CLAAS nemzetközi demópilóta képzés az AXIÁL szervezésében

CLAAS nemzetközi demópilóta képzés az AXIÁL szervezésében

Hazánk területén hagyományosan Péter-Pál napját, június 29-ét tartja a néphagyomány annak az időpontnak, amikor „megszakad a búza töve”, azaz meg kell kezdeni az aratást.

Bár természetesen Magyarországon sincs egységesen előírt, tökéletesen megfelelő dátum a betakarítás megkezdésére, viszont mivel a déli fekvésű területeken a hőmérséklet különbségek és a lehullott csapadék mennyisége miatt hamarabb érik be a gabona, mint az északi vagy hegyes-dombos vidékeken, ezért európai viszonylatban mégis itt aratnak az egyik legkorábban a klimatikus sajátosságainknak köszönhetően. 
 


 

Ezt az időbeli előnyünket kihasználva került idén megszervezésre az AXIÁL Kft. által június 17-20. között a német CLAAS TRAINING ACADEMY oktatási csoporttal együttműködve egy 4 napos, elméleti és gyakorlati oktatást is magába foglaló CLAAS Nemzetközi Demópilóta Képzés. Az előbb említett akadémia egy kivételes és jól szervezett képzési rendszer, melynek keretein belül lehetőséget adnak a gépkezelők megfelelő színvonalú felkészítéséhez akár központi, akár kitelepült oktatási formában, amire a mai folyamatos technológiai újítások mellett feltétlenül szükség van.

A tréningen az AXIÁL Kft. bemutató gépkezelőin kívül olyan horvát, szerb, osztrák, lengyel, cseh, szlovén, dán, holland, angol, francia és román szakemberek vettek részt, akik majd saját hazájukban tovább adhatják az itt megszerzett tudást és tapasztalatot, így tudják segíteni a helyi gazdálkodókat a CLAAS gépek megfelelő alkalmazásában.
 


 

A gyakorlati, szántóföldi bemutatót minden esetben egy részletes elméleti oktatás előzte meg, ahol a gépek szezon előtti felkészítésén kívül még olyan általános, demópilótáknak szánt gépbemutatási folyamatokat is átbeszéltek, mely logikus érvrendszerekkel segítheti az eladás-ösztönzést is.

Kombájnok tekintetében egy TRION 740, egy LEXION 8800 TERRA TRAC, és egy LEXION 7700 MONTANA volt a szerencsés bemutatógép, mely eszközök Dunaszekcső dombos határában élesben tudták megmutatni, mit tudnak, és hogyan lehet a lehető legoptimálisabban kihasználni a beállítási lehetőségeiket. A típusok mellett a rendezvénynek otthont adó gazdaság két darab LEXION 7600 MTS típusú gépe is részt vett a képzés kiszolgálásában. A MONTANA különösen jó választásnak bizonyult, hiszen hegyvidéki régiókban az összkerékhajtásának és a differenciálzárnak köszönhetően a nehezebb terepeken is jól végzi a dolgát, az akár 18%-os (teljesen automatikus) oldallejtés-kiegyenlítésével és az akár 6%-os hosszanti kompenzációval tiszta vágást biztosít az egyenetlen gabona-táblákon is.
 


 

A TRION 740-el egy olyan gyakorlati állomást hoztak létre, ahol a szemveszteség ellenőrzését, a fogyasztás mérését, és a finomhangolást gyakorolhatták terepen a demópilóták, a LEXION 8800-zal pedig a tisztítórendszerek beállítását, a fülkében történő vágóasztal-beállításokat, illetve tippeket és trükköket kaphattak a bemutatósok a sikeres értékesítés eléréséhez.

Állógépként egy LEXION 6700-as és egy LEXION 7600-as segítette a résztvevőket megtanulni a demózás során bemutatni kívánt paramétereket, gyakorolhatták a „napi körbejárást”, illetve a vágóasztal fülkén kívüli beállításait. Általánosságban a ládás és a rotoros gépek közötti különbségeket is át tudták beszélni.

A traktorokkal foglalkozó oktatás első állomásán fő hangsúlyt a CLAAS GPS rendszere, a CEMIS 1200 terminál kapta, melynek segítségével kényelmesen, néhány kattintással elvégezhetjük a feladatok kezelését és ezzel könnyen kezelhető minden automatika, melyre az erőgépünk támaszkodik. A gazdaságirányítási szoftverben történő feladatok megtervezése után azok a TELEMATICS segítségével közvetlenül a csatlakoztatott rendszerről feltölthetőek a betakarítógépre. A kezelő így látja az összes feladatot, és miután elkészült, gyorsan és egyszerűen visszaküldheti az irodába az adatokat. A precíziós gazdálkodási folyamatokban nélkülözhetetlen eszköz elméleti oktatásán kívül a gyakorlatban két traktorban is átnézték annak kezelési- és beállítási lehetőségeit (ARION 660 és AXION 870), különös figyelmet fordítva a kormányzási funkciókra.
 


 

A legfeltűnőbb látványosságot kétségkívül a XERION 12.650 TERRA TRAC nyújtotta, mely a CLAAS Industrietechnik tavaly kifejlesztett csillapított gumihevedereivel rendelkezik, és minden korábbinál nagyobb vonóerőt, költséghatékonyságot és munkakomfortot kínál. A XERION 12-es sorozat átfogó oktatásán kívül bővebben átrágták az AXION 960TT és XERION 12 sorozat közti különbségeket, a tarlóhántás közbeni gépbeállításokat, illetve a kerekes AXION 960 és az AXION 960 TT korrekt és realisztikus összehasonlítása is zajlott, ugyanis ugyanazzal a munkagéppel, ugyanazon területen mutatták be sajátosságait és különbségeit.

Egy másik állomáson az ARION és AXION gépcsalád átfogó oktatását tartották, ahol a CMATIC és CEBIS ismeretek elsajátítása után a traktorosok az előző nap kombájnosok által learatott árpa tarlóján nézhették meg, hogyan is működnek ezek a gyakorlatban.

A magas színvonalú oktatásról pozitív véleménnyel távoztak a résztvevők, mindenki kivétel nélkül hasznosnak, és elengedhetetlennek tartotta az ehhez hasonló alkalmakat, így bízunk benne, hogy legközelebb is helyet adhatunk a CLAAS TRAINING ACADEMY számára.

 

Szöveg és fotók: Kürti Ivett, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek