrágyát és a vetőmagot differenciáltan kijuttatni.” – összegezte a szakember.

A teljes, Horsch Maestro vetőgépekről szóló előadást 00:40:00-től nézheti vissza a https://www.facebook.com/axialkft/videos/641054783252932 oldalon.

 

A konferencia legrészletesebb programja a „Módszerek és szoftverek a szakszerű helyspecifikus gazdálkodásért. Adattól a kijuttatási tervig – Adatgyűjtés, térképezés, elemzés, zónaelhatárolás” című workshop volt, melyet cégünktől Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető és Okvátovity István, térinformatikai fejlesztő tartott.

A résztvevők az elején rögtön elmondták, hogy ez csak ízelítő, abból a gazdag ismeretanyagból, ami rendelkezésre áll a tényleges felhasználók számára, amennyiben felveszik velük a kapcsolatot.

A precíziós gazdálkodás évek óta jelen van a hazai növénytermesztési ágazatban, de az esetek többségében a technológia helyspecifikus része, a különböző szoftveres elemző és rendszerbe foglaló megoldások nem elterjedtek. Ennek okát abban látják a szakértők, hogy számos kérdés merül fel a gazdálkodóban, aki nem tudja, hogyan lépjen tovább. Tipikusan felmerülő kérdések: Hogy hasznosítsam a munkaműveletek során nyert adatokat? Hogy foglaljam rendszerbe ezeket? A különböző formátumokat, hogy hozzam közös nevezőre? Hogy határoljam le a zónáimat, készítsek ezek alapján térképet, kijuttatási tervet?

Ezekre a kérdésekre ad választ az az AXIÁL saját fejlesztésű precíziós gazdálkodási szoftvere, a mAXI-MAP, melynek használatát röviden bemutatták a workshopon. A mAXI-MAP részei olyan innovatív megoldások is, mint a Trimble Power Zone műholdas képelemzésre alapozott zónázási megoldás, vagy a hazai tudásra épülő mAXI-Hozam műholdas hozammérési és zónázási módszer, valamint a talajmintavételezéstől a laborvizsgálatokon át a kijuttatási terv készítésig a teljes folyamatot lefedő szolgáltatás.

 

Okvátovity István, térinformatikai fejlesztő - fotó: MEGFOSZ / Kereki Dávid

 

A mAXI-MAP egyik része a Térképező modul. Lehetővé teszi területeink heterogenitásainak térképes megjelenítését, egyéb információk, például zóna-, talaj-, hozamadatok stb. feltöltését, továbbá a különböző térképek hatékony vizuális összehasonlítását. A Tervező modul arra kínál megoldást, hogy az előző modul adatainak használatával műtrágya kijuttatási terveket készítsünk. A másik megoldás a modulon belül, hogy a zónákban elvégzett talajvizsgálat adatai alapján ProPlanta trágyázási szaktanácsadó rendszer segítségével készítünk kijuttatási tervet. A szoftver harmadik modulja a Monitoring modul, amely fontos műholdas adatokat szolgáltat és jelenít meg térképen az agronómiai döntésekhez.

A teljes prezentációt 00:47:00-tól nézheti vissza a https://www.facebook.com/axialkft/videos/641054783252932 oldalon.

 

A konferenciát „Kérdezz-Felelek” zárta, ahol az előzetesen leadott, valamint a Facebookon, komment formájában érkezett kérdéseket válaszolták meg a szakértők.

 

Vállalatunk további webkonferenciát tervez, közel egy hónap múlva lesz a „9 gép, 90 perc” című online rendezvény. További információért kövesse  bármely vagy mindegyik csatornánkat (Web, Insta, FB, YT)!

 

Képek: AXIÁL / Kürti Ivett és Fekete Gábor, CARMEUSE / Bőhm Róbert, MEGFOSZ / Kereki Dávid

Összeállította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek