Ahol az MTZ legszebb ékköve a Trimble rendszer

Ahol az MTZ legszebb ékköve a Trimble rendszer

A Papp család már több mint 30 éve gazdálkodik Nagyszokoly környékén, körülbelül 170 hektáron. Látogatásunk fő apropóját a beruházások nem teljesen hétköznapi szemlélete adta.

Kisgazdaság lévén nagyon meg kell gondolni, mikor, mennyit és mire költenek. Számukra a kényelmet nem a gépek életkora vagy komfortossága adja, inkább a rendelkezésre álló technológiában hisznek.

MTZ erőgépeik Trimble rendszerrel vannak ellátva, a problémamentes üzemeltetés tapasztalatairól Papp Gézával (PG), a gazdálkodás vezetőjével beszélgettünk.

 

 

Milyen növényeket termesztetek? Van-e valamilyen különlegesség köztük?

PG: A precíziós eszközök használata lehetővé teszi, hogy most éppen 6 féle növénnyel dolgozzunk. A kukorica dominál, de tavaszi és őszi árpa, napraforgó, szója és mák is van a termékpalettánkon.

 

A mák nem egy szokványos növény. Mekkora területen termelitek? Van meglévő piacod is rá?

40 hektáron étkezési mákot termelünk. Szerződött partnerrel dolgozunk, akivel nagyon jó az együttműködésünk.

 

Mesélj a gépparkodról! Ennyiféle növényhez kellenek eszközök...

MTZ-nk van bőven, jelenleg 8 darabról beszélhetünk. Nem titkolt szándékom, hogy az idősebb gépemben rakjuk össze a precíziós rendszert, kitapasztaljuk a működést, és amint összeáll, áttesszük az újabba, amely már összkerékhajtásos.

Van egy 175 lóerős McCormick traktorunk, amely a talajmunkák jelentős részét viszi. Az automatikus kormányzás alkalmazása meglátszik a munkaműveleteken, pontos csatlakozást eredményez, ahol nincsenek alul- és ráfedések. Műtrágyaszórás során sokat számít a GPS alapú szakaszvezérlés, amely teljes mértékben kiküszöböli a ráfedéseket, így nem kerül dupla dózis egyetlen területre sem. A kisgazdaságok számára elég nagy lépésnek tűnik egy ilyen beruházás, viszont minőség tekintetében igen észrevehető különbségek vannak, ha az újabb technológiát alkalmazzuk.

Permetezéskor nem lehet halogatni a munkát, akkor kell elvégezni, amikor szükséges. Dózisszabályzással dolgozunk, a műszerek segítenek a munkában. Nemrég vásároltunk egy John Deere permetezőt, amelyet szintén Trimble-lel üzemeltetek ISOBUS-on keresztül, szakaszvezérléssel.

A beüzemelésnél nem volt semmi fennakadás, azonnal felismerték egymást. Működik a haladási sebesség arányos kijuttatás vezérlés is, a jelenlegi permetezővel sokkal gyorsabban, 10 km/h-val tudjuk elvégezni a munkát. Korábban ez 6-7 km/h-t jelentett.

 

Milyen műtrágyaszórótok van?

ISOBUS-os, Trimble-n keresztül megy a szakaszvezérlés. Korábban a traktorban nem volt monitor, ISOBUS-osítani kellett, hogy kommunikálni tudjon egymással a traktor és a műtrágyaszóró. A kormányzás beszerzésekor átvettük a Trimble monitort, hogy ne legyen kettő. Tud minden funkciót, nem volt gond a beüzemelésnél. Egyelőre fix dózisú műtrágya kijuttatást alkalmazok, a tápanyagpótlási terv alapján történő differenciált, helyspecifikus kijuttatás a következő lépés.

 

Kóbor Szabolcs területi képviselő (KSZ): Erre van megoldásunk! A Trimble Power Zone és a műholdas hozammérés választ ad a kérdéseidre. Több év átlagából különít el különböző zónákat, amelyekből következtetést lehet levonni a termésátlagra, a talajra, a növény viselkedésére. Majd az elkülönült zónákból célzott talajmintavételezést végzünk, és állapítjuk meg a termőképességét, tápanyag-ellátottságát, valamint a számításokból készül egy műtrágya kijuttatási térkép.

PG: Beszéljünk majd róla! Már kb. 20-25 évvel ezelőtt rendszeresen végeztettünk talajmintavételezést, majd úgy 5 évvel ezelőtt jött a talajszkenneres módszer, és ezt követően a műholdképes vizsgálattal való mintavételi helymeghatározás, de ez idáig senki nem adott olyan adatot a kezembe, amely hasznos lett volna számomra a differenciált műtrágyakijuttatáshoz.

 

 

Mi volt a tapasztalat a kormányzás beszerelésével, beüzemelésével, valamint a kezdeti működéssel kapcsolatban?

PG: Nagyon pozitív, hogy első találkozásunkkor rögtön a géphez mentünk, tudni akartad, mibe és milyen rendszerre van szükségem, ahogyan arról is tájékoztattál, melyikkel milyen aggályaid vannak, pl. a holtjátékkal, a súlyozással kapcsolatban, amelyeket meg kellett oldanunk, hogy pontosan működjön. Amit ígértetek, és amit kértem, az mind megvalósult. Zökkenőmentes beüzemelésről beszélhetünk, két apró hibajelenség merült fel, amit azonnal orvosolni tudtatok.

A kormányzás minden talajadottság tekintetében pontos! Már bőven van tapasztalatom, 1 éve mindent csak ezzel csinálok. A táblahatárokat mindenhol felvittem, akárhova megyek, máris nyomom a gombot, és adom át a lehetőséget. Nyugodtan rábízhatom magam a rendszerre.
Az ISOBUS-os kapcsolatban sem volt fennakadás. Két ISOBUS-os eszközöm van, mindkettőt azonnal felismerte, jól kezeli.

Féltem az elején, hogyan boldogulok majd vele, de miután elkezdtem használni, újabb és újabb funkciót megismertem, és rájöttem, hogy csak próbálgatni kell. Sokkal könnyebb volt elsajátítani, mint számítottam. De sokat segítettek Szabolcsék, ha valamiben elakadtam.

Amit mindenképpen kihangsúlyoznék: nagyon örülök, hogy átbeszéltük a lehetőségeket, a TMX-2050-es rendszert is, de végül a GFX-750-es mellett döntöttem. A nagyobb csomag már olyan tudású, és olyan megoldásokra is képes, amelyeket nem használnék ki. Precíz tájékoztatást követően hozhattam meg a számomra ideális döntést!

Viszont, ha a jövőbeli fejlesztésekre előre tekintek, abban biztos vagyok, hogy a 2 cm pontossághoz továbbra is ragaszkodni fogok. Ami jó és bevált, azt nem szabad elengedni.

 

Szavaidból azt veszem ki, hogy egyedül végzel minden munkaműveletet. Ezek szerint a cél nem csak a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása volt?

PG: Valóban így van. Elsődlegesen a technológia befolyásolt, hiszen régi nagy álmom precíziósan gazdálkodni. Mindemellett felbecsülhetetlen az a kényelem, amit a rendszer által kapok. Estére sokkal frissebben szállok ki, még az MTZ-ből is, a hosszú munkanapok végén pedig elmondhatom, hogy a munka minősége végig egyenletes maradt. Alapvetően jobb érzést biztosít. Úgy érzem, ha egyenesen megy a traktor, még a hepehupák is kisebbek.

 

Mióta kacérkodsz a precíziós technológiával?

PG: Még a legelsők között, kb. 20 éve vettem sorvezetőt – az még igen kezdetleges megoldás volt, úgy nézett ki, mint egy hatalmas telefon, jóval kevesebb tudással, mint a mostani eszközök, de már az is segítség volt. Majd ezt követte a Trimble EZ Guide 250, amely kiszolgálta az idejét, és nemrég ezt cseréltük a jelenlegi rendszerre, ami a Trimble GFX-750.

 

Milyen a kapcsolatod az AXIÁL-lal?

PG: Csak jót mondhatok. Akármikor kereslek benneteket, mindig elérhetőek vagytok, vagy nagyon rövid időn belül visszahívtok. A ma reggelem is példa volt rá, kérdésem volt, és a mérnök a távolból tudott segíteni, a mai technikának hála már rá tud nézni akárhonnan az eszközre, és 20 perc alatt megoldást találtunk a problémámra. Nagyon kevés az olyan kereskedő, aki ennyire odafigyel a partnereire, mint Ti. Nem csak eladjátok a termékeket, hanem utána is teljes mértékben támogattok, elérhetőek vagytok akkor is, ha probléma merül fel. Nem feltétlenük csak az árat kell nézni, amikor kiválasztunk valamit, hanem a vevőszolgálat minőségét is.

Korábban csak az alkatrészes kollégákkal voltam kapcsolatban, egy kiszállítás alkalmával merült fel a precíziós eszköz témája, és kaptam meg Szabolcs elérhetőségét. Akkor fűztük szorosabbra a kapcsolatunkat.

 

Milyen jövőbeli terveid vannak?

PG: A nagy traktorba is szeretnék kormányzást tenni, illetve a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások vonalát erősíteni. Műtrágyázásban és vegyszerezésben szinte minden adott, ami ehhez a megoldáshoz szükséges lenne.

 

Szöveg, kép: Baranyiné Hutai Anikó, marketingkommunikációs menedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek