Az AXIÁL Kft. a precíziós gazdálkodási konferenciákon

Az AXIÁL Kft. a precíziós gazdálkodási konferenciákon

Két precíziós növénytermesztéshez kapcsolódó konferencia is megrendezésre került a közelmúltban. Hazánkban rendezték idén az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA – European Conference on Precision Agriculture) 2021. július 19-22. között.

Ez az egyik legrangosabb, kétévente megrendezésre kerülő tudományos konferencia, amely a precíziós gazdálkodásra fókuszál. Az idei volt a 13. alkalom, és az első, amikor Magyarország láthatta vendégül a téma nemzetközi kutatóit, akik 30 országból érkeztek és összesen 116 előadást tartottak. Ezek során új témaként több előadás is foglalkozott a klímaváltozás hatásait követő új termelési technológiákkal és a digitalizáció során keletkező hatalmas adatbázisokat (Big Data) algoritmusokkal elemző, öntanuló szoftverekkel is. A rendezvénynek – annak hagyományainak megfelelően - része volt egy szakmai bemutató nap is, melynek keretében a résztvevők gyakorlati helyszíneken vehettek részt szakmai bemutatókon ill. konzultációkon a talaj, a vetés, a tápanyag gazdálkodás ill. növényvédelem témakörében. Ezt követően pedig 3 angol nyelvű szakmai előadást hallhattak a résztvevők a precíziós növénytermesztéshez kapcsolódó adatkezelési kérdésekről Martonvásáron, az MTA-ATK konferencia termében.

 

 

Az egyik szakmai előadó dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető kollégánk volt, aki az AXIÁL Kft. vonatkozó megoldásait mutatta be. Ennek keretében felhívta a figyelmet az erő- és munkagépek, ill. GPS vezérlő rendszerek sokféleségére, és ebből eredően az általuk használt, ill. gyűjtött adatok sokféleségére. Mint mondta, bár az ISOBUS, mint szabványos vezérlés mára széles körben elterjedt, vannak olyan alap adatok, melyeket az ISOBUS szabvány nem fed le. Ilyen pl. a tábla határvonal, vagy a navigációs (AB) egyenesek. Ezek átvitele, egymás mellett dolgozó, eltérő gyártmányú gépek vagy GPS eszközök között a mai napig kihívást jelent. Nem beszélve arról, hogy minél több, ill. többféle gépnek kell együtt dolgoznia, annál nehezebb egy egységes, konszolidált adatállományt létrehozni és fenntartani. Kollégánk szerint a másik nagy kihívást a táblán belüli heterogenitás kezelése jelenti – eljutni a heterogenitás észlelésétől és mérésétől a tényleges, helyspecifikus input kijuttatásig. Mesterházi az alábbi két pontban fogalmazta meg az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási szolgáltatásainak fő céljait:

  • megalapozott, pontos mért információt szolgáltatni a táblán belüli heterogenitásról
  • olyan hatékony, de könnyen kezelhető eszközöket biztosítani a gazdálkodóknak, melyekkel a fent említett kihívásoknak meg tudnak felelni, részben a kapott információkat felhasználva

 

 

Kollégánk bemutatta a különböző gyártmányú gépeken képződő adatok automatikus gyűjtésére és felhő alapú szinkronizálására (is) alkalmas Trimble Ag szoftver szolgáltatást, az AXIÁL saját fejlesztésű farmmenedzsment szoftver szolgáltatását, a mAXI-MAP-et, illetve a táblán belüli zónák lehatárolására használt mAXI-HOZAM és Trimble Power Zone megoldásokat. Előadásában végigvezette az információ útját, annak gyűjtésétől a feldolgozásán, térképezésén át, egészen addig, míg egy kész kijuttatási tervbe épül. Rávilágított arra, hogy az egyes, akár külön-külön jó megoldások önmagukban nem feltétlenül elegendőek, fontos, hogy ezek a technológiai elemek, lépések egy rendszerré, egy folyamattá álljanak össze. Bemutatta azokat a nehézségeket, melyek ennek a folyamatnak a során fennállnak, és bár sokszor elhanyagolható részletnek tűnnek, gyakran ezeken múlik, hogy a végén meg tud-e valósulni az adott kijuttatás, illetve hogy realizálható-e a technológia által igért hatékonyság növelés. Nem utolsó sorban bemutatta, hogy az AXIÁL Kft. által kínált megoldások milyen innovációkra épülve hárítják el ezeket a problémákat. Említésre került az AXIÁL megújuló RTK korrekciós jelszolgáltatása, a mAXI-NET 2.0, amely minden eddiginél modernebb szolgáltatás lesz – valamennyi hazánk felett átható műholdas rendszer jelét támogató, országos lefedettségű VRS hálózat –, pontosabbá és megbízhatóbbá teszi a precíziós gazdálkodás legalapvetőbb lépését – a műholdas helymeghatározást.

 

 

Ugyanezen a helyszínen került megrendezésre a PREGA gyakorlati nap is július 21-én, ahol viszont már a PREGA hagyományainak megfelelően hazai gazdálkodók előtt kerültek megtartásra hasonló tematikájú előadások, immáron magyar nyelven. Örömünkre szolgál, hogy dacára a zsúfolt időszaknak – betakarítási időszak, közelgő pályázati leadási határidő – sok érdeklődő partnerrel tudtuk megosztani gondolatainkat.

 

Szöveg: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser

Lektorálta: dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető

Forrás, kép: ECPA 2021

Elérhető

Kapcsolódó cikkek