AXIÁL GaboNAP, ahol mindenkit vártak az aratási élmények

AXIÁL GaboNAP, ahol mindenkit vártak az aratási élmények

Idén már másodszorra került megrendezésre az AXIÁL Kft. különleges betakarítási nyílt napja, ahol ezúttal is a cég a finanszírozási-, és médiapartnereinek kínáltunk változatos szakmai programot Baja közelében.

A tavaly nagy sikert „aratott” rendezvény a vállalattal szoros kapcsolatban álló dunaszekcsői mezőgazdasági üzem egyik új helyszínén, a festői dombok között meghúzódó üzemi tó partján valósult meg, ahol a vendégek újra váltott csoportokban ismerkedhettek meg az aratási munkákkal, illetve az ehhez kapcsolódó mezőgazdasági vonatkozású feladatokkal.
 


 

Első állomásként egy megközelítőleg 160 hektár terjedelmű területen, őszi káposztarepce állományban lehetett magát a nyári betakarítást élesben kipróbálni, melyhez a CLAAS márka kínálatából egy automata dőléskiegyenlítővel rendelkező LEXION 7700 MONTANA, egy kompakt méretkategóriás TRION 740, és két darab gumihevederes járószerkezetű LEXION 7600 TERRA TRAC állt rendelkezésre, melyeket CONVIO és VARIO adapterek segítettek.

Igazán egyedi látványosságot nyújtott az állógépként kiállított 500.000-es feliratú grafikával ellátott CLAAS LEXION 8800-as kombájn, melyből összesen 10 darabot festettek egyedivé abból az alkalomból, hogy legördült az ötszázezredik arató- és cséplőgép a Németországban található harsewinkeli gyártósorról.
 


 

Az aratási program mellett a „kombájn-karbantartási” helyszínen a napi rutin- és szervizfeladatokat is megismerhették a résztvevők, így a laikusként is betekintést kaphattak a pilóták munkájának kevésbé ismert oldalába is. A betakarítási feladat nem a klimatizált fülkében kezdődik és szinte sosem ott ér véget, hanem bizony egy-egy ellenőrzési folyamaton végig menve az időszakos karbantartási munkákat, mint például a zsírzást, a levegőszűrő-tisztítást, a motorolaj- és a hidraulika szint ellenőrzését, valamint a napi lefújatást is el kell végezni, amikhez sokszor pár egyszerűbb szerelési feladat is társul. Ilyenek lehetnek például a véletlenül akadályba ütköző és elgörbült motolla-ujjak, vagy egy-egy kicsorbult penge helyszíni cseréje. Természetesen a technológia igyekszik minél inkább „gondozásmentessé” tenni a kombájnok üzemeltetését, ilyen kezdeményezés volt például a 2020-ban ötven üzemórára növelt kötelező karbantartási időintervallum, ami azt jelenti, hogy napi 10 órával számolva 5 napot, tehát akár egy munkahetet is kibír a gépezet, de ettől még azért akad bőven tennivaló a kombájn körül. A központi kenőrendszeres gépek napjában többször, de keveset zsíroznak a kijelölt pontokon, viszont a TRION-ban megtalálható komfort zsírzórendszer is nagy könnyebbséget jelent, melynél a zsírzópontok kényelmesen elérhető helyekre vannak kihelyezve.

Emellett traktoros ügyességi feladatokban is kipróbálhatták magukat a vendégek az erre kiépített pályán, ahol például egy hátsó tengelyén szintén hevederes CLAAS AXION 960-nal gyakorolhatták a manőverezést a vállalkozó szellemű vendégek. Az bálapakolási helyszínen pedig több homlokrakodós géppel, bálafogóval és bálatüskével is ügyeskedhettek az érdeklődők, a mellettük ülő szakemberek instrukciói szerint, ráadásul egy másik gépkapcsolat részeként ARCUSIN bálarakodó segítségével csoportosíthatták a kockabálákat, aminek előnye, hogy akár 3-4 bálát is képes egymásra téve gyorsítani a bálák rakodását, kiváltva ezzel egy teleszkópos rakodót. Ezek mellett egy tavaly bemutatott nagyobb kategóriás, 650 lóerős CLAAS XERION 12.650 erőgéppel gyakorolhatták a menetelést és a tolatást is, egy pótkocsira rá-állást imitáló feladatban. Aki pedig ezeknél a gépkapcsolatoknál kompaktabb élményre vágyott, az kipróbálhatta a Schäffer egyik törtcsuklós rakodóját is.
 


 

Lazítva a nap erőgépes és szakmai jellegét, de mégis ebben a szegmensben maradva egy játékosabb, drónos akadálypályával is készült az AXIÁL precíziós gazdálkodással foglalkozó csapata. Mivel mezőgazdasági felhasználásra nem csak a professzionális ipari drónok használhatóak, ezért a karikákon átrepülést díjazó ügyességi feladatban egy vadiúj, áprilisban bemutatott DJI Avata 2 FPV drónnal manőverezhettek az érdeklődők. Az FPV, mint first-person-view, azaz „elsőszemélyű perspektíva” azt jelenti, hogy a drón élő kameraképét egy fejünkre helyezhető FPV szemüvegen át láthatjuk repülés közben. Mint egy élő videó-játékban, irányíthatunk és lavírozhatunk a valóságban, teret adva a szemüvegen keresztül látható jelöléseknek. És mivel ez a drón a hagyományos kontroller mellett botkormánnyal is irányítható, olyan élményt ad, mintha egy igazi repülőgépet vezetnénk.

A szórakozáson kívül egy Mavic 3 Multispectral is bemutatásra került, ami a világ legelterjedtebb, professzionális mezőgazdasági felmérő drónja; aminek specialitása abban rejlik, hogy akár élő videóképen is képes adatot szolgáltatni a növények állapotáról.
 


 

Az egész napos élményt tovább színesítette, hogy a Duna Gyöngye 2000 Mg Zrt. által üzemeltetett terület közepén egy csodálatos, parkosított üzemi tóban vízibiciklizésre is lehetőséget kínált a cég. Ezt nem lehetett mással tovább fokozni, mint az egész nap rendelkezésre álló finom, hűs fagylalttal, így azt gondoljuk, sikerült maradandó élményt szerezni az AXIÁL Kft. vendégei számára, és csak abban reménykedünk, hogy jövőre ugyanitt, ugyanígy az aratási szezonban találkozhatunk!

 

Szöveg és fotók: Kürti Ivett, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek