Tapasztalatok a precíziós pályázattal kapcsolatban

Tapasztalatok a precíziós pályázattal kapcsolatban

Július végével közeleg a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” program első beadási határideje.

Ez a támogatás bizonyos értelemben új helyzetet teremt, hiszen eltér a korábbról jól ismert gépvásárlási támogatásoktól. A célja alapvetően a precíziós gazdálkodás elterjedésnek támogatása GPS eszköz, precíziós gazdálkodási szolgáltatások, munka- és erőgépek vásárlásának támogatásán keresztül.

Az AXIÁL Kft. kollégáit kérdeztük tapasztalataikról a pályázati előkészületekről szóló eddig eltelt időszak kapcsán – elsőként dr. Mesterházi Péter Ákost, a precíziós gazdálkodási szolgáltatások témakörében.

 

 

Évek óta jelen vagytok a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatásaitokkal a piacon. Mire terjed ez ki, és mennyiben fel meg a pályázati kiírásoknak? Illetve módosult-e a kínálatotok a pályázat miatt?

Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető: Valóban, Vantage néven komplett megoldás csomagot építettünk fel az elmúlt években. Ezek között megtalálható minden olyan szolgáltatás, melyek révén a helyspecifikus gazdálkodás felépíthető, elindítható és fenntartható egy gazdaságban. Ennek része a műholdas távérzékelésre alapozott zónalehatárolás, talajmintavételezés, laborvizsgálat, ill. felhő alapú farm menedzsment szolgáltatások. Ez részben az adatok automatikus gyűjtéséről és szinkronizálásáról, ill. különböző gépek és GPS megoldások adatainak egy rendszerbe foglalásáról szól. Részben pedig a helyspecifikus gazdálkodás támogatásáról – zóna és talaj tápanyag ellátottsági térképek megjelenítése, kijuttatási tervek készítése szaktanácsadó rendszer ajánlására épülve, műholdas távérzékelési adatok (vegetációs aktivitás térképek, meteorológiai adatok) szolgáltatása, stb. De tudjuk ajánlani a műholdas hozammérési szolgáltatásunkat, a mAXI-Hozamot is, vagy mAXI-NET RTK jelszolgáltatásunkat, de univerzális flottakövetést is. Ezek a szolgáltatások egyébként megfelelnek a pályázati kiírás 3.1.2.1. pontjában felsorolt ún. „Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek” körének. Változtatnunk tehát nem kellett.

 

 

Hogy látod, hogy fogadta a piac a támogatást?

MPÁ: Rendkívül nagy az érdeklődés! Magas a támogatási intenzitás, sokan a gép vásárlási támogatást látják benne, rég tudtak ilyen támogatással gépet venni. Az esetek egy részében ez gond is – van, hogy nagyon kis területről akarnak nagy értékű pályázatot beadni, ahol nem reális ekkora hektáronkénti ráfordítás. Kellemetlen tud ez lenni azoknál is, akik már tettek lépéseket a precíziós gazdálkodás terén és már rendelkeznek azokkal az adatokkal, eszközökkel, amire most tudnának pályázni. Ezzel nem tudunk mit tenni, meg kell felelnünk a pályázati kiírásnak. Másrészről viszont most nagyon sokan megkapják az utolsó lökést, akik már eddig is gondolkodtak a technológia bevezetésén, de eddig nem hozták meg a döntést. Így örömmel látjuk, hogy ha sikeresen pályáznak, sok olyan új „precíziós gazdálkodó” lesz a partner körünkben, akik azt tényleg komolyan is gondolják.

 

Mennyire érzitek erősnek a piaci versenyt? Felélénkült ez is a támogatás hatására?

MPÁ: Alapvetően nem panaszkodhatunk. Azt gondolom, az AXIÁL kínálata kiemelkedően komplex. Széles a választék mind az erő-, mind a munkagépek kapcsán, kínálunk helymeghatározó eszközöket gyári (CLAAS, Fendt) oldalról, de utólagos megoldásként is (Trimble). Kapcsolódó szolgáltatásaink is komplex egészet alkotnak, ráadásul univerzális, sok gyártó gépével, GPS eszközével kompatibilis megoldások. Tehát nem csak az általunk forgalmazott gépekhez tudjuk kínálni. Az persze igaz, hogy – ahogy az ilyenkor lenni szokott – jelennek meg új szolgáltatók, ill. meglévő szolgáltatók is igyekeznek szélesíteni a portfoliójukat, szem előtt tartva a pályázati szempontokat. Amíg ezek szakmailag rendben vannak, addig nincs is ezzel baj. De azt azért fontosnak tartom, hogy mindenki nézze meg, hogy milyen szolgáltatásra, ill. milyen szolgáltatóval szerződik, hiszen a működést 5 évig fenn is kell tartani, tehát ez a döntés azért elég hosszú időre meg tudja határozni, hogy milyen irányba megy a gazdaság.

 

 

Hogy bírjátok ezt a nagy rohamot? Le tudtok kezelni ennyi ajánlat kérést? Nem fog gondot okozni majd ennyi szolgáltatást teljesíteni az elkövetkező években?

MPÁ: Egyelőre nem látunk problémát. Az igazat megvallva, a szolgáltatások terén igyekeztünk eleve úgy kitalálni a működésünket, hogy az a lehető legkisebb munkaerő igénnyel, minél automatikusabban tudjon megvalósulni. Emellett összeraktunk egy kalkulátort, amiben pillanatok alatt tudunk testreszabott kalkulációt készíteni a 7%-os részre, figyelembe véve a bevonható terület nagyságot is. Sőt, erre épülve automatizálva tudjuk legenerálni az ajánlatainkat is digitális aláírással hitelesítve. Ez nagyon gyors ügyintézést biztosít. Nem utolsó sorban, látjuk, hogy az üzemi digitalizációs tervben szükség van olyan szakmai tartalomra, amit a gazdálkodó, vagy a pályázatíró sem tud a szolgáltató nélkül összerakni. Ezeket a szakmai anyagokat a szolgáltatásaink kapcsán kidolgoztuk, segítjük vele a pályázatírást. Kollégáink pedig az ajánlatadáson túl is támogatják a folyamatot – kapcsolatban vannak mind a partnerekkel, mind a pályázatírókkal. Így azt gondolom, hogy nagyon hatékony és minden fél számára előnyös együttműködés alakult ki. De időről-időre nő a létszámunk is, legutóbb pl. két precíziós gazdálkodási szakmérnök kolléga csatlakozott hozzánk. Bár ez a bővítés pályázat nélkül is szükségszerű lett volna, tekintve a szolgáltatás terén dinamikusan növekvő partner számot.

 

Forrás, kép: AXIÁL Kft. Precíziós gazdálkodási csoport

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek