Nincs elég munkáskéz a tehenek mellé? Akkor ezt látnia kell!

Nincs elég munkáskéz a tehenek mellé? Akkor ezt látnia kell!

A DeLaval VMS fejőrobotok használatával kisebb munkaerőigénnyel nagyobb teljesítményt érhetnek el a gazdaságok.

A DeLaval VMS fejőrobotok ideális megoldást jelentenek az 50-150 tejelő tehénnel rendelkező kis családi gazdaságok számára. Itt kiválóan működik a rendszer szabad vagy részben irányított tehénforgalommal. A kis gazdaságokban nem jellemző, hogy az intenzív tenyésztésre fektetnék a hangsúlyt, így az alacsonyabb tejtermelési szint inkább megfelel a termelőnek, hiszen így a gazdaság működtetése kevesebb időt igényel és kisebb stresszel jár.

VMS automatikus fejési rendszer azonban nemcsak a kis gazdaságok, hanem a közepes és nagy telepek számára is nagyszerű választás. A rendszer moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy egy telepen akár több fejőrobot is működjön, úgy, hogy az állatok jóléte és a kiváló tejminőség nem szenved csorbát. A legnagyobb VMS fejőrobotos telepeken, Chilében és Oroszországban, 64 fejőrobot működik. Nyolc vagy akár annál több VMS egységgel rendelkező nagy telepeket azonban szerte Európában, többek között Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Csehországban és Magyarországon is találunk.

fejőterem
VMS fejőterem – fotó: DeLaval

A modern technológiai megoldások az ilyen nagy létesítményeknél egyebek mellett olyan vitathatatlan gazdasági előnyöket jelentenek, mint a munkaerőigény jelentős csökkenése és a munkaerő-hatékonyság növekedése. Csökken a tej hűtésének és tárolásának energiaköltsége és leegyszerűsödik a telep bővítése, fejlesztése. A különböző DeLaval megoldások (fejés, etetés, hűtés, trágyakezelés) összekapcsolásával egy teljesen automatikus rendszer alakítható ki.

A VMS fejőrobotok nyújtotta előnyök nagy telepek számára:

  • Csökken a munkaerőigény
  • A tehenek számára optimális fejési rutin
  • Javul a dolgozók életminősége
  • Adott a lehetőség a bővítésre, fejlesztésre
  • A minőség és a jövedelmezőség jobban kézben tartható
     

Tehénforgalom és csoportok

A 8 robotos DeLaval VMS telepek nagyon népszerűek és elterjedtek. A tehénállományt jellemzően 4 csoportra osztják, és mindegyiket 2 fejőrobot szolgálja ki. Az állomány termelési szintjétől függően, egy csoportban akár 140 tehén is lehet. A moduláris kialakítás rengeteg lehetőséget biztosít, így a rendszer könnyen adaptálható az adott telep sajátos igényeihez. Ilyen nagy telepek esetében mindenképpen javasolt a tehenek mozgásának ellenőrzése, azaz az irányított tehénforgalom, amelyet a DeLaval VMS rendszer okos válogatókapui biztosítanak. Ezeknek köszönhetően az istálló különböző területekre osztható, úgymint etetőterek, almozott pihenőterek és a fejőrobotok.

Minden egyes tehén naponta többször is áthalad a válogató kapukon, és a rendszer az azonosítás illetve a fejési engedély alapján eldönti, merre mehet tovább, a fejőrobot vagy az etetőtér felé. A szabad tehénforgalom ugyancsak lehetséges nagy telepeken, de nagyon szigorú etetési szabályokat követel meg.

Ez nagy állomány esetén bizonyos kockázatot hordoz magában. A tehenek ellenőrzött forgalma nem akadályozza az állatokat semmilyen irányban, de a tényleges legfrissebb adatok alapján irányítja a tehenet ahhoz a kapuhoz illetve területhez, ahol annak éppen lennie kell. Emellett szól az is, hogy irányított tehénforgalom esetén az etetés – például, hogy a VMS robotban mennyi takarmányt etetnek – nem annyira érzékeny kérdés.

istálló elrendezésVMS istállóelrendezés – fotó: DeLaval

Ahogy már említésre került, a VMS fejőrobotok száma egytől hatvannégyig terjedhet egy tejtermelő telepen. Nagy telepeken jól bevált megoldás a frissen ellett teheneket külön csoportba tenni, elkülönített robottal, lehetőség szerint közvetlen kapcsolatban az ellető térrel, így a kevesebb állat nyugodtabb körülmények között tud hozzászokni a robothoz. Ugyanakkor a kisebb csoport sokkal jobb ellenőrzési lehetőséget is kínál a kritikus ellés utáni időszakban.

Az etetés kulcsfontosságú

Az etetési rendszer a fejőrobotos telep sikeres működésének sarokköve. A tehenek fejési mutatói alapján pontosan kiszámított és egyedileg adagolt abraketetés megkérdőjelezhetetlen előnyt jelent. Amennyiben a robotban kiosztott abrak mennyisége a legmagasabb termelésű teheneknél meghaladná a 9 kg-ot naponta, az istállóban elhelyezett etetőállásokkal plusz abrak etetése oldható meg.

Nagy telepek VMS fejőrobot tervezésénél figyelembe kell venni a tehén fajtáját, a termelt tej tervezett mennyiségét, a tenyésztői célokat, a telepi irányítási rendszert, az etetési rendszert és a szükséges emberi erőforrásigényt.

A DeLaval egy komplett, átfogó rendszert ajánl, a legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazó fejéssel és tejtárolással. Legyen szó kis családi gazdaságról vagy az igazán nagy, gigaméretű tejtermelő telepekről, a DeLaval VMS technológiának köszönhetően mindent tudni fog a teheneiről, minden egyes nap.

 

Forrás, képek: Agroinform, DeLaval

Elérhető

Kapcsolódó cikkek