Ismét eredményes szereplés a 2023-as EuroSkills versenyen

Ismét eredményes szereplés a 2023-as EuroSkills versenyen

Magyarország ebben az évben is büszkén képviseltette magát 22 szakmában, 26 versenyzővel a Szakmák Európa-bajnokságán, ahol a fiatal szakemberek kiválóságát ünnepelhettük.

A EuroSkills Gdansk 2023 verseny szeptember 5-9. között zajlott, az esemény minden résztvevője izgalommal várta a verseny kiemelkedő pillanatait. Összesen 32 ország fiataljai mérték össze tudásukat 43 különböző versenyszámban, ezen szakmák között szerepelt a nehézgép-szerelő kategória is, ahol Hambalgó Ferenc Ádám képviselte hazánkat. Az általa elért, szép eredményt jelentő 8. helyezés hazánk kiválóságát mutatja a nemzetközi színtéren.

A verseny előtt a résztvevők számára pályabejárást tartottak, ahol lehetőségük nyílt megtekinteni a versenyszámhoz szükséges eszközöket és a versenyen szereplő gépeket. Ez az előzetes ismeret lehetővé tette számukra, hogy felkészüljenek a kihívásokra és a feladatokra, amelyekkel a verseny során találkoztak.

A „nehézgép-szerelő” versenyszám öt eltérő részből állt, amelyek a motor, a hidraulika, a hajtómű, a légkondicionálás és a légfék körül forogtak, valamint a nullrevízió témakörét is magukba foglalták. Minden modulhoz 3 óra állt rendelkezésre a versenyzőknek, ez idő alatt folyamatos munkatempóban és maximális koncentrációval kellett dolgozniuk, mivel egyik feladat sem volt teljesen befejezhető a megszabott idő alatt. A feladatok a gyári szervizprogramokból kikeresett leírások, utasítások pontos betartásával végzett hibakeresések, mérések és beállítások voltak, angol nyelven.
 


 

Feri a CAT4.4 Tier4f motorblokk szerelésével és méréseivel kezdte a szerdai napot. A hengerfej nélküli motornál az 1-es henger dugattyú-gyűrűinek állapotát kellett ellenőriznie, a főtengely-csapágyak és főtengely-szimering kopottságát kellett meghatározni, meg kellett mérnie a vezérlés fogaskerekeinek hézagát, majd a nagynyomású üzemanyagszivattyút helyesen fel kellett szerelnie és befejeznie a motor összeszerelését.
 


A délután folyamán következő feladathoz használt fűkasza teljes hajtásrendszerének ellenőrzését kellett elvégezni. A kések ütköztek, mivel a koncepció szerint korábban szakszerűtlen felújítás történt. Annak ellenére, hogy a feladat látszólag egyszerűnek tűnt, számos nehézséget rejtett magában, mint például felcserélt agyak, elállított fogaskerekek, vagy hiányzó rögzítőelemek.
 

     


A második napon már kissé elfáradtan, de új erővel kellett folytatni a következő fázishoz felállított exkavátor hidraulika-rendszerével kapcsolatos hibakeresést. Miután ellenőrizték a gép funkcióit, hidraulikus méréseket végeztek annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak a hibákról, valamint a mérőműszerek segítségével beállítsák a megfelelő rendszernyomásokat.

A délutáni szakaszban egy következő feladatot jelentő erőgépen kellett a komplex légkondicionáló-rendszer és fékrendszer hibáit keresni és beállításokat végezni. Ebben a feladatban számos kihívás állt elő, mint például elektronikus hibák, szellőzőrendszerben találtrágcsáló, eltömődött szűrők és egyéb változatos problémák.
 


 

A záró napon egy körbálázó összeszerelése utáni ellenőrzéseket kellett végezni, mint például a rögzítőcsavarok nyomatékának ellenőrzése, a láncfeszesség vizsgálata, az ütközők meglétének ellenőrzése és a gépspecifikációk megfelelőségének ellenőrzése. Ez a feladat rengeteg részletet és apróságot igényelt, amit át kellett vizsgálni és meg kellett találni, mielőtt lejárt volna az idő.

Összességében elmondható, hogy a feladatok nagyon sokrétűek voltak és különböző típus- és márkaismeretet igényelnek.

 

Hambalgó Ferenc Ádám, versenyző:

„A tavalyi versenyhez képest sokkal jobban ment, jól jött az előző megmérettetésen szerzett tapasztalat. A feladatok viszont sokkal nehezebbek és összetettebek voltak, mint tavaly. Összeségében jól éreztem magam jó volt a közösség és rengeteg tapasztalatot szereztem.”

Karagity István, főszakértő, felkészítő:

"Én, mint főszakértő voltam jelen a versenyen, így a verseny szervezésében, előkészítésében, lebonyolításában is részt vettem. Az előkészületi napok izgalmai és megoldandó problémái után sikeresen kezdhettük meg szerdán a versenyt és onnantól végig úgy pörgött az egész, mint egy megfelelően zsírozott csapágy. Minden versenyző nagyon felkészült és ügyes volt, parányi mozzanatokon, fókuszvesztéseken múltak pontok, helyezések.  Nagyon büszke vagyok Ferire, a szakmaiságára, munkájára és kitartására.”

 

Ezúton gratulálunk Hambalgó Ferenc Ádámnak a rendkívül kihívást jelentő feladat teljesítéséhez, amit három napig tartó folyamatos koncentrációval és magas tempóval hajtott végre!

 

Forrás: MEGFOSZ

Elérhető

Kapcsolódó cikkek