Hihetetlen, de tud még jobb lenni a Pronto vetőgép!

Hihetetlen, de tud még jobb lenni a Pronto vetőgép!

Az elmúlt 20 évben a Pronto vetőgépben többször hajtottak végre kisebb fejlesztéseket. Most megérett egy nagyobb fejlesztésre a széria, és új Pronto DC M21 modell bár sok mindenben változott, azonban a már jól bevált alapok megmaradtak!

 

A Pronto elv verhetetlen! Talajművelés – egyengetés/hengerezés – vetés – lezárás/hengerezés az alapja a Pronto vetésnek és ez több ezerszeresen bizonyított.

Az új fejlesztéseknél a még jobb kezelhetőség, a strapabírás és biztonságosabb üzemeltetés állt a fejlesztők kereszttüzében. A minél több tartály, egyre nagyobb igényének megfelelően, a Pronto 3-4-6 DC-t akár már négy tartállyal is lehet szerelni. Az osztott vetőmag/műtrágya tartály a 3-4 m gépeknél 4.000 literes, amíg a 6 DC-nél 5.000 liter. Opcióként jöhet még hozzá MiniDrill tartály, amely 400 l térfogatú. A legfontosabb azonban továbbra is a pontos vetés. A rövidtárcsa bekeveri és aprítja a szármaradványokat, a gumikerekes henger letömörít és egy autópályát képez a vetőcsoroszlyák előtt. A TurboDisc vetőcsoroszlyák pontosan helyezik a vetőmagot a talajba, és a mélységtartó kerék, egyben le is hengerli azt.

A Pronto vetőgépre mellső gumikerekes hengert is lehet tenni, aminek ott látjuk előnyét, hogy a lazább talajokon a vetőgép súlyát tartja és egy egyenletes felületet képez a tárcsamező előtt, így a tárcsákat sekélyebben is lehet járatni, aminek az üzemanyag-fogyasztás csökkentésben és a kisebb kopásban látjuk az eredményét. A Pronto 6 DC-ben a gumikerekes henger csapágyazása a régi egysoros görgős helyett, kétsoros kúpgörgős csapágyazásra lett cserélve, így az élettartama jelentősen hosszabb. A gumikerekek mérete is nagyobb lett, így még nagyobb terhelést bírnak és a földön könnyebben is gurulnak.

 

HORSCH Pronto 6 DC

 

A műtrágya verziós Prontónál a műtrágyaelosztó torony kikerült a tartályból, így sokkal könnyebben megközelíthető, és az esetleges dugulás sokkal könnyebben elhárítható. A ventilátor magasabbra és a tartály elejébe került, és olajhűtővel is el lehet látni. Ennek az az előnye is megvan, hogy amikor műtrágyát használunk, és késő ősszel párás a levegő, akkor az olajhűtő felmelegíti és párátlanítja a levegőt, és a műtrágyapor kevésbé tapad meg a csövek oldalán. A műtrágya PPF vagy a G&F verziónál aprómagvetés esetén a MiniDrill tartályból tudjuk kiadagolni az aprómagot és a nagy tartályból kétféle műtrágyát, akár a külön műtrágyacsoroszlyákon keresztül (PPF) vagy a vetőcsoroszlyán keresztül a vetőmag mellé (G&F). A jelenlegi és jövőbeni műtrágya árak mellett érdemes elgondolkodni azon, hogy a komplex műtrágya helyett a különböző formulájú mono-műtrágyákból a vetőgép a legmegfelelőbb keveréket tudja előállítani. Az egyik vagy másik fajta műtrágya túl-, vagy alul adagolását így könnyen el tudjuk kerülni.

Az egyre szárazabb körülmények közötti vetésnél a keléssel van mindig gond. A Pronto TurboDisc vetőcsoroszlyát extra magfogó kerékkel is fel lehet szerelni. Ennek abban van előnye, hogy a vetőmagot a vetőbarázda aljába préseli, és sokkal jobb lesz a mag-talaj kontakt, egyöntetűbb robbanásszerű a kelés. A nagyon nedves körülmények között ezt a magfogó kereket ki lehet venni, mert a mélységtartó és lezáró kerék továbbra is a csoroszlya tartozéka és végzi a feladatát.

A minél kevesebb rávetést és ez által a vetőmag és a tápanyag spórlást a RowControl soronkénti vetőmag elzáró rendszer még tökéletesebben tudja megoldani. Az akár négy elektromotorral ellátott adagolók és a soronkénti elzárómotorok együttes munkája a rávetésen túl nagyobb rugalmasságot biztosít a sortávolságok variálásában, illetve többféle művelőút variáció is pillanatok alatt beállítható a terminálról.

Az új Pronto egy olyan univerzális aprómagvető, amellyel a pontos és biztonságos vetést még magasabb szintre emelték!

 

További információért keresse területileg illetékes gépértékesítő kollégáinkat!

 

Forrás, kép: Sáfrány Márió, termékmenedzser

 

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek