A mAXI-NET 2.0, az új RTK hálózatunk tesztelési fázisába lépett

A mAXI-NET 2.0, az új RTK hálózatunk tesztelési fázisába lépett

Korábban örömmel jelenthettük be a meglévő RTK hálózatunk teljes korszerűsítését, melynek értelmében országos lefedettségű, 4GNSS, gyártófüggetlen korrekciósjel-szolgáltatást fogunk biztosítani. Ennek a fejlesztésnek az aktuális állapotáról számolunk be.

 

Mint minden rendszer kiépítésének, esetünkben is fontos mérföldköveken kell végighaladni a stabil, üzembiztos működés kialakításához. Annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb és legmodernebb szolgáltatást tudjuk kínálni, több beszállító megoldásainak tesztelését hajtják végre a napokban is kollégáink.

 

 

A munkafolyamat során a lehető legtöbb korrekciós jel vételére alkalmas vevőegységet megvizsgálják mérnökeink, elemzik az észlelt és mért adatokat, és összevetik azokat egymással, majd az általunk elvárt színvonalat elérő, legtökéletesebb teszteredményeket biztosító gyártó mellett tesszük le voksunkat.

Ezt követően a kiválasztott megoldást tartós tesztnek vetjük alá, amelynek eredményéről a későbbiekben természetesen ismét beszámolunk.

 

 


 

Tudta?

A köznyelvben a GPS szót használják még mindig a navigáció kifejezésére a leggyakrabban. Mindez azonban pontatlan, hiszen a helymeghatározás annál pontosabb, minél több műholdrendszer jelét képes fogadni a vevőegység. A GPS globális műholdas navigációs rendszer története 1973-ig nyúlik vissza, az USA Védelmi Minisztériuma fejlesztette ki az akkor még Navstar-GPS névre keresztelt navigációs rendszert.

Jelenleg a 4GNSS szerves részét képezi: az amerikai GPS, az orosz GLONASS, a kínai BeiDou és az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszerek alkotják azt az egységet, amelyekkel már biztos, pontos jelszolgáltatást lehet elérni.

A 4GNSS által kiküszöbölhetőek a jelvesztésből származó hibalehetőségek, de nem okoz már problémát az ingatlanok, a domborzat, a magasabb fák kitakarási tényezője, ahogyan a magasfeszültségű villamosvezetékek jeltorzító hatását sem érzékelhetjük ezután.

 


 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser

Kép: AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoport

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek