Biztos társ a szőlőbetakarításban

Biztos társ a szőlőbetakarításban

Talán még rozsdásodik néhány keletnémet gyártású szőlőkombájn az Alföldön, valami elhagyatott tanyán, a rendszerváltás előtti időkből.

Már akkor is foglalkoztatta a mérnököket, hogyan lehetne gyorsabbá, hatékonyabbá tenni az egyik leginkább kézimunkaigényes műveletet. Az akkori technikát mára felváltották a korszerű betakarító gépek. Terjedésüket nem csak innovatív műszaki megoldásuk, hanem a munkaerő-, az időhiány is indokolja.
 


 

2021-ben kerültek az AXIÁL Kft. forgalmazásába a Gregoire eszközök, így működésükről már szakmailag megalapozott tapasztalatok állnak rendelkezésre.

„Bár számunkra új terület volt a szőlőkombájn, örömmel vágtunk bele, hiszen a Gregoire kiváló eszközt készített, ezt az eltelt két szezon is igazolja. Azt látjuk, önjáró kombájnból azokban az évben, amikor nincs támogatás, országosan 10-12 darabot lehet értékesíteni. Az tény, hogy a gépi betakarításnak egyre nagyobb a jelentősége, amire ráerősít a munkaerő hiánya” – vázolta a helyzetet Sebesi István hozzátéve, egyre rövidül a betakarítás ideje, az időjárásnak köszönhetően a fajták „összeérnek”, s az energiaárakat figyelembe véve az sem mindegy, hány fokon érkezik a szőlő a feldolgozóba. Az AXIÁL termékmenedzsere kiemelte, ezek az eszközök éjszakai munkavégzésre is alkalmasak, előfordul, hogy hazánkban is dolgoznak a gépek sötétben, kora reggel vagy éppen késő este, hogy a betakarított termés hőmérséklete alacsonyabb legyen. Ráadásul területteljesítménye is nagyobb, mint a kézi betakarításé. A 2022-es szezonban ennek jelentősége megmutatkozott, az aszályos, meleg időjárás megrövidítette a szüreti időt, ami mintegy másfél hónapra szűkült. „A régi gépek nem végeztek kifogásolhatatlan munkát, „betakarítottak” gallyat, karót, a mostaniak viszont nagyon tisztán dolgoznak. Természetesen a kombájnok közötti felszereltségben van különbség, attól függően, hogy mi az ügyfél igénye. Az a termelői kör, amely nem dolgozza fel a szőlőt, hanem értékesíti, ők egyszerű felépítésű, kevesebb opcióval rendelkező eszközt keresnek. Ahol viszont a szőlészet mellett borászat is van, ott a top felszereltségre van igény, bogyózó, tisztító rendszerrel ellátva, így mire a szőlő a pincébe kerül, az konyhatiszta lesz” – magyarázta Sebesi István.

Természetesen az sem mindegy, milyen az ültetvény. Ideális – mint az új telepítések esetében -, a fém támrendszer, vékonyabb oszlopokkal, ami gépi szüretet tesz lehetővé. Ugyanakkor sok helyen találkoztak faoszlopos rendszerekkel is, a különbséget beállításokkal lehet finomítani. A betonoszlop már kritikus pont, a gépnek van ugyan opcionális egysége, egy oszlopérzékelő, aminek segítségével valamilyen szinten kíméli a támrendszert és a gépet is. „Akik gépi betakarításban gondolkodnak, ott az ültetvényt is úgy igyekeznek kialakítani, hogy kevesebb problémát jelentsen a támrendszer szempontjából. Emellett ott vannak a fitotechnikai műveletek, jó lenne egységes fürtzónát kialakítani, amihez a gépet be lehet állítani. Ez pedig a betakarítás tisztaságát, munkájának hatékonyságát és a termelékenységet is nagymértékben befolyásolja” – hangsúlyozta Sebesi István.
 


Tóth Péter, az AXIÁL bemutatógép kezelője tapasztalatait megosztva kiemelte, az idei év az aszály miatt okozott gondot, a bogyók „rásültek” a kocsányra, jobban rázni kellett a bogyót, hogy leszakadjon. A nagy rázási frekvencia következtében sok levél, vessződarab is került a gép rendszerébe.

Mint elmondta, a bemutatógéppel bejárt szőlőültetvények 60 százaléka már kombájn kompatibilis, jó volt dolgozni azokban, ahol a fürtzónát megfelelően kialakították. A többi sajnos nem tökéletes, de ott is meg lehetett oldani a szüretet. Fontos a helyes beállítás, amit mindig a partnerrel együtt végeztek el. A kombájn beállítása talán csak első látszatra tűnik bonyolultnak, ha néhányszor „átrágja” magát a gépkezelő a menüben, akkor kiderül, jól átlátható és jól kezelhető a gép.

Mivel ezek bemutatók voltak, reggel nyolckor kezdtek, és délután 4-ig dolgoztak, ez a 4-8 hektáros napi teljesítmény már megmutatta, mire képes a szőlőkombájn. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy azért ekkora a terület teljesítményi különbség, mert sok minden befolyásolja a szüretet. Jártak Villányban, onnan felmentek Balatonlellére, majd át Gyöngyösre és Egerbe, megjárták Ostorost, irány Tök, végső állomás pedig Sopron volt.

„Aki már dolgozott korábban szőlőkombájnon, azzal könnyebb volt a dolgunk, mert a gép dőlését, mozgását jobban érzékelte. Egy új pilótának félelmetes lehet, meg kell szokni az eszközt, kell legalább egy szezon, mire megismeri a tulajdonságait. A bemutatókon többféle területen dolgoztunk, újnak számított a 27 százalékos emelkedő, ez volt idén a legnagyobb kihívás, ahol szüreteltünk” – magyarázta a szakember hozzátéve, középfülkés a kombájn, a sor fölött ülve minden átlátható, a gépet led lámpával szerelték fel, ami több mint 18 ezer lumen fényerősségű, így éjszakai munkavégzésre is alkalmas.
 


Keresztes Attila alkatrész termékmenedzser kiemelte, a kiszolgálás – egy két eset kivételével – probléma nélküli volt, gyakorlatilag zökkenőmentesen tudtak szállítani szinte mindent. A decemberi előrendelési akció az eredeti alkatrészekre 18 százalékos kedvezményt jelentett a termelőknek.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a gazdák még a tél folyamán, legalábbis a szezon előtt, időben nézzék át az eszközeiket, főleg a kopó alkatrészeket, rázóléceket, szilentblokkokat, pikkelyeket, a szállítószalagot, és minél hamarabb adják le igényeiket. Tapasztalataik szerint, az utolsó pillanatra hagyott felkészítések esetén felmerülő problémákat nem minden esetben lehetséges maradéktalanul megoldani.

„Az alkatrészek rendelésének és szállításának van gyors, és normál módja, de az utóbbi évek világszintű ellátási nehézségei miatt, hiába egy gyorsan felmerülő igény, ha a kívánt darab nincs a gyártó raktárában. Akkor bizony várni kell, akár hosszabb ideig is. Ezért manapság nagyobb a jelentősége az előre gondolkodásnak.” – jelezte a szakember. A tavasz kezdetére feltöltik az AXIÁL raktárkészleteit. Az eddig szerzett tapasztalataik alapján, a legkeresettebb alkatrészek elérhetők lesznek a bajai telephelyen, és akár egy-két napos szállítással ki tudnak szolgálni bárkit.

Fajtától függően augusztus elején-közepén indul a szüret. Ugyanakkor az országban néhány eszközt permetező egységgel is elláttak, ott már április-májusban kezdődik a növényvédelem. Fontos, hogy ezen időszakokra már hadra fogható gépek várják a bevetést.
 


Balog Zoltán elmondta, elsősorban a szüretre kell felkészíteni a kombájnokat, permetező egységet kevesebben használnak. A szervizmérnök hozzátette, a gépnek számtalan mozgó eleme van, sok egységet hidromotor hajt. Ezeknek pedig vannak zsírzó pontjai, amiket végig kell ellenőrizni, akárcsak az olajszintet. A motort – attól függően, mennyi üzemóra van benne –, föl kell készíteni, legkésőbb 200 üzemóránként szervizelni.

„Minden funkciót üzemszerűen ki kell próbálni, el kell indítani, ellenőrizni az összes ventilátort, a csigát, mindent le kell tesztelni. Ellenőrizzük a súlymérőt, a hozamtérképet. Ez utóbbit nagyon nehéz tesztelni valós körülmények nélkül. Ide tartozik a hajtómű, a hidraulikarendszer átvizsgálása, nincsen-e valahol olajfolyás. Milyen a rázólécek állapota, ha megnyúltak a szalagok, utána kell feszíteni, a szőlőkarókat, a tőkét átölelő pikkelyek mennyire kopottak, hiszen ettől is függ a veszteség” – hangsúlyozta a szakember, aki legalább ennyire fontosnak tartja a gépkezelő számára évközben felkészítési tanfolyamot tartani.

 

Szöveg: Viniczai Sándor

Forrás: AXIÁL Híradó 2023. évi 1. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek