HORSCH innovációk és újdonságok Németországból

HORSCH innovációk és újdonságok Németországból

HORSCH fejlesztéseket mutattak be 2023. augusztus 29-én és 30-án Landauban a HORSCH Leeb Németországi gyárában. Vetéstechnológia, növényvédelem, tarlóápolás és talajművelés gépei voltak a középpontban a két eseménydús napon.

A HORSCH vállalat legújabb innovációi és fejlesztései, forradalmi megoldásai nem csupán a német, hanem a hazai mezőgazdasági termelők számára is egy fontos alappillér.  A hatékonyság, a fenntarthatóság és az eredményesség kéz a kézben járnak a sikeres gazdálkodás útján. Az új bemutatott gépek, eszközök mind kis és nagy munkaszélességben és a legkifinomultabb technológiákkal készülnek. A sekély talajművelés a modern mezőgazdaság egyik kulcsfontosságú eleme, mellyel minimalizáljuk a talaj bolygatását, és előtérbe helyezzük az egészséges talajmikrobiológiát. A HORSCH céljának tekinti, hogy munkaeszközeivel hosszú távon egy fenntartható, termelékeny szántóföldi növénytermesztést tudjanak elérni partnereik.
 


 

Hoztunk most Nektek néhány újdonságot a HORSCH házatájáról:

Maestro TX - univerzális szemenkénti vetőgép

Az új HORSCH Maestro TX egy kompakt és univerzális szemenkénti vetőgép, mely 3 pontos felfüggesztéssel rendelkezik, és 2,60 m-től 4,80 m munkaszélességig. Akár 15 km/h munkasebességnél is pontosan elhelyezi a magot és optimálisan beágyazza azt.

Alapfelszereltségként a gép hidraulikusan állítható csúszókerettel rendelkezik. Így például a Maestro 6 RX esetében a sortávolságot 45 cm és 80 cm között 5 cm-es lépésekben lehet beállítani.

Már idén tavasszal a bemutató túra során a Maestro TX magas rugalmasságát bizonyította a különböző soron vetett növények, mint például a cukorrépa vagy a kukorica vetése során. A Maestro 7 TX sorokat 37,5 cm vagy 40 cm közötti távolsággal is tud vetni. Ha a középső sor kikapcsolásra kerül, konvencionálisan 6 soros vetésre van lehetőség 75 cm vagy 80 cm soronkénti távolságban. Az opcionális traktorról való hidraulikus súlyátviteli rendszer nagyobb csoroszlyanyomást garantál a vetés során.
 


 

HORSCH Avatar SD - kisebb munkaszélesség és számos felszerelési lehetőség

A HORSCH már a 2021-es sajtónapokon bemutatta az univerzális Avatar 12.25 SD-t. A termékcsalád kisebb testvérei következtek, hogy megfeleljenek az ügyfelek igényeinek az adott gazdaság és traktor méretével vagy hatékonyságával.

Így az Avatar 8 m-es, 9 m-es és 10 m-es változatban is elérhető. A négy munkaszélesség esetében a felszereltségi lehetőségek szinte azonosak, és választhatunk a 6 300 literes dupla tartály vagy a 6 400 literes három részre osztott tartály között. Ezenkívül lehetőség van egy 400 l-es MiniDrill egység felszerelésére is.

Az Avatar 8 - 12 SD felszereltségét is továbbfejlesztették.

A gépeket 2023 tavasza óta lehetőség van sortisztító kerekekkel felszerelni, hogy a nagy mennyiségű szalmával is zökkenőmentesen megbirkózzanak. A sortisztító kerekek vontatott elrendezése lehetővé teszi a tökéletes talajhoz való alkalmazkodást, mivel minden egyes sortiszító kerék egyenként a kívánt mélységhez igazítható. Ez a talajhoz való alkalmazkodás nagyon fontos, mivel a direktvetésnél a lehető legkevesebb talajt kell megmozgatni. A vontatott elrendezésnek köszönhetően a szerves anyagot csak felületesen távolítják el, és a talajba csak minimálisan avatkoznak be.

 

HORSCH Fortis 9 AS - egy új kultivátor generáció

A Fortis AS-sel a HORSCH teljesen új kultivátor generációt mutat be. A cél az volt, hogy megfeleljen, és még túlszárnyalja a növekvő igényeket egy univerzális kultivátorral kapcsolatban, és olyan kultivátort tervezzenek, amely egyrészről figyelembe veszi a növekvő traktor teljesítményeket, másrészről pedig több változatosságot kínál a munkamélység tekintetében.

Ezen követelmények eredményeként született meg az új Fortis 9 AS. 30 cm maximális munkamélységével ideális a mély lazításhoz és alapműveléshez egyaránt. Az óriási, 8,75 m munkaszélesség lehetővé teszi a magas munkateljesítményt a legnagyobb teljesítményű erőgépekkel kombinálva. A jól ismert TerraGrip kapa lehetővé teszi minden ismert kopócsúcs és kapaszárny felszerelését.
 


 

HORSCH Cruiser 9 XL új FlexGrip kapákkal

A HORSCH Cruiser XL a sekély talajművelés és a tarlóhántás specialistája. Ideális az aratás utáni tarlóhántáshoz és megfelelő szalmaeloszlatáshoz. A Cruiser XL választékát most egy 9 m munkaszélességű gép egészíti ki.

A Cruiser 9 XL új FlexGrip kapák 180 kg-os kioldóerővel előfeszítettek, így a legnehezebb körülmények között is garantálják a munkamélység pontos megtartását. Az eredmény a pontos mélységszabályozás és a szerves anyagok ideális keverése. A munkagép elején lévő akár kilenc támasztókerék lehetővé teszi az ideális kontúrkövetést és optimális mélységszabályozást biztosít.

 

A gyomfésű portfólió kibővítése: A HORSCH bemutatja a Cura 18 ST-t

A Cura 18 ST egy vontatott gyomfésű, amely kibővíti a HORSCH gyomfésű kínálatát. A 18,20 m munkaszélességgel a Cura 15 ST és a Cura 24 ST között helyezkedik el.

A Cura ST kiemelkedik magas hektáronkénti teljesítményével, nagy stabilitásával és egy masszív, feszes váz kialakításával, amely a zárt, négyzet keresztmetszetű váz tervezés eredménye. A maximális vázmagasság 450 mm, ami lehetővé teszi a magas növények esetén is a munkát és a Cura ST-t központi géppé teszi a hibrid és az ökológiai gazdálkodás számára egyaránt.

A Cura ST pálcák egyenként vannak rögzítve és rugózottak. Így a pálcák nyomása rugalmasan beállítható 300 g-tól akár több mint 5 000 g-ig. Ez különböző alkalmazásokat tesz lehetővé a vakboronálástól a talaj feltörésig vagy a területek feketén tartásáig. A pálcák szögét hidraulikusan állítható támaszkerékkel lehet beállítani, a pálcák távolsága pedig 28 mm, vastagsága pedig 8 mm.

 


 

HORSCH Leeb Xeric 14 FS - Innovatív pneumatikus műtrágyaszóró

A folyékony anyagok területén a HORSCH híres a kiváló BoomControl keretvezérlő rendszeréről, és most ezzel a keretvezérléssel lépést tesznek előre a pneumatikus műtrágyaszóró felé.

Az idő szűke a műtrágyaszórásra a gazdálkodók számára kihívást jelent. Ebben a tekintetben a Leeb Xeric hatékony technológiája kiemelkedik a rövid töltési és hosszú szórás időtartamának köszönhetően, csökkentve ezzel a szállítási időt. 14 m3 kapacitással, akár 48 m munkaszélességgel, nagy adagolási teljesítménnyel és akár 20 km/h üzemeltetési sebességgel az Xeric új mércéket állít a piacon.

Nagyobb gépek esetén szeles körülmények, különösen tavasszal, befolyásolhatják a kijuttatás pontosságát. A HORSCH Leeb Xeric ezen a téren új alapokat fektet le. A műtrágyaszóró az aktív kerettel lehetővé teszi a pontos hosszanti és oldalirányú elosztást. Függetlenül a széltől és a rossz minőségű műtrágyától (műtrágya granulátum), biztosítja a pontos műtrágya kijuttatását.
 


 

Új önjáró permetezőgép: HORSCH Leeb VT megfelel az ügyfelek igényeinek

A jól bevált HORSCH Leeb önjáró permetezőgépek kínálata egy újabb modellel bővül: a HORSCH Leeb VT-vel.

A piac egy kompakt önjáró permetezőgépet és egy változtatható nyomtávbeállítást igényelt a Leeb önjáró permetezőgépek jól ismert teljesítményével kombinálva. A HORSCH Leeb VT mérete és a rugalmas nyomtávbeállítás lehetősége is újdonság. Ez lehetővé teszi a rugalmas reagálást a különböző kultúrák eltérő sorszélességére. Ennek a rugalmasságnak köszönhetően a Leeb VT ideális a vegyes kultúrájú gazdaságok és a bérvállalkozók számára. A nyomtávszélesség állítható, és így lehetővé teszi, hogy kevesebb művelőnyomot kelljen kialakítani, és azokat a lehető legkeskenyebbre kelljen szabni, hogy a lehető legkevesebb felületet és termést pazaroljuk el.

A tartály 5 000 l vagy 6 000 l űrtartalommal kapható. A nyomtáv rugalmasan beállítható 1,80 m és 2,40 m között. Dombos terepen ez a stabilitás szempontjából előnyös. A szabad magasság kb. 1,30 m. Műszaki szempontból a Leeb VT a jól ismert és bevált Leeb PT moduláris rendszerén alapul. A 6,7 literes motor kétféle változatban áll rendelkezésre: 230 lóerős és 300 lóerős V. kategóriájú kipufógógáz szabvánnyal, valamint 210 lóerős és 280 lóerős III. kategóriájú kipufogógáz szabvánnyal. A jól bevált hajtáskoncepciók mellett mostantól egy kisebb, a gép méretéhez igazított hajtáskoncepció is rendelkezésre áll. Ebben a tekintetben az új OptiGear a kompakt alkatrészek hatékony felhasználásával tűnik ki.

A legnagyobb vezetési kényelem érdekében, a nyomtávbeállítás lehetőségével a HORSCH a jól bevált Leeb PT és Leeb VN modellekkel szerzett hosszú távú tapasztalatokat használja ki. Ennek alapján új tengelykoncepciót fejlesztettek ki.
 


 

A kétnapos bemutató során számtalan szakmai tapasztalatot tudtak kollégáink szerezni, így részletesebb információkért területileg illetékes kollégáinkat keressék fel!

 

Szöveg: HORSCH

Fotók: Goldring Bence, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek