Kooperatív gyakorlat több mint 10 év távlatából

Kooperatív gyakorlat több mint 10 év távlatából

Vállalkozásunk már 12 éve fogadja a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának hallgatóit Kooperatív Szakmai Gyakorlatra. Bár már eltelt több mint egy évtized, a többség a mai napig az AXIÁL-nál, vagy a tulajdonosi kör valamely cégénél dolgozik

Büksi János, szervezetfejlesztési igazgató

2006 januárjától töltöm be az AXIÁL Kft. szervezetfejlesztési igazgatói tisztségét. Ebbe a munkakörbe beletartozik a felső- és középfokú mezőgazdasági intézményekkel történő kapcsolattartás, illetve a gyakornoki programok szervezése, koordinálása is.

A gödöllői Szent István Egyetemmel nagyon jó kapcsolat alakult ki, hiszen az AXIÁL Kft. tulajdonosa is odajárt. A Gépészmérnöki Kar akkori dékánjával, mostani rektorhelyettesével Dr. Szabó Istvánnal történt egyeztetés alapján részt vettünk egy Állásbörzén, egy Kooperatív Szakmai Gyakorlati Börzén még 2008-ban és ekkor kezdődött ez a több mint 10 évre visszanyúló együttműködés. Dr. Kiss Péter professzor szervezte meg a börzét, melyen több cég is részt vett. Erről a rendezvényről, illetve az egyetemről általában évente 3-4 utolsó évfolyamos hallgatót tudunk gyakornokként fogadni.

A börzén minden cég kap 10 percet, hogy bemutassa a saját tevékenységét, profilját. Ez alapján a hallgatók írásban leadnak egy önéletrajzot a cégekhez, majd egy szóbeli személyes meghallgatás (ezen az AXIÁL több vezetője is jelen van) következik május hó folyamán. A meghallgatás során választjuk ki azokat a rátermett kollegajelölteket, akikkel együtt szeretnénk dolgozni legalább egy évig.

Természetesen az egyetemnek is vannak szempontjai, aminek meg kell felelni. Ezekről előzetesen tájékoztatják a hallgatókat. A programba bekerült hallgatóknak külön óratervük van az utolsó évben, mert heti négy napot kell ledolgozniuk annál a cégnél, ahova jelentkeztek, illetve ahova felvették őket.

Bár a campus Gödöllőn van, a gyakornoki időt Baján töltik a hallgatók, a tulajdonosok biztosítják a hallgatók lakhatását ingyen egy évre. Rugalmasak vagyunk, mi is alkalmazkodunk, ha a hallgatónak órája vagy vizsgája van, akkor részt vehet rajta.

Alapvetően olyan embereket keresünk, akik szeretik azt, amit csinálnak és jól be tudnak illeszkedni abba a családias, baráti légkörbe, ami az AXIÁL Kft.-t jellemzi. Mindig is egy egymást támogató, segítő csapat kialakítása volt a célunk, ahol hosszútávon is jól érzik magukat az emberek. Szerencsénk van, mert az elmúlt 10 év gyakornokainak többsége ma is nálunk dolgozik.

Általában alkatrészes termékmenedzser és szervizmérnök állást hirdetünk meg a börzén. A tapasztalatunk az, hogy a legtöbb hallgató szervizmérnök szeretne lenni, ez az etalon számukra, pedig a cégnél több területen is szükség van a gépészmérnöki tudásra.

A 16 hetes gyakornoki program során, szeptembertől decemberig minden üzletágnál egy-két hetet töltenek el a diákok. Erről készítenek egy feljegyzést, összegzik a tapasztalataikat, a pozitívumokat és negatívumokat. Ez alapján döntjük el, hova menjenek a második félévben, amikor már konkrét, fix feladatot kapnak. A gyakorlat idejére egy háromoldalú szerződést kötünk a hallgatóval és az egyetemmel, ebben szerepelnek a feltételek, aminek meg kell felelni, a feladatok, amiket el kell látni, természetesen ezért fizetést is kapnak.

 

Keresztes Attila, termékmenedzser asszisztens, Alkatrészüzletág

A családom több szálon kötődik a mezőgazdasághoz és az AXIÁL-hoz. Ennek ellenére én először a katonaság felé vettem az irányt, de a szívem végül visszahúzott. Mivel mindig is szerettem a fizikát és a matekot, magától értetődő volt, hogy a Szent István Egyetemre menjek, ahol általános gépészetet/járműtechnikát tanultam.

Már fiatalabb koromban is voltam nyári munkán a cégnél, ismertem a légkört és tudtam, hogy megbízható vállalat, szóval mindig is ide szerettem volna jönni. Az első félév gyakorlat után, miután valamennyi üzletágat megismertem, több helyen is el tudtam képzelni magam, végül felajánlottak az Alkatrészüzletágon a CLAAS csoportnál egy termékmenedzser asszisztensi pozíciót. Elfogadtam és a gyakorlat vége után is maradhattam, ennek már két éve. Közben levelezőn elvégeztem a mesterképzést is, amit idén fejeztem be.

Szeretek itt dolgozni, CLAAS alkatrészekkel foglalkozom nap mint nap. A CLAAS világszerte kedvelt és az AXIÁL egyik kiemelt márkája is egyben. Az alkatrészbeszerzéshez kapcsolódóan sok adminisztrációt végzek (megrendelés, nyomonkövetés, stb.), ez szükséges része a munkánknak. A legjobban azt szeretem, amikor a szervizes kollégákkal egyeztetjük le, hogy melyik alkatrész lenne jobb választás egy adott géphez, ilyenkor elengedhetetlen a műszaki tudás. Természetesen ehhez a munkakörhöz kell a nyelvtudás is, bár a CLAAS német cég, de az angol is teljesen megfelel a kommunikációhoz. Többnyire emailezek a gyártóval, ehhez viszont nem elég egy általános nyelvtudás, az egyes alkatrészek neveit meg kellett tanulnom. A szakmai nyelv elsajátításában szintén segített a cég. Hiába oktatnak az egyetemen szaknyelvet, nem annyira konkrét, mint amire itt szükség van.

 

Kósik László, termékmenedzser, Alkatrészüzletág

Már 9 éve az AXIÁL-nál dolgozom, az egyetemről kerültem a vállalathoz, ahol mezőgazdasági gépészmérnök végzettséget szereztem, Termeléstechnológia és műszaki szolgáltató szakirányra szakosodtam.

Gödöllőn Harsányi Zsoltnak és az AXIÁL-nak nagyon jó hírneve van, nem mellesleg egy piacvezető vállalkozásról van szó és én a szakmámban szerettem volna elhelyezkedni. Mivel eredetileg Szekszárd melletti vagyok, a lakhelyem is közel volt a bajai központhoz, ezért szívesen jelentkeztem a céghez kooperatív szakmai gyakorlatra.

A gyakorlati időmet azzal töltöttem, hogy megismerjem a céget, a felépítését, az üzletágakat. Baján, terepen és az irodaházban is voltam, de jártam vidéki telephelyen is, így kaptam átfogó képet az egész cég működéséről. Ennek az ismeretnek nagy hasznát vettem, amikor állományba kerültem. A gyakornokság alatt sok kollégát megismertem, de az is segített, hogy pl. eljártam focizni a munkatársakkal, tehát a munkán kívüli kötetlen programok is jó lehetőséget biztosítottak a kapcsolatteremtésre.

Az igazat megvallva nagyon szerettem volna a gyakorlat után a Szervizüzletágnál mint szervizmérnök dolgozni, de akkor erre nem volt lehetőség. Végül az Alkatrészüzletághoz kerültem a munkagépes csoportba először termékmenedzser asszisztensként, majd olyan 2-3 év után termékmenedzserként. Az elmúlt 9 évben mindig alakult kicsit a munkaköröm, és a mai napig azokat a feladatokat szeretem a leginkább, amihez szükségem van a gépész látásmódra, tudásra, gondolkodásra. Esetemben ilyen a kardántengely-felújítás, ennek az a lényege, ha apunk egy tönkrement kardánt, akkor annak fel kell mérnem az állapotát, adok rá egy árajánlatot és egy felújítási lappal együtt elküldöm a kollégának, hogy mi az, amit cserélni kell a kardánon. Ez olyan „agyalós” feladat, mint a Lego. Szívesen veszem az ilyen vagy ehhez hasonló dolgokat, mert szeretek újat tanulni és szeretném is másban kipróbálni magam.

Azt üzenem azoknak a hallgatóknak, akik a gyakorlati helyszín kiválasztása előtt állnak vagy a gyakorlat küszöbén, hogy már maga a gyakorlati idő miatt is megéri az AXIÁL-nál dolgozni, még akkor is, ha később nem lesz belőle munkaviszony. Ha pedig lesz, akkor éljenek vele, mert itt továbbfejlesztheti magát az ember. Szorgalom, akarat, kitartás és nem utolsó sorban alázat kell a munkához, legyen szó adminisztrációról, traktorok olajcseréjéről vagy bármi másról.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Kép: AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek