Egy rendkívüli év margójára

Egy rendkívüli év margójára

Furcsa év volt 2020, biztos meg fogjuk találni a történelemkönyvek lapjain. Sok minden történt nagyon gyorsan, mindannyiunknak alkalmazkodnunk kellett. Erről beszélgettünk Pintér Zsolt ügyvezetőnkkel.

 

2020-ban a legtöbb kiállítás elmaradt, viszont az AgrárgépShow még megrendezésre került. Hogy értékeled az ottani jelenlétünket?

Ahogy az utóbbi években, úgy 2020 januárjában is nagy elánnal készültünk a legnagyobb magyarországi mezőgazdasági seregszemlére, az AgrárgépShow-ra. Megújult, kreatív megjelenés mellett laktuk be a „D” pavilont és a közel 5 000 négyzetméteren ismételten lehetőségünk volt az általunk forgalmazott gépek, technológiák, szolgáltatások, valamint fejlesztések színvonalas bemutatására. Több termékünket méltatták a kiállítás termékfejlesztési pályázatán is, mint pl. a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott hatodik generációs FENDT 900 Vario traktorszériát, a Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott CLAAS APS SYNFLOW WALKER cséplőszerkezetet, a Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott HORSCH RowControl elosztó torony-gabonavetőgépekhez műszaki megoldását vagy a Prémium Oklevélben részesült a MANITOU MLT 733 115 LSU Easy Manager telemetria rendszerét. A közel 46 000 látogató ismételten csak azt bizonyította, hogy van érdeklődés, fejlesztési, beruházási elképzelés és szándék a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó kis-, közép- és nagygazdaságokban egyaránt.

 

Sok kihívással kellett szembenézniük a gazdálkodóknak.

Igen, utólag összegezve elmondható, hogy az ágazat eredményességét befolyásoló külső feltételek többször okoztak meglepetést és késztették a gazdákat gyors beavatkozásra, de általánosságban kedvezők voltak. Annak ellenére, hogy a Ft/euro árfolyam, nagy volatilitást mutatva 330 és 370 forintos sávban mozgott, hogy tavasszal az ország néhány régiójában a szárazság, majd néhány megyében ősszel pont ellenkezőleg, a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék akadályozta a betakarítást, illetve az őszi kalászosok vetését. Az ASP árnyékában a sertés árának 345-575 Ft-os sávban történő változása sokkolta az ezzel foglalkozókat! Az ország déli részén a madárinfluenza nehezítette a gazdálkodást, nem beszélve a Covid-19 vírus okozta pandémiás helyzethez köthető intézkedések átmeneti nehézségeiről! Természetesen az utóbbi évek egyik legmagasabb terményértékesítési árai sok mindent kiegyenesítettek, főleg a tisztán növénytermesztéssel foglalkozó cégek esetében, még az állattenyésztők most azt számolgatják, hogy mit fog a jövő évi önköltségeikben ez jelenteni és milyen módon tudják ezt kigazdálkodni!

 

Hogy látod, ösztönözte valamilyen finanszírozási forma a gazdák beruházási kedvét? Mire számíthatunk 2021-ben?

A finanszírozási környezet tekintetében a 2020-as év a még 2019-ben kihirdetett 42/2019 (IX.20.) AM rendelet szerinti 80 %-a kamattámogatásos konstrukció jegyében indult. A programot a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges gépek tekintetében 30 milliárd forintos kerettel hirdették meg. A Növekedési Hitelprogrammal kombinálva, maximum 0,5 %-os ügyleti kamattal lehetett géphitelhez jutni. Ilyen széles körben hozzáférhető, ennyire kedvező beruházási hitel kamatot még nem nagyon láthattunk a magyar mezőgazdaságban, így a keret ennek köszönhetően április elején ki is merült!

Az extra kamattámogatásos konstrukció után sem maradtak a gazdaság szereplői kedvező finanszírozási lehetőségek nélkül, hiszen az MNB új lendületet adott az NHP Hajrá fantázia név alatt és 1 500 milliárd forintnyi forrással, melyet éppen a cikkünk írása előtti napokban toldottak meg további 1 000 milliárddal, így elmondható, hogy ahogy 2020-ban, úgy 2021-ben is folyamatosan partnereink rendelkezésére fog állni a kedvező, fix kamatozású, kiszámítható forrás. E tekintetben a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokat közvetítő leányvállalatunk, az AFS Kft. munkatársaival állunk rendelkezésre.

Természetesen, akik még a kedvező beruházási környezet ellenére is kivárnak, gondolkodnak, pontosítanak, azok számára továbbra is megoldás jelent az átmeneti időszakra a gépek, gépkapcsolatok bérlete vagy bizonyos mezőgazdasági gépi szolgáltatások, mint pl. az aratási, silózási, permetezési, trágyakijuttatási vagy szántási bérmunkák igénybevétele. Ezekre az igényékre ad kiváló megoldást a Manax Kft közel 1500 darabos eszközparkja és napos, hónapos éves bérleti konstrukciója.

 

Milyen nehézségek volt a koronavírus alatt?

A januári, februári időszakban egyre több, egyre súlyosabb hatásról és következményről lehetett hallani a Covid-19 vírus okozta pandémia kapcsán. Gép- és alkatrészbeszállítóink országaiban - Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban – bevezetett korlátozások nálunk is megjelentek. Gyorsan kellett alkalmazkodnia ezekhez, hiszen az elmúlt lassan 30 évben az AXIÁL Kft. tulajdonosai, vezetése és ezen az útmutatáson keresztül a cég teljes kollektívája a személyes kapcsolattartásra, személyesen átadott szakmai információkra, háttéranyagokra építette értékesítési stratégiáját.

A korlátozások eredményeképpen bekövetkezett részleges gyári leállások, ebből eredő akadozó alkatrész-beszállítások okozta átmeneti kiszolgálási hiányosságokat nehezen értették a partnereink, annak ellenére, hogy mind gépek, mind alkatrészek tekintetében a külföldi országokban tapasztalható viszonyok láttán, készleteinket megemeltük.

A boltjainkban bevezetett korlátozott munkarend, az 1998 óta működő alkatrészkiszállításunk korlátozása is átmeneti nehézséget okozott, de partnereink és kollégáink rugalmas hozzáállása megoldotta ezt a helyzetet is.

 

Számos új intézkedés és módszer került bevezetésre. Kérlek, mesélj ezekről!

Közösen tanultuk a távolságtartás, a maszkhasználat, a kézfertőtlenítő rendszeres használatát, és az ágazatban eddig nem igazán alkalmazott Home Office fogalmát és gyakorlatát, valamint a távolságtartás kapcsán előtérbe kerülő digitális megoldásokat.

A digitalizáció jegyében áprilistól bővítettük és szélesebb körben bevezettük az e-számla használatát. Jelenleg 2 500 partnerünkkel tartjuk ebben a formában a kapcsolatot.

Február végén indítottuk el az e-munkalappal együtt kiküldött levélben a szervizes elégedettségmérést. Itt partnereink a szervizeseink munkáját tudják értékelni. Negyedévente értékes ajándékokat sorsolunk ki az értékelést leadók között.

Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy az eddigi jól működő személyes jelenlétet igénylő gépkezelői tanfolyamainkat nem tudjuk ebben a formában folytatni. Szervizmérnökeink az évek alatt összegyűlt szakmai információra épülő tananyagot feldolgozták, és digitalizált, komplett oktatási anyagot készítettek belőle. Az aratási kampánymunkák fontossága miatt, elsők között a CLAAS LEXION és TUCANO kombájnok kezelői képzési anyagai készültek el.

A részvételi arány hasonló volt, mint a személyes jelenléten alapuló képzésen. Hiányzott a gépek „szaga”, hisz nem lehetett közvetlenül a gépet fizikailag érzékelni, nem lehetett beülni, de elmondható, hogy megtanulunk ezzel együtt élni.

A vásárolt gépekhez egy kezelő ingyenes oktatási anyaga a regisztrációt követően 2-3 hétig elérhető, melynek végén vizsgát kell tennie a kezelőnek. A tanfolyam sikeres elvégzése esetén tudjuk a bizonyítványt kiállítani. Természetesen a meghirdetett online képzésre bármikor lehet jelentkezni, akár olyan esetben is, ha új kezelő kerül az adott géptípusra, vagy csak éppen frissíteni kívánjuk a korábban megszerzett tudásunkat.

Egyre nagyobb jelentőséget kaptak a gépgyártók által kifejlesztett a különböző géptípusokba beépített telemetria rendszerek és flottakövető alkalmazások, melyek lehetőséget teremtenek a távdiagnosztikára, ami kevesebb kiszállást jelenthet, ez költségben és hibafeltárási, ill. javítási időben is rejt előnyöket.

Ezzel párhuzamosan 2021-ben a tervek között szerepel a munkaidőn kívüli rendelkezésre állás megreformálása, és egy még hatékonyabb ügyeleti rendszer elindítása.

Az idei év folyamatos digitalizációs fejlesztései mellett egyik legnagyobb projektünk a már készleten lévő, illetve bérgép flottában található gépek mellett az összes újonnan érkező gép NFC azonosító chippel történő ellátása, mely az általuk forgalmazott, értékesített gépek esetében minél pontosabb azonosítást tesz lehetővé egy fejlesztés alatt lévő applikáció segítségével. Az azonosítás megkönnyítése mellett a chipen tárolt adatok segítségével a gép előéletéről is pontosabb képet kaphatunk.

 

 

A kiállítások helyett, hogy mutattuk be a termékeinket, szolgáltatásainkat?

A korlátozások hosszabb időtávon való folyamatosságát feltételezve tulajdonképpen minden, az előző években nagy sikerrel megtartott konferenciánkat le kellet mondanunk, és át kellett helyeznünk a digitális és online környezetbe. Így tartottunk Magyarországon, a mezőgazdasági műszaki szolgáltatók közül elsőként online szakmai konferenciát, melynek témája a talaj volt. Ezen a rendezvényen külsős és belsős nagy tiszteletnek és hozzáértésnek örvendő szakértők szólaltak fel járták körbe különböző aspektusokból a felvetett témát.

Azért döntöttünk ez mellett, mert napjainkban egyre fontosabb a kérdés a talajvédelem, a talajtaposás csökkentése mellett az egy hektáron való minél költséghatékonyabb termelés megvalósulása. A téma időszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy videónknak a Facebook-on 12 000 követője volt.

Webkonferencia-sorozatot november elején folytattuk és ezen a legújabb precíziós megoldásainkról számoltunk be. A precíziós növénytermesztés terén a legnagyobb előrelépés, hogy az eddig külön álló megoldások rendszerré állnak össze.

Ennek egyik eleme a Trimble felhő alapú szoftvere automatikus adatszinkronizálással. Ez sok gyártó adatával kompatibilis, az automatikus adatszinkronizálást képes nem csak a Trimble monitorokkal, de más gyártók felhőbe gyűjtött adataival is elvégezni – így pl. AGCO csoport, CNHI csoport, JD és CLAAS megoldásaival. Ezzel adott a lehetőség, hogy különféle gyártmányú gépeket, ill. azok adatait egy közös rendszerben tudjuk kezelni.

A másik eleme a saját fejlesztésű mAXI-MAP szoftver, amely egyszerű adatfeltöltést és térképezést, egyszerű kijuttatási terv készítést – egyszerre akár több táblára is – tesz lehetővé. A szolgáltatásaink révén pedig meg tudjuk adni azokat az információkat, amik a szakszerű precíziós gazdálkodáshoz kellenek – műholdas hozammérés, táblán belüli menedzsment zónák lehatárolása, célzott talajmintavétel, laborvizsgálat, tápanyag gazdálkodási szaktanácsadás.

A fejlesztések a digitális mezőgazdaság irányába mennek – a gazdálkodással kapcsolatos minél több adat elektronikus gyűjtése az elsődleges irány. A mi fejlesztéseinkre is ez igaz. A mAXI-MAP mögött egy bővíthető adatbázis van, célunk, hogy ebbe minél többféle adatot be tudjunk vinni. A fent említetteken kívül az egyik terület a műholdas távérzékelés – térképek a növényzet aktuális vegetációs aktivitásáról, vízellátottságáról, a talaj hőmérsékletéről, nedvesség tartalmáról, ill. meteorológiai adatok elérhetőek már most is a mAXI-MAP Monitoring moduljában, de ezen a téren még sok a fejlesztési lehetőség. A másik terület a gépüzemeltetési adatok gyűjtése – erre a gyári telematikai rendszerek mellett az utólagos, márkafüggetlen flottakövető rendszerünk révén van lehetőségünk. Célunk ezeknek az adatoknak is az integrálása a mAXI-NET-es adatbázisba, ill. gondolkodunk hosszabb távon ezeknek az adatoknak az elemzése kapcsán az olyan új módszerek alkalmazásán, mint a Bigdata elemzések, ill. mesterséges intelligencia

Ezeknek a fejlesztéseknek az egyik legnagyobb kihívása az lehet, hogy egyre több adat kerül a rendszerbe és egyre inkább azt szeretnék majd a felhasználók, hogy minden tevékenységüket - flottakövetés, precíziós gazdálkodás, gazdálkodással kapcsolatos adminisztráció, vállalatirányítás stb. – egy szoftverrel tudjanak kezelni. Ilyen viszont valószínűleg soha nem lesz – sokkal inkább a különböző alkalmazások közötti adatmegosztás lehet a reális út. Ezért a mAXI-MAP-el is az a célunk, hogy platformszerűen tudjon működni – minél több forrásból lehessen az adatbázisába adatokat bevinni, idővel pedig onnan más alkalmazásoknak átadni

A 2021. évi januári AgrárgépShow elmaradása arra ösztönzött bennünket, hogy az újdonságokra fogékony, információra éhes partnereinket egy harmadik online konferencia keretein belül tájékoztassuk újdonságainkról, melyről külön cikkben számolunk be.

Frissült az Axial.hu oldal megjelenése, de megújult a Webshop.axial.hu is. Az új reszponzív weboldalunk kódja alkalmazkodik a különböző eszközök asztaligép / laptop / táblagép / telefon képernyőjének felbontásához, a böngésző típusához és verziójához, így minden esetben jól kezelhető felületi megjelenítést kapunk, amely nagyban hozzájárul a minél egyszerűbb kezeléshez.

 

A terveknek megfelelően teljesítettünk?

Partnereink vásárlási kedve mondhatnám negyedévente más-más képet mutatott. Az első negyedévben egy átlagos év hasonló időszakának érdeklődési intenzitásával lehetett találkozni. Majd a járvány terjedése kapcsán hozott korlátozó intézkedések és ezzel egyidőben a már korábban említett az ország egyes részén tapasztalható nagyfokú csapadékhiány visszafogottá tette a partnereket. Mindezt tetézte az őszi kalászosok és a repce szemre tetszetős állománya ellenére a betakarításkor realizált terméseredmények elmaradása. Repce esetében 1-1,5 tonna még az árpából, búzából 1-2 tonna elmaradásról számoltak be partnereink. Még a napraforgó is csalódást okozott több helyen. Az első kellemes meglepetést talán a szemre viszont gyengébbnek tűnő kukorica valós termésátlagai okozták. Itt nem volt ritka a 10-12/ha tonna körüli üzemátlag sem.

Nem mehetek el a termények piaci árai mellett sem hisz szinte kivétel nélkül minden növény esetében régen nem tapasztal magas értékesítési árakkal lehetett találkozni, amely persze megmozgatta a termelők beruházási kedvét az év utolsó néhány hónapjában. Ebben az időszakban kicsit könnyebben emésztette meg mindenki az euro relatív magas árfolyamát.

A november 3-ai határidővel lezárult ÁTK pályázati lehetőség is komoly volumenű érdeklődést eredményezett, melynek következményeként rengeteg ajánlatot adtunk ki. Bízunk benne, hogy sok általunk forgalmazott gép kerül ennek eredményeként is partnereinkhez!

Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elmondhassam 2019-ben 2020-ra meghatározott tervszámainkat kivétel nélkül minden üzletágunk teljesíteni fogja, illetve már van olyan is, ahol ezt teljesítették!

Használtgépüzletágunk például fennállása óta legmagasabb forgalmát érte el!

A gépértékesítéseink támogatására érdekében a korlátozásokkal összehangolva, szinte egész évben helyi gépbemutatókat tartottunk, ahol az érdeklődők saját területi adottságai mellett ismerkedhettek meg a legfrissebb műszaki megoldásokkal, az esetleg eddig nem ismert technikákkal. Itt került október november hónapban bemutatásra pld. a HORSCH 2,05 méter hasmagasságú új önjáró permetezője, a HORSCH Maestro szemenkénti vetőgép nyomott levegős változata is.

Már két éve, hogy megszereztük a DeLaval termékek magyarországi képviseletét a Nyugat-Magyarország és két megye, Heves és Borsod területére. Zökkenőmentes átmenetet tudtunk biztosítani a DeLaval partnerek számára, hiszen már az elején volt kinél csörögjön a telefon és azt fel is vegye valaki, ha szerviz vagy alkatrész probléma adódott! Az első pillanattól fogva volt több ütőképes szakemberünk. Természetesen sokat kellett tanulnunk az elmúlt két évben, de kollégáink mind külföldön, mind belföldön megtettek ezért mindent! A csapatot sikerült fejleszteni is, idén már 8 szervizessel látjuk el a telepeket, és az új projekteknél a szereléseket.

A partnereink ÁTK pályázat keretein belül beadott és nagy valószínűséggel megvalósuló építési projektjeik és eszközbeszerzéseik kapcsán bízunk benne, minél több helyen bizonyíthatjuk felkészültségünket!

 

Hogy és mivel készülünk a jövő évre?

A 2021-es évre készülve annyi biztos elmondható, hogy kollégáink a korlátozások okozta nehézségek ellenére igyekeznek majd minél több partnerünkhöz eljutni és tájékoztatni őket a lehetőségekről. Az elmaradó kiállításokat, konferenciákat pedig online elérhetőség mellett digitalizált módon elkészített anyagokkal támogatjuk.

Természetesen vevőszolgálatunk is már a jövő évre készül, és a már korábban említett digitális megoldások mellett folyamatosan fejlesztik a szervezetet, a minél nagyobb elégedettség érdekében.

Szervizünk esetében elmondható, hogy szerelőink egyre inkább specializálódnak. Nagyon nehéz már univerzális szakembereket találni, és a típusválaszték nagysága is ebbe az irányba terel bennünket. Külön csapat foglalkozik a hevederes traktorokkal, az építőgépekkel, a raktártechnológiával, jövő évtől pedig az összes precíziós eszköz felügyelete (legyen az Trimble, Fendt, CLAAS stb.) ugyanezen elvek mentén egy telephelyeinktől független, országos lefedettséget biztosító team kezébe kerül.

Alkatrészüzletágunk a 2020-as évre tervezett forgalmának teljesítése után már 2021-re készül. Ezen belül az előrendelési szezonnak megfelelő géptípusok alkatrészeinek beraktározása van folyamatban. Nagy öröm számunkra, hogy az oly sokszor elmondott előrendelésből adódó előnyöket egyre többen keresik és veszik igénybe már külön megszólítás nélkül is!

A 2021-es év legnagyobb kihívása a közel 2500 négyzetméter alapterületű, 14 méter hasznos belmagassággal épülő Alkatrész Logisztikai Központ bővítése. Az épülő automata raktár mintegy 40 000 doboz, 80 00 cikk raktározására, és mintegy 7 000 raklap tárolására lesz alkalmas. Terveink szerint a projekt – mely a Pénzügyminisztérium támogatásával valósul meg - 2021 őszén már 100 % kapacitással segíti az alkatrészellátás hatékonyságát.

A több mint 20 éve bevezetett alkatrész kiszállítási szolgáltatásunk továbbra is prioritást élvez.

 

Továbbra is fontos téma az utánpótlásnevelés. Mit látsz e téren?

Szinte napi téma az ágazatban mind a termelői, mind a kiszolgálói oldalon, hogy miként tudjuk megoldani a szakmai utánpótlás kérdését. Az tisztán látszik, hogy amennyiben a szolgáltatói oldalt vizsgáljuk, és azon belül a szervizszerelők, vagy akár a jól képzett gépkezelők rendelkezésre állását, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy hiány, komoly hiány van belőlük. Legnagyobb baj, hogy a dolgozni akaró, frissen végzett kollégák nagyon eltérő szintű és minőségű tudással kerülnek ki az iskolapadból. Azzal küzdünk, hogy ezeknek az egyébként – hangsúlyozom - dolgozni akaró fiatalok tudását egy szintre hozzuk, hogy onnan már erre a stabil alapra ráépíthető legyen az a speciális szakmai ismeret, amely a mai modern gépek, berendezések gyors és szakszerű javításához elengedhetetlen.

Pontosan ezen célok elérése érdekében az AXIÁL Kft. mindent megtesz, és több oktató intézménnyel, ill. intézményben tanuló diákkal köt szerződést, vagy biztosítja a szakmai gyakorlatok helyszínéül szervizeit és az ott dolgozó szakemberek több éves, évtizedes szakmai tapasztalatát!

Jelenleg is 5 fő egyetemista kooperatív szakmai gyakorlaton lévő hallgató, 9 fő technikus és 23 fő szakközépiskolai tanuló képzi jelenleg is magát az AXIÁL berkein belül.

 

Mi az a három dolog, amit kiemelnél a cég életéből, a 2020-as év történései közül?

Talán a legfontosabb kollégáink empátiája, fogadókészsége, alkalmazkodóképessége volt a pandémiás helyzet hozta új, ismeretlensége révén kiszámíthatatlan és állandóan változó helyzethez! Többször erőn felül kellett pótolni a betegség vagy érintettség miatt kényszerből távolmaradó kollégákat! Ezúton is szeretném megköszönni mindannyiójuknak mindazt, amit ebben a helyzetben tettek! Köszönöm, hogy csapatként tudtak ebben a helyzetben is dolgozni!

A másik ilyen fontos dolog a cég életében, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében (NKP), az AXIÁL Kft. kötvénykibocsátást hajtott végre. Az aukcióra 2020. szeptember 21-én került sor a Budapesti Értéktőzsde Aukciós Kereskedelmi Rendszerén keresztül. A tervezett összeget meghaladó ajánlatok közül az AXIÁL névértéken 15 milliárd Ft össznévértékű kötvény jegyzését fogadta el. A kötvény típusát tekintve 10 éves lejáratú, fix kamatozású, nem amortizálódó értékpapír, amely mindenekelőtt biztonságos megtérülést kínál a befektetőknek, tekintettel a Scope Ratings „BB” -s (átlagon felüli várható megtérüléssel) minősítésére. Szakértők véleménye szerint e lépéssel kedvező hozamon sikerült hosszú távú forrást biztosítani a társaság terveinek megvalósításához. Ennek értékét külön emeli, hogy az aukcióban részt vettek azok a kereskedelmi bankok is, akik évtizedek óta ismerik és hitelezik az AXIÁL folyamatos fejlődését, most hosszú távra is megerősítették bizalmukat.

A NKP egyik kulcsfontosságú tényezője a vállalati forrásszerzés diverzifikációjának elősegítése mellett az MNB vállalása, melynek értelmében maga is vásárol a program keretében, a hazai vállalatok által kibocsátott kötvényekből. Másrészt ily módon az AXIÁL kötvényei is nyilvánosan elérhetők lesznek a befektetők számára.

A kibocsátott kötvény ugyan hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amely bevezetésre kerül(t) a Budapesti Értéktőzsdére és annak XBond multilateriális kereskedelmi rendszerében kereskedni lehet vele, de birtokosa nem szerez tulajdonrészt, tulajdonosi jogosultságot az Axiál Kft.-ben, sőt az irányítására sem képes semminemű hatást gyakorolni.

A kötvénykibocsátással az AXIÁL Kft. célja, hogy hosszú távon tovább növelje pénzügyi stabilitását, forrásainak tervezhetőségét, működésének megbízhatóságát. Partnereinknek ezúton is köszönjük a bizalmat!

Végül, de nem utolsósorban azt gondolom egy családban a gyermek 20-ik születésnapja mindig fontos esemény, mérföldkő! Így érezzük idén mi is magunkat, hisz 20 éve, 2000 november 7-én csatlakoztunk egy nagy családhoz, a CLAAS gépforgalmazók családjához! Az elmúlt 20 év együttműködése alapján elért eredmények, a kialakult kollegiális és baráti kapcsolatok tükrében elmondhatjuk, hogy számunkra nem egyszerű üzletei kapcsolódást jelent, hanem attól jóval magasabb szintű, emberi kapcsolatok mentén működő üzleti modell.

Az AXIÁL Kft. és a CLAAS számára továbbra is nagyon fontos, a Magyarországon gazdálkodó termelők véleménye, amely a jövőben is meghatározza, figyelembe veszi a fejlesztések irányát! Ennek eredményeképpen minél hatékonyabban működő gépeket kaphatunk!

 

2021-re pedig eredményes működést és jó egészséget kívánok minden partnerünknek és munkatársunknak!

 

Fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser

Elérhető

Kapcsolódó cikkek