Sikeres AXIÁL kötvényaukció a Budapesti Értéktőzsdén

Sikeres AXIÁL kötvényaukció a Budapesti Értéktőzsdén

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében (NKP) a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó szereplője, az AXIÁL Kft. kötvénykibocsátást hajtott végre.

Az aukcióra 2020. szeptember 21-én került sor a Budapesti Értéktőzsde Aukciós Kereskedelmi Rendszerén keresztül.

A tervezett összeget meghaladó ajánlatok közül az AXIÁL névértéken 15 milliárd Ft össznévértékű kötvény jegyzését fogadta el. A kötvény típusát tekintve 10 éves lejáratú, fix kamatozású, nem amortizálódó értékpapír, amely mindenekelőtt biztonságos megtérülést kínál a befektetőknek, tekintettel a Scope Ratings „BB” -s (átlagon felüli várható megtérüléssel) minősítésére. Szakértők véleménye szerint e lépéssel kedvező hozamon sikerült hosszú távú forrást biztosítani a társaság terveinek megvalósításához. Ennek értékét külön emeli, hogy az aukcióban részt vettek azok a kereskedelmi bankok is, akik évtizedek óta ismerik és hitelezik az AXIÁL folyamatos fejlődését, most hosszú távra is megerősítették bizalmukat.

A NKP egyik kulcsfontosságú tényezője a vállalati forrásszerzés diverzifikációjának elősegítése mellett az MNB vállalása, melynek értelmében maga is vásárol a program keretében, a hazai vállalatok által kibocsátott kötvényekből. Másrészt ily módon az AXIÁL kötvényei is nyilvánosan elérhetők lesznek a befektetők számára.

A kötvénykibocsátással az AXIÁL Kft. célja, hogy hosszú távon tovább növelje pénzügyi stabilitását, forrásainak tervezhetőségét, működésének megbízhatóságát.

Partnereinek ezúton is köszöni bizalmukat!

 

Az AXIÁL Kft. központi telephelye Baján - kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

 

Az AXIÁL Kft.-ről:

Az 1991-ben alapított kis, családi vállalkozás betéti társaságként, Baján kezdte meg működését, mára azonban korlátolt felelősségű társaságként működik 19 telephellyel az országban, hozzávetőleg 800 munkavállaló foglalkoztatásával. Tevékenységi körei között van: új és használt mezőgazdasági-, építőipari-, raktártechnológiai gépek forgalmazása és e berendezésekhez kapcsolódó alkatrészek értékesítése és szervizszolgáltatások nyújtása. A cégcsoportba – melyben megtalálható – tartozik a bérgép-szolgáltatásokat kínáló MANAX Kft. és a különböző finanszírozási formákat közvetítő Axiál Financial Services Kft. Hazai érdekeltségei mellett külföldi leányvállalatokkal is rendelkezik a szlovák HRIADEL és a román MUNAX cégek révén.

Az AXIÁL Kft. lassan 30 éves történelme alatt dinamikus fejlődésen ment keresztül és évről-évre rekord nettó forgalmat realizál. 2019-ben, immáron hetedszerre kapta meg a „Kiváló Üzleti Márka” elismerést. 2018-ban bekerült a Concorde MB Partners által meghatározott „100 legértékesebb magyar magáncég” közé, ugyanebben az évben a Piac és Profit „Üzleti Etikai Díjat” adott át számára, a Figyelő Top 200 Gálán „Az év magyar vállalatának” választották. Több alkalommal AAA tanúsítványt kapott az AXIÁL Kft. a belföldi kockázatkezelési megoldásokat és nemzetközi céginformációt szolgáltató skandináv Bisnode csoporthoz tartozó Bisnode Magyarország Kft. minősítési szempontjainak besorolása alapján. E tanúsítvány azt jelzi, hogy Európa legbiztosabb lábakon álló vállalatai közé tartozik. Üzleti díjai mellett vezetőit, szakembereit számos szakmai- és CSR-elismeréssel méltatták az évek során.

 

Összeállította: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.

Lektorálta: Kószó László, pénzügyi vezető, AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek