A Hajnal-Tájban az agrárdigitalizációról

A Hajnal-Tájban az agrárdigitalizációról

2020. október 16-án pénteken, a Kossuth rádió kora reggeli, Hajnal-Táj című műsorában Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója és a MEGFOSZ marketingbizottságának elnöke az agrárdigitalizáció témájáról nyilatkozott.

„Az aratással, betakarítással és őszi vetéssel lezárul egy gazdasági év a földeken és azonnal kezdődik egy új, miközben mérleget is vonnak a gazdálkodók. Az idei esztendő az ismert vírusos helyzet miatt a mezőgazdaságot érintette a legkevésbé, hiszen az ország ellátása miatt tavasszal nem volt leállás, viszont több meghatározó agrárrendezvény elmaradt. Helyette például virtuális módon lehetett követni fajtabemutatókat, konferenciákat. Ráadásul ősszel hiába voltak szakmai rendezvények, messze elmaradt a látogatottságuk a korábbiaktól, eközben az agrárium digitalizációja rohamosan folytatódik, nincs tehát leállás. Úgy, mint a divatiparban, feltehető hasonló a kérdés, melyek az ősz újdonságai, agrárdivat irányzatai?” – harangozták be a témát Juhász Zsolt műsorvezető.

 

A képen Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója - készítette: Kaszás Gergely

 

„A közelmúltban két nagy mezőgépgyártó tartott sajtótájékoztatót és ott rengeteg újdonságot mutattak be. … Ezzel a gyártók bebizonyították, hogy nem álltak le, járványidőszak alatt is folyamatosan fejlesztették a gépeket. … Mind a CLAAS, mind az AGCO / Fendt esetében digitális sajtótájékoztató volt, élőképekkel. …

Azt látom, hogy az egyik legfontosabb téma a talaj és a talajnak a védelme, ezért szerelték fel a CLAAS AXION 900 új szériáját egy CTIC guminyomás-szabályzó rendszerrel. Szóval, amikor a közúton közlekedek, akkor egy magasabb guminyomással tudok haladni, amikor kiérek a szántóföldre, akkor egy különálló kompresszorral – melynek teljesítménye 2800 liter/perc – automatikus le tudom engedni a gumiabroncsokat – illetve feltölteni levegővel. Leengedést követően lényegesen nagyobb lesz az abroncs felfekvő felülete, ezáltal vonóerőt is tudok növelni és a taposást is tudom csökkenteni. Szóval a talajeróziót nagyon nagy mértékben csökkentem és a talajban lévő organizmusokban sem teszek kárt. Ez a család ezzel a rendszerrel van szerelve, a CTIC-et utólagosan be lehet még szerelni ARION 500 és 600-ba, és AXION 800-ba is.

 

Kép: CLAAS

 

Nagyon jól szemlélteti a környezettudatosságot az, hogy most már Stage V károsanyag-kibocsátási normának megfelelő motor található benne. Úgy gondolom ezzel a szériával olyan újdonságot, lehetőséget prezentáltak – szem előtt tartva a gépkezelő ergonomikus munkavégzését -, amivel ismét sikerült valami újat alkotniuk. …

A Fendt 1167 Vario MT 673 lóerő, ez a hevederes traktorok piacán a legnagyobb teljesítmény, amit ma ismerünk. Fokozatmentes hajtóművel hozták piacra és az új technológiák, mint az aktívan hidraulikusan elfordítható alsó húzó és hátsó emelőmű, az újonnan kifejlesztett SmartRide + rugózási rendszer a kezelőelemeknek növeli az összhatékonyságát. …” – mondta Umenhoffer Péter.

 

Kép: Fendt

 

Ezen felül a Fendt 2 megújult szériát mutatott be a nagyközönségnek és több jövőbe mutató technológiát, mint például a 200-as, 700-as traktorcsaládot. Ezen újdonságokról Nagy Róbert, Fendt termékmenedzser az AXIÁL Podcast legújabb epizódjában ad tájékoztatást.

 

 

Amennyiben érdekli Önt a téma és más mezőgazdasági témájú rádiós tartalmak, illetőleg rendelkezik internet vagy mobilnet hozzáféréssel, akkor bárhol és bármikor hozzáférhet az AXIÁL Kft. nemrégiben elindított Podcast epizódjaihoz is. A linken: https://www.axial.hu/podcast az eddig megjelent 5 epizódot hallgathatja meg vagy töltheti le. A témákat tekintve a legutóbbi a Fendt újdonságaival foglalkozik, de szó volt már a repcevetésről, az agrárgépész utánpótlás-nevelésről, az új CLAAS LEXION kombájnokról és a precíziós gazdálkodásról is. Kezdje velünk a reggelt vagy bármelyik napszakot!

 

Összeállította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser

Lektorálta: Umenhoffer Péter, marketingigazgató

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek