Spóroljon a szalmával, használjon bálabontót

Spóroljon a szalmával, használjon bálabontót

Az almozás kézimunka-igényes gyakorlatának kiváltására ajánljuk a bálabontó és-kiosztót. Ismerje meg cikkünkből a gépet!

Ennek használatával a szalma „feltárásra” kerül, azaz a szálak viaszrétegét megtörve, megnövekedik annak nedvszívó képessége. Ennek következtében nem csak az almozásra szánt anyag minősége javul, hanem jelentős mennyiségű megtakarítás is elérhető. A közelmúltban eladott géppel a gazda 1,5-2 óra alatt elvégezte azt a munkát, amelyen máskor két ember több mint  egy napot dolgozott. Nem beszélve arról, hogy olyan kemény bálát is szét szedett, amelyet kézzel nem sikerült. A fentiek ellenére még mindig vannak, akik azt mondják kézzel vagy rakodógéppel ugyan úgy szét tudjuk szedni a bálát. A gép önrakodónak tekinthető, mivel emelőfal segítségével a feldolgozótérbe kerül a szalma.

A kocka bálákat kell géppel berakni. Az újabb gépeket már kiegészítettük olyan vezérléssel, hogy a berakodáskor nem kell ki be ugrálni a traktorba, a behordó szalag és a hátsó ajtó a szekrény oldalán elhelyezett kapcsolóval vezérelhető. A bálát egy tépőhenger bontja le és roppantja meg, ezután egy kétfokozatú turbina  fújja akár 18 m távolságra is. A lassabb fokozattal akár takarmányt is tudunk adagolni etető útra vagy vályúba. A szórás iránya tetszőleges irányba állítható, a 300 fokban állítható toronnyal ellátott gépek maguk mögé is tudják fújni a szalmát, ezáltal a gép a mélyalmos istállókban is segítségünkre van.

Az egyes funkciók működtetését flexibilis vagy elektrohidraulikus távvezérlés biztosítja. Az utóbbi időben az elektrohidraulikus vezérlés került előtérbe, itt nem tud a bowden a téli párás időszakokban befagyni.

A turbina és a tépőhenger meghajtása 540 1/ min kardánfordulattal mechanikus hajtóműveken keresztül történik. A behordó lánc hidro motoros hajtású, előre-hátra forgatható, amelyet a gép jobbelején kontrolálhatunk. A gépek 4 és 6 köbméteres kivitelben készülnek.

A környezetvédelmi előírások szigorodása miatt nem mindegy, hogy állattartó telepeinken mennyi szerves és híg trágyalé keletkezik. A gazdaságosságot nagy mértékben befolyásolja, hogy mennyi anyagot kell mozgatnunk illetve a szabályoknak megfelelően tárolnunk. Van olyan állattartó telep, ahol évi 12.000 bála volt a felhasználás, a bontó használatával 7.000 db-ra csökkent az éves bálaszükséglet. A különbözetet vissza lehet juttatni a földbe, ahol a helye lenne, vagy értékesíteni lehet más felhasználónak. Ezt a mennyiséget nem kell beszállítani, nem foglal helyet. Kisebb trágya tárolóra van szükség. A tápanyag ugyan annyi lesz csak kisebb térfogaton, így kevesebb trágyát is elegendő kiszórni a szántóföldre. A fenti számokból is látszik, hogy a SUPERTINO cég által gyártott bálabontó gépek használatával 30-40 % szalma takarítható meg és az állatok számára is egészségesebb higénikusabb körülményeket tudunk biztosítani.

 

További információért keresse területileg illetékes munkatársainkat!

Elérhető

Kapcsolódó cikkek