Innovációkat villantott a CLAAS Németországban

Innovációkat villantott a CLAAS Németországban

Közel három év kihagyás után rendezett újra nagyszabású sajtóeseményt a CLAAS, ahol a nemzetközi közönség első ízben találkozhatott a gyártó 2023-as modellévre szánt újdonságaival.

Varázslatos észak-németországi környezet adott otthont az új gépeket bemutató látványos showműsornak és a gigantikus demóprogramnak, amit az AXIÁL delegációja a helyszínen kísért végig. Élménybeszámoló a legfontosabb újdonságokról és az esemény érdekességeiről.

 

Méltó módon tért vissza a vetészöld mezőgazdasági gépeket gyártó CLAAS a koronavírus-járvány miatt éveken keresztül elmaradt jelenléti sajtóprogramokhoz. Az augusztusra időzített esemény létrejöttéhez szerencsére minden adott volt, hiszen a német cég mérnökei nem voltak restek: a márka elképesztő mennyiségű fejlesztéssel készül a 2023-as modellévre! A hónapokkal korábban megindult szervezőmunkának köszönhetően a debütáló innovációkat személyesen tudtuk megtekinteni a Schleswig-Holstein tartományban található Gut Helmstorf festői helyszínén. A kétnapos hivatalos programot egy további, saját szervezésű sajtónappal egészítettük ki a 8 tagú magyar delegáció számára, amihez a Balti-tenger partján található Kiel városa kiváló programokat szolgáltatott.  

Múltból a jövőbe

A kedvezőtlen menetrendi opciókra tekintettel már augusztus 9-én elindultunk a magyar csapattal Németországba. Ez „hátrány” hamar „előnnyé” vált, hiszen kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a másnap délután kezdődő CLAAS sajtóesemény előtt saját programokkal melegítsünk be. A több száz éves múlttal rendelkező kikötőváros szerencsére ideális terepet szolgáltatott ehhez, amit ki is használtunk. Az északi tartomány fővárosa a régió legnépesebb települése is, ahol Dánia közelsége és az élénk kereskedelem miatt egészen érdekes kulturális hatások figyelhetők meg. Ilyen például az Észak-Németországra jellemző vörös téglákat használó különleges építészeti stílus vagy az évente megrendezett egyhetes vitorlás regatta, ami napjainkra a világ legnagyobb ilyen típusú rendezvénye lett.

A számos programlehetőség közül végül a Wik városrészben található gépmúzeumba látogattunk el a rendelkezésre álló délelőttön, ahol a mezőgazdaság gépesítésének egészen korai története elevenedett meg a szemünk előtt. Az elképesztő méretekkel rendelkező, publikum számára nyitott magángyűjtemény gőzhajtású- és korai belső égésű erőforrásokat használó állómotorokat, erőgépeket, szíjhajtású-konstrukciókat, korhű műszereket és munkaállomásokat, valamint szobákat kitöltő mennyiségben eredeti dokumentációkat és maketteket vonultat fel. Az időgépnek is beillő tárlat a tulajdonos példátlan gondosságáról és rajongásáról tanúskodik, hiszen a kiváló állapotban megőrzött, három csarnokot megtöltő géppark döntő része teljesen üzemképes, amit nyílt napok során készült felvételek bizonyítanak. A hosszú órákat felölelő program keretében elmerültünk a patinás műszaki különlegességek világában, melyek egyébként a mezőgazdasághoz is szorosan kapcsolódtak, így remek kontrasztot teremtettek a délután induló hivatalos részhez.

A múltat felidéző múzeumból ugyanis egyenesen a jövőbe vezetett az utunk: rövid buszos utazást követően megérkeztünk a CLAAS nemzetközi sajtóeseményének helyszínére. A 2023-as modellév újdonságai egy Gut Helmstorf és Gut Wetterade között elhelyezkedő, 1000 hektáros gazdaság földjein és telephelyein mutatkoztak be. Ezen belül a kétnapos program három egymáshoz viszonylag közel eső helyszínen zajlott, változatos körülmények közt bemutatva a gyártó innovációit.

Az Észak-Németország festői tájain működő egészen elképesztő mezőgazdasági vállalkozás érdekessége egyébként, hogy a generációk óta családi tulajdonban lévő eredeti épületeit műemléki színvonalon megőrizték és kulturális, valamint turisztikai célokra is hasznosítják. A balkonvirágokkal, rusztikus dísztéglákkal és nádtetős épületekkel tarkított lankás mesevilág így lesz esküvők, koncertek és céges rendezvények makulátlan helyszíne, miközben párhuzamosan ugyanott zajlik a legmodernebb gépesítéssel végzett napi szintű mezőgazdasági termelés is.

Továbbfejlesztett gépek és világújdonságok

Ebben a varázslatos környezetben csak erős tartalommal lehet kitűnni, a CLAAS viszont szerencsére felkészülten érkezett és összesen 9 formabontó újdonságot hozott az éves nemzetközi sajtótájékoztatóra. Ezeket első körben a Gut Wetterade helységnél található telephelyen villantották fel. A program interaktív showelemekkel tarkított prezentációval kezdődött, ahol számos új vagy megújult géptípus vonult fel egy kétoldalról nyitott hangárban. A látványos fény- és hangtechnikával kisért bemutatón a fejlesztéseken dolgozó szakemberek emelték ki a legfontosabb új információkat a kombájnok, vágóasztalok, kaszák, bálázók, teleszkópos és kerekes rakodók, valamint a digitális terminálok terén.

Ezek közül a legtöbbet talán a LEXION gépcsalád hozta, ahol egy Európában eddig nem forgalmazott új típus mellett két vadonatúj MONTANA kivitelű kombájnt is bemutattak a 4-es szériában. Ezen kívül a teljes palettára megérkezett a TRION típuson debütáló új fülke, valamint fejlődött a FIELD SCANNER és új funkciókkal gazdagodott a CEMOS kezelőtámogató rendszer is. Ha ez nem lenne elég, akkor több típusnál növekedett az erőforrás teljesítménye és a magtartály kapacitása is, valamint a 7000-es és 8000-es sorozatokon egy új oszlatódobot vezet be a CLAAS a cséplőrendszer és a másodlagos leválasztást végző rotorok között.

Nem maradtak el sokkal a LEXION mögött a zöldsoros gépek sem, hiszen bemutatkoztak az új fejlesztésű DISCO 1010 TREND és COMFORT modellek, melyek a piacon elérhető legszélesebb függesztett kaszák teleszkópos kar nélkül. Ráadásul az innovatív vektoros csukási rendszerű gigászi típus mellett a DISCO 8500 TREND és DISCO 9300 TREND modellek is új funkciókkal gazdagodtak. Ezeket követték szorosan a bálázók, élükön az újdonságnak számító, rendfelszedő elé szerelt szecskázóval érkező QUADRANT EVOLUTION szögletes bálázóval. A gépcsalád modelljei továbbfejlesztett hajtásláncot és hidraulikus hajtású rendfelszedőt kaptak, ami mellé megérkezett a POWER FEEDING SYSTEM is. Végül a CLAAS VARIANT 500 változó kamrás körbálázó zárta a sort, egy teljesen átdolgozott megoldással a lágymag tömörítéséhez szükséges nyomás vezérlése terén. Emellett nagyobb kerékválasztékkal, új megjelenéssel és egyszerűbb karbantartást segítő megoldásokkal, valamint CEMIS 700 terminállal is elérhetők lesznek ezek a típusok a 2023-as modellévtől.

Anyagmozgatás terén a TORION és SCORPION gépcsaládok is frissítésen estek át, első sorban a teljesítmény és a kényelem területén. A TORION esetében a 1285, 1611 és 1611 P modellek hoznak megnövelt teljesítményű motort és hidrosztatikát. Ezen kívül megjelennek rajtuk az erősebb emelőkarokkal rendelkező Z-kinematikák, nagyobb méretű kanalakkal és opcionális mérleggel, sok más további fejlesztés mellett. A SCORPION géptípusok pedig új, hatékony LIEBHERR négyhengeres motorokat kínálnak, optimalizált fékezési folyamattal és fékasszisztenssel, illetve automatikus gémbehúzással a 960, 756 és 746 típusokon. A gépkezelők kényelmét új klímaberendezéssel és ergonomikus kormányoszloppal fejlesztették a teleszkópos rakodókon.

Ezen kívül számos új funkciót prezentáltak a vágóasztalok terén, valamint egy egészen formabontó fejlesztéssel új integrált tarlózúzót mutattak be a kukoricacső-törő adapterekhez is. Szerepelt a rendezvényen a CEMIS 1200 terminál is, ami a TRION betakarítógépeken debütált 2021-ben, viszont a következő modellévtől viszont jóval szélesebb piacra lépve megjelenik a LEXION és JAGUAR gépcsaládokon is, illetve a CLAAS traktorkínálatában is.

Bíztató jövőkép

A teljesség igénye nélkül felsorolt innovációkat tehát részletesen bemutatták a Gut Wetterade közelében található helyszínen, de szerencsére ennél kézzelfoghatóbb tapasztalatokat is kaptunk. Előtte azonban statikusan kiállítva tekinthettük meg a jövő évi kínálatot, a tartalmas szakmai beszélgetésekben gazdag esti vacsora helyszínén. Erre a gazdaság Gut Helmstorf mellett található, gyönyörű állapotban megőrzött, skanzennek is beillő üzemegységében került sor. Az 1725-ben épült, íves hullámokban nádtetővel fedett egykori marhaistállóban zajló esti programon a CLAAS felsővezetéséből Cathrina Claas-Mühlhäuser és Jan-Hendrik Mohr is részt vett. A gyártó magas rangú képviselőivel folytatott közvetlen, baráti hangulatú beszélgetések mellett az igazgatóság tagjaként Jan-Hendrik Mohr rövid beszédben is összefoglalta a vállalattal kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat.

Ebből kiderült, hogy sok más területhez hasonlóan az elmúlt időszak komoly kihívások elé állította mezőgazdasági gépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vállalat működését is. A koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború árnyékában elakadó ellátási láncok, az alapanyagok szűkössége és növekvő ára, valamint az energia drágulása és nagyon jelentős piacok elérhetetlenné válása komolyan hatott a német gépgyártóra is. Ennek eredményeképp olyan nehéz szituációkat kellett megoldaniuk, mint a 80-90%-os készültség mellett alkatrészre váró gépek tárolása és befejezése vagy a szélsőséges esetben leálló gyártósorok gyors újraindítása. Veszélyben lévő kollégáik biztonságának megszervezése szintén nagyon fontos feladattá vált, de ugyanilyen jelentős projekt volt a 2022-es betakarítási szezonra a szükséges kapacitások biztosítása az ügyfelek számára. Szerencsére mindkét téren sikereket értek el, ami komoly szervezőmunkának és olyan konstruktív együttműködéseknek köszönhető, melyek terén az AXIÁL szerepét is kiemelték a beszédben.

A sajnálatos kihívások mellett azonban pozitív hatásokat is tapasztaltak, hiszen jelentős a kereslet a mezőgazdasági gépek iránt, ráadásul néhány piacon kifejezetten nagy további potenciállal számolnak a jövőben. A vetészöld gépek gyártója ezért előre tekint, és családi tulajdonú vállalatként rendkívül jelentős beruházásokkal fejleszti a működését, többek között a traktorokat gyártó európai gyáregységben, valamint a Németországban található központban is.

A beszédben elhangzott pozitív jövőképet igazolták a másnap gyakorlatban is bemutatott 2023-as gépcsodák. Ehhez a két üzemegység között elterülő lenyűgöző területen található kaszáló és egy túlzás nélkül gigászi gabonatábla szolgáltatott munkát a gépeknek. Talán a programnak ez a része mutatta meg leginkább, hogy párhuzamosan mennyire széles körben képes fejleszteni a CLAAS, hiszen az egész délelőtt zajló események mindössze egy pillanatnak tűntek a sokféle munkafolyamatban forgolódó tucatnyi megújult gép között.

A látványos bemutatóról és magáról a rendezvényről szöveges leírás helyett részletes összefoglaló videóval is készültünk, amiben mozgásban is megelevenednek a 2023-as modellév továbbfejlesztett típusai:

A CLAAS 2023-as modellévre érkező frissített típusairól bővebb szakmai anyagokkal is készülünk az AXIÁL weboldalán, műszaki részletekben gazdag cikkek formájában a betakarítógépek, a zöldsoros gépek, illetve az anyagmozgató gépek terén. A folyamatosan megjelenő tartalmakért érdemes rendszeresen látogatni weboldalunkat.

 

Összeállította: Fejes Tamás, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek