Ismét dübörgött a padló a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntőjén

Ismét dübörgött a padló a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntőjén

Három év kihagyás után végre ismét személyes jelenlét mellett kerülhetett megrendezésre a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság döntője.

A Mezőgazdasági Eszköz – és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által rendezett Bajnokság az idei tanévben is két kategóriában várta a versenyre jelentkező diákokat: a Junior Bajnokságban a 9. és 10. évfolyamos, míg az Országos Bajnokságban a felsőbb évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. A két kategóriában összesen 30 csapat indult el: a JUNIOR Bajnokságra 14, míg az Országos Bajnokságra 16 csapat jelentkezett.

Rendkívül izgalmas események előzték meg a döntőt, hiszen a csapatoknak már 2022. őszén elkezdődtek az online fordulók, amelyek során a játékosoknak nagyon kreatív és izgalmas szakami kihívásokkal teli feladatokat kellett megoldaniuk.

A JUNIOR Bajnokság feladatai főleg a szakma megszerettetésére irányultak, amelyekben a diákok megmutathatták kreativitásukat, ugyanakkor ismerkedhettek az agrárgépész hivatás szépségével is! Tehették mindezt 6 fordulón keresztül, ahol egymást váltották a kreatív és a szakmai alapokat igénylő feladatok. Végül igen szoros eredménnyel zárták a csapatok a fordulókat, és az első három helyen végzett csapat tagjai a döntő végén vehették át nyereményeiket. Első helyen a GépÉSZbontók csapata végzett, a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola diákjai Sztarovics Dániel, Kántor Tamás, Kovács Krisztián, Sümegi Gergő, Szöllősi Dominik, felkészítő tanáruk: Stigmon László.

Második helyezett lett a SZAKI ÁSZAI csapat, a Déli ASZC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai Hunka Máté, Dósa Martin Csaba, Kamasz János, Juhász Pintér Balázs, felkészítő tanáruk: Juhász Zoltán Pongrác.

Harmadik helyen a Gömöri Srácok csapata végzett, az Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasgi Technikum és Szakképző Iskola diákjai Ignácz Sándor, Kovács Bence, Gyuris Áron, Simon Tamás, Váradi Vintner Álmos, felkészítő tanáruk: Márton Zoltán.
 


 

Az Országos Bajnokságban résztvevő csapatoknak évről – évre egyre szakmaibb feladatokat kell megoldaniuk az online fordulók során. A 2022 / 2023 – as tanév során sem volt ez másképp: hét forduló állt rendelkezésükre, hogy megküzdjenek a döntőbe jutásért. Ahogy a JUNIOR Bajnokságban, úgy az Országos Bajnokságban is nagyon komolyan vették a fiatalok a versenyt, talán ennek is köszönhető, hogy igen szoros eredmény alakult a csapatok között. A feladatok elvégzéséért járó pontszámaik alapján az első hat csapat kapott lehetőséget arra, hogy a döntő során élőben mérhessék össze tudásukat.

Az elmúlt három évben online formában volt csak lehetőség a döntő megvalósítására, így az idei megmérettetésnek különösen izgalmas hangulata volt. Végre ismét személyesen, közel 300 szurkoló bíztatásától hangos teremben, nehéz, de érdekes feladatok megoldásával küzdhettek meg a csapatok az első három helyezettnek járó elismerésért és az értékes nyereményekért.

A döntő 2023. február 17 – én került megrendezésre.

A szakmai zsűri bemutatása után Hentz Károly, a Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Szabó István a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettesének megnyitója következett.

A verseny szakmai zsűrije:
 

          

  • Bagdán Boglárka Agrárszakképzési miniszteri biztos- Agrárminisztérium
  • Dr. Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettes – MATE
  • Szalai László alelnök - MEGFOSZ és a Szal-Agro Kft. ügyvezetője
  • Dr. Medina Viktor igazgató – MEGFOSZ
  • Lakatos Gabriella Mezőgazdasági divízió főosztályvezető-helyettes- Euroleasing Zrt.
  • Lovas József vevőszolgálati igazgatóhelyettes - KITE Zrt.
  • Pap Lajos ügyvezető - Pap- Agro Kft.
     

A verseny során a csapatok hat különböző feladat megoldásával bizonyíthatták tudásukat és rátermettségüket. Körforgásban, egymás után kellett a feladatokat megoldaniuk.

Az első feladatban egy – egy vetőkocsin kellett bemutatniuk, a vetőtárcsa átállítását kukorica vetésről napraforgó vetésre, melyre 15 perc állt rendelkezésére az első három csapatnak. Ezután helycsere következett, és a másik három csapatnak is el kellett végeznie ugyanezt a feladatot.

A második feladat valamennyi csapat együttes részvételével következett, ahol egy gyorsasági feladatot kellett megoldaniuk az Euroleasing Zrt. jóvoltából. Kreatívan kialakított „Delivery good” típusú aranytömbök segítségével kellett egy Fendt 700 Vario GEN7-es tarkor súlyát meghatározniuk a játékosoknak.

A harmadik feladatban ismét mind a hat csapat együtt dolgozott, amelyben egy rendsodró össze- és szétszerelését kellett elvégezniük 15 perc alatt.

Ezt követően még három feladat megoldása várt a csapatokra: egy játék erőgépet kellett teljesen összeszerelniük, melyet időre kellett teljesíteniük, és a leggyorsabban teljesítő csapat kaphatta a legtöbb pontszámot az elvégzett feladatra.

Az utolsó gyakorlati feladatban egy – egy generátort kellett darabjaira szedniük és újra összeszerelniük – ezt is két körben oldották meg a csapatok, és szintén az idő volt a mérvadó a pontszámok esetében, ugyanis ebben a feladatban is a leggyorsabb csapat kaphatta a legtöbb pontszámot.

Végül minden csapat egyszerre játszott végig egy agrár – és pénzügyi kérdésekből álló Kahoot kvízt.

A verseny végén, míg a szakmai zsűri a pontok összesítését végezte, a diákoknak lehetőségük nyílt a múzeum megtekintésére, ahol a résztvevők megismerkedhettek néhány régi géppel is, sőt, néhányat be is indítottak a múzeum munkatársai. Ezzel sikerült igazán agrárgépészekhez méltó befejezést nyújtani a versenynek.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elképesztően szoros eredmények születtek, de mint minden versenyben, itt is csak egy csapat lehetett a győztes:

1. helyezett

KeményMAG (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Karcag) lett. Adamik István, Csala Dávid Károly, Farkas Máté, Semsei Márk Dávid, Szabó Erik és felkészítő szaktanáruk: Simon Gyula

Nyereményeik:

  • MEGFOSZ fődíj: 4 napos belföldi szakmai tanulmányút
  • AXIÁL Kft által felajánlott: A nyertes csapat összes tagjának az iskola elvégzése és sikeres szakvizsga letétele után az Axiál Kft. minden csapattagnak ösztöndíjat, valamint álláslehetőséget ajánl fel, melynek részleteit az Axiál Kft. képviselőjével előre egyeztetnek.
  • AXIÁL Kft. által felajánlott: szerszámosláda

 

 

2. helyezett

TraktorÁszok (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Karcag). Kis János, Kormos Bence, Mile Artúr Bálint, Szekér Bence, Ursz Tibor és felkészítő szaktanáruk: Simon Gyula

Nyereményeik:

  • 1 napos szakmai cég- és telephelylátogatás
  • AXIÁL Kft. által felajánlott: szerszámosláda

 

 

3. helyezett

Ugró Szarvasokk (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - Jánoshalma) csapata. Arláth József, Oltványoi Máté, Paprika Gergő, Pfeiffer Bálint, Várkonyi Csaba és felkészítő szaktanáruk Csernák Roland

Nyereményeik:

  • 1 napos szakmai cég- és telephelylátogatás
  • AXIÁL Kft. által felajánlott: szerszámosláda

 

 

Negyedik helyen végzett a DÉLSZAKI (Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - Jánoshalma) csapata. Ötödik lett a Vépész Technokraták (Kisalföldi ASzCVépiMezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium –Vép) és nem utolsó sorban kiváló eredményt elérve hatodik helyezett lett a vátóRECSEGtetők (Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Karcag) csapata.
 

 

Az idei döntőben végre személyes jelenlét mellett küzdhettek a csapatok és a szurkolók, akik olyan hevesen bíztatták a játékosokat, hogy a döntő egy világverseny hangulatát idézte.  A MEGFOSZ támogatásával ugyanis a csapatok mellett közel 300 szurkoló is részt vehetett a döntőn.

A MEGFOSZ továbbra is hisz abban, hogy a befektetett energia megtérül, hiszen a versenyben résztvevő gyerekekkel igyekszünk megismertetni és megszerettetni az agrárgépész hivatást. Ez az a verseny, amely kicsit játékosan, mégis erős szakmai háttérrel igyekszik feladatról-feladatra fenntartani a diákok érdeklődését és felmérni tudásukat.

Az értékes nyereményekkel pedig nem csak motiválni, de értékelni is lehet a diákok befektetett munkáját, hiszen idén is elképesztő lehetőségek, utazások és tárgynyeremények leltek gazdára.

Ezúton szeretné a Szövetség idén is megköszönni valamennyi támogatónak a hozzájárulását a verseny lebonyolításához és sikeréhez, valamint a nyereményfelajánlásokat is:

Agrárminisztériumnak; Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézetének; Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-Történeti Szakmúzeumnak; MEGFOSZ elnökségének és tagságának; Euroleasing Zrt-nek; Axiál Kft-nek; KITE Zrt-nek; Pap-Agro Kft-nek; Fliegl-Abda Kft-nek; Amazonen-Werke Kft-nek; Szal-Agro Kft-nek; Valkon 2007 Kft-nek; Megazet Kft-nek; Sz-Agro 2007 Kft-nek; a MATE és a múzeum dolgozóinak; zsűrinek; segítő kollégáknak.
 


 

Végül köszönet a játékra jelentkezett valamennyi csapatnak, és felkészítő tanáraiknak, akik időt és energiát nem kímélve vezették végig a fiatalokat a verseny során, és velük együtt küzdöttek.

Bízunk benne, hogy a játék népszerűsége továbbra is megmarad a diákok körében, akik reményeink szerint tovább viszik a verseny hírét, buzdítva ezáltal társaikat és még többen jelentkeznek majd a következő évi bajnokságra.

Várunk mindenkit, hogy szeptemberben ismét találkozzunk a következő Legyél Te is agrárgépész! Bajnokságon!

 

Forrás: MEGFOSZ

Képek: MEGFOSZ

Elérhető

Kapcsolódó cikkek