Kiterjesztett valóság az agrároktatásban

Kiterjesztett valóság az agrároktatásban

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával jelentette meg a Szemelvények a modernizált agrároktatásból című, kiterjesztett valóság elemeket is tartalmazó kiadványát.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetsége is fel lett kérve az agrárgépészettel foglalkozó témakörök kidolgozására. A könyvet a hightech multimédia teszi ultramodernné, megőrizve az olvasás hagyományos értékét.

A kiadvány 15 témakörben, témakörönként 2-2 témával mutat be érdekes, figyelem felkeltő szemelvényeket az argárgazdaság rendkívül széles palettájából – mondta el a bemutatón Bozzay Péter. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az egyes témák megértését két- és háromdimenziós animált és narrált holografikus jellegű animációk támogatják. Ezek segítenek valósághűen láttatni az ismeretanyagot. Ezen tartalmak megjelenítésére egy fejlett, összetett tartalomszolgáltató környezet áll rendelkezésre, amelynek felhasználói oldala egy univerzális mobil applikáció.

Putz Csaba ügyvezető helyettes kiemelte: ebben a jövőbe mutató megoldásban az olvasás tradicionális értéke találkozik a legmodernebb vizuális technika szemléltető erejével. Kiadványunk elsősorban a középfokú agrároktatásban részvevők számára készült, egy új ismeretátadási, ismeret fogadási lehetőséget biztosítva azoknak, akik többre vágynak a hagyományos könyvek nyújtotta, megszokott olvasási élménynél. De ajánljuk az agrárium iránt érdeklődő kicsiknek és nagyoknak egyaránt – tette hozzá. A könyv egyszerre kézzel fogható kiadvány és applikáción keresztül lejátszható multimédiás tartalom is. Lényegre törő, könnyen érthető szövegek, látványos megjelenés, mobilos kiegészítések. Ezek a tartalmak egymást erősítve segítik a megértést és a tudás mélyítését.

A könyv használata lehetséges például órai csoportmunkák keretében. Az applikáció korlátlanul telepíthető iskolai eszközre vagy eszközökre. Adatvédelmi és kényelmi okokból elegendő egy iskolai címmel regisztrálni, majd ezzel az egy címmel és jelszóval az összes készüléken be lehet jelentkezni.

A MEGFOSZ négy fejezet megírására lett felkérve:

  • Mezőgazdasági erőgépek: kombájn
  • Precíziós mezőgazdasági erőgépek felépítése
  • Az agrárgépek járószerkezetei
  • Traktor működése

A kiadvány fenti négy fejezetén szerzőként Umenhoffer Péter a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője minden szakmai tudásával és Viczián Ágnes projekt felelős a videók és tartalmi koncepciók kidolgozásával kiegészítve több hónapon át dolgozott.

A MEGFOSZ részéről is bízunk benne, hogy a kiadvány az első állomás és még több ehhez hasonló készülhet majd a jövőben, akár részletesebb, tematikusabb felépítésében is. Köszönjük a Herman Ottó Intézetnek és az Agrárminisztériumnak a lehetőséget és a felkérést, valamint a Multilearn Kft-nek a kiadvány nyomdai és animációs kivitelezését.

Reméljük, hogy a könyv használatával az agrároktatásban részvevők számára is élvezetesebb lesz a tanulás.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., MEGFOSZ

Elérhető

Kapcsolódó cikkek