ISOBUS-tól a precíziós gazdálkodásig. ANNABURGER megoldások

ISOBUS-tól a precíziós gazdálkodásig. ANNABURGER megoldások

Számos előnnyel szembesül az a gazdálkodó, aki az ANNABURGER ISOBUS megoldásait használja. Tovább információért olvassa el szakértő kollegánk írását!

A traktorok és a munkagépek közti adatátvitel és kommunikáció, az ISOBUS már mindennapi fogalommá vált a mezőgazdasági technikában. Ennek köszönhetően a hidraulikus munkahengereket, vagy motorokat már nem kell vezérlő karokkal, vagy kapcsolókkal egyenként működtetni a traktorból, ezt a központi terminál által továbbított jelek végzik. A rendszerben a feladatvezérlő egység fogadja a parancsokat és vezérli az érintett hidraulika szelepeket, vagy elektromos fogyasztókat. A központi terminálról valamennyi ISOBUS kompatibilis eszköz vezérelhető. Az ANNABURGER pótkocsik tekintetében traktoroldalról mindössze egyetlen nyomóági hidraulika tömlőre, és egy szabad visszafolyó ágra van szükség, valamint ISOBUS csatlakoztatási lehetőségre.

 

ANNABURGER ISOBUS-megoldás

Az ANNABURGER ISOBUS megoldásának nagy előnye, hogy annak használatát a Multiland Plus cserefelépítményes rendszere mellett a speciális célú járművein is elérhetővé teszi. A teljes felépítmény/járműpaletta vezérlését ehhez kifejlesztett feladatvezérlő szoftver végzi. A kijelző grafikus kezelőfelülete automatikusan alkalmazkodik az adott járműfelépítményhez, és kompromisszumok nélkül végzi annak irányítását.

A szoftver annyira fejlett, hogy a cserefelépítményes rendszer mellett csőfüggönyös, vagy csoroszlyás kijuttató egységgel ellátott hígtrágya tartálykocsi szakaszvezérlésére, vagy akár szervestrágyaszóró, átrakó kocsi vezérlésére is képes. Az adott alkalmazásokban az ISOBUS rendszer felismeri és konfigurálja a különféle munkagépeket, így a vezérlés ideálisan a berendezések felszereltségéhez illeszthető. A grafikus kezelőfelületen csak az adott munkagép vezérléséhez szükséges gombok és parancsok jelennek meg. Egy opciós joystick, vagy a traktor többfunkciós vezérlő karja lehetővé teszi, hogy a gépkezelő a működtetni kívánt funkciókat a kijelző menüktől függetlenül válassza ki. A különféle felszereltség csomagokon keresztül a vevő határozhatja meg a vezérlés egyes funkcióit a vásárláskor. Emellett pedig további funkciók későbbi utólagos beépítésére is lehetőség van. Azzal, hogy az ANNABURGER vállalat folyamatosan fejleszti a szoftvert, a gépek funkcionalitása is bővíthető a későbbi frissítéseken és kiegészítéseken keresztül.

A szoftver fejlesztése közvetlenül Annaburgban történik az egyik legfontosabb partnerük, a WTK-Elektronik cég közreműködésével, így a gyártó gyorsan és megbízhatóan képes reagálni a vásárlói igényekre, és szakszerű támogatást tud nyújtani az értékesítési és gyakorlati problémák megoldásához. A mindenre kiterjedő felhasználói útmutatókkal és az általuk szervezett kezelői tanfolyamokkal a felhasználók maradéktalanul felkészülhetnek az ISOBUS megoldásaink használatára.

 

 

Szerves- és hígtrágyakijuttatáshoz

Nem számít, milyen anyagot kívánunk kiszórni, a helyes mennyiség alapvető fontosságú a jó eredményekhez. Emlékszünk még a komplikált számításokra a múltból? Az ISOBUS-nak köszönhetően az előírt kijuttatási mennyiség precízen szabályozható tonna per hektár értékben. Ez sokkal könnyebbé teszi a munkát.

Ma mindennél fontosabb az erőforrások kihasználásának maximalizálása. Ezért használjuk az ANNABURGER ISOBUS rendszert karöltve GPS-szel, ami megbízható és jól képzett agyként emlékszik minden egyes pozícióra a szántóföldön – a kívánt kijuttatási mennyiséggel együtt. A szántóföld helyspecifikus trágyázása hatékonnyá teszi a tápanyagkijuttatást. A szervestrágyaszórók kaparóláncának sebessége külön szabályozható a rendszer segítségével.

Az ISOBUS vezérlő rendszer hígtrágya kijuttatási technológiával is összekapcsolódik. Így a vonszolt csöves kijuttató adapterek automata szórókeret szakaszvezérlése többféle módon is kényelmesen megoldható. A vásárló szimmetrikus és aszimmetrikus szakaszkapcsolás között választhat. Aszimmetrikus vezérlés esetében a csöves kijuttató adapter felszereltségétől függően az összes cső kézzel kikapcsolható csoportokban. Már lehetőség van a kijuttatás megszakítására is a munkavégzés közben. A barázdákban haladó egyes kijuttató csövek is egyenként elzárhatók.

Opcióként a csőfüggöny kijuttató adapter szakaszai automatikusan működtethetők automata szórókeret szakaszvezérlésen keresztül (max. 10 szakasz). Ebben a vezérlési üzemmódban a már lekezelt terület grafikusan jelenik meg a kijelzőn.

A teljes hígtrágya kijuttató tartálykocsik működtetése egy opciós többfunkciós karral (joystick) is megoldható. A gépkezelő a legfontosabb funkciókat tetszés szerint egyenként rendelheti hozzá a joystick nyomógombjaihoz. Így a funkcióknak a vezérlő kar gombjaival történő működtetése független a kiválasztott munkamenütől. Igény esetén az ANNABURGER cégtől 24 funkciós vezérlő kar rendelhető. Emellett bizonyos traktorokon az erőgép saját joystick karjának használaton kívüli gombjai is felhasználhatók.

 

 

ANNABURGER ISOBUS előnyei a hagyományos vezérlési módokkal szemben

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi előnyökkel szembesül az a gazda, aki magáénak tudhatja az ANNABURGER ISOBUS rendszerrel szerelt pótkocsijait.

  • Egyetlen kijelzőn keresztül különféle felszereltségű járművek, jármű felépítmények vezérlése.
  • A korszerű traktorokon az erőgép saját kijelzője is használható. Nincs szükség plusz egy terminál megvásárlására.
  • Jól áttekinthető kezelőszervek a fülkében – nagyobb biztonság és könnyebb kezelhetőség.
  • Grafikus kezelőfelület, ahol a kijelzőn jelennek meg az alkalmazás adatai.
  • A munkagép vezérlés egyszerű csatlakoztatása a traktorhoz a szabványos ISOBUS csatlakozóval.
  • Lehetőség van külső kezelőszervek, mint pl. joystick csatlakoztatására, amelyeket a gépkezelő szabadon hozzárendelhet a kívánt funkciókhoz.
  • Az ISOBUS alapvető feltétele a szerves- és hígtrágya szabályozott kijuttatásának és a Precíziós Gazdálkodás alkalmazásának.
  • Az adatoknak a gazdaság központi számítógépére történő átmásolásával egyszerűen végezhető a dokumentálás, továbbá a betakarítógépek hozamadatai hatékonyan használhatók a tápanyag (szerves- és hígtrágya) mennyiségének helyspecifikus meghatározásához és sebességfüggetlen kijuttatásához. Ez utóbbihoz segítséget nyújt a tápanyag érzékelő (NIR szenzor) és súlymérő rendszer használata is.

 

További információt az Annaburger gépekről területileg illetékes gépértékesítő munkatársainktól kaphat!

 

Forrás, kép: Somogyi Ákos, termékmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek