A Biogazdaságok alapgépe és vegyszerezők vetélytársa

A Biogazdaságok alapgépe és vegyszerezők vetélytársa

A vegyi termékek egyes kategóriáinak forgalmazására és felhasználására nézve irányadó szabályoknak köszönhetően, egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a mechanikus gyomírtó eszközök.

A szabályozások hatására a Horsch megálmodta, majd megépítette a sokak által csak „Transformes”-ként ismert Transformer VF termékcsaládot. A kultivátor alkalmas arra, hogy a gyomirtó vegyszerezést részben vagy akár teljes egészében kiváltsa. A RowLift sorkiemelő, valamit az oldal mozgató funkciónak köszönhetően munkamenetet spórolhatunk meg, ezzel csökkentve az erőgépek károsanyag kibocsátását, és az elhasznált üzemanyag mennyiségét.

A Horsch precíziós sorközművelő kultivátor családtagjai Transformer 6-9-12-18 VF (VF-változtatható keret), ahol a számjelzés a gerendely hosszát adja meg méterben, nem pedig a megművelt sorok számát. A gép kiemelt jellemzői közé tartozik a proporcionális szeleppel ellátott vázba integrált hidraulikusan oldalra tolható keret, a Claas Culti Cam kamerarendszer, valamint a kapakocsik hidraulikus kiemelése, ezen funkciók összehangolt, együttes munkája teszi igazán precíz munkaeszközzé.

A 6 méter széles gépek három részben csukhatók, a 9-12-18 méter munkaszélességű változatok pedig öt részben, így 3 méter a szállítási szélességük és 4 méter a szállítási magasságuk, kivételt képez a 18 méteres változat, ahol a szállítási szélesség 5,9 méter és a szállítási magasság 4,7 méter. A Transformer 660 mm keretmagassággal rendelkezik, ami a kései vetésű soros növénykultúrákban történő munkáknál (kukorica, cukorrépa) igen előnyös.) A munkaeszközökhöz alkalmazott U-profil belül található, ennek köszönhetően a kapakocsik könnyedén eltolhatók a gerendelyen, illetve le és felszerelhetőek, ezáltal egy gép többféle sortávolságú kultúrában is használható. A Transformer VF-fel a 15–90 centiméteres sortávolságok fedhetők le, valamint szimmetrikus és aszimmetrikus sorközművelésre is lehetőséget biztosít.

A munkaeszközök terén a precíz munka, illetve az egyszerű és gyors beállítás állnak a középpontban. A munkamélység szerszám nélkül állítható. A kapakocsik kialakításakor a fejlesztőmérnökök a Horsch termékekről begyűjtött tapasztalatok alapján, széles és stabil palalelogramma formát alkalmaztak a kapakocsiknál, hogy hosszú élettartamot és jó munkaeredményeket érhessenek el a gazdálkodók, még igen kötött és köves talajokon is. A kapakocsik kettősműködésű kiemelő munkahengerei lehetővé teszik az egységek hidraulikus terhelését, különösen kötött talajok esetén.

Az ISOBUS-os SectionControl funkció, GPS-szel meghatározott aktuális pozíció alapján az egyes szegmensek automatikus kiemelését teszi lehetővé. A táblaszéleken, táblavégi fordulóknál, átfedéseknél vagy az előre meghatározott területeken a kapkocsikat automatikusan, egyesével kiemeli. Az automatikus eszközkiemelésnek köszönhetően, a táblaszéli átfedések minimalizálódnak, állandó munkaminőség érhető el a teljes földterületen, a termelékenység növelése mellett a gépkezelő tehermentesítését teszi lehetővé.

A precíz munkavégzést biztosítja a korában már említett kamerarendszer, amely a színfüggetlen 3D-sorfelismerésnek köszönhetően széles felhasználási területet eredményez, a színválasztás 2D-módban több alkalmazási lehetőségről gondoskodik, a kamera már 2 cm magas állományban alkalmazható. A még pontosabb munkavégzés érdekében a gép akár két kamerával is felszerelhető, amelyekhez LED munkalámpa választható, hogy az éjszaka és a rossz vényviszony se okozzon gondot. Nagyobb, fejlettebb állomány esetén, amikor a kamera már nem tudja lekövetni a sorokat, abban az esetben alkalmazható a mechanikus sorkövetés, tapogató pálcák segítségével.

A kapakocsik számos méretű lúdtalpkapával szerelhetők fel, illetve opcióként választható sorvédő tárcsa vagy sorvédő lemeze, továbbá a sorok gyommentesítésére a gumiujjas sortisztító kerék, valamint fésűsgereblye a sorköz egyengetésére és gyommentesítésére.

 

Forrás: Agroinform

Elérhető

Kapcsolódó cikkek