Trimble tapasztalatok egy gazdálkodó földmérőtől

Trimble tapasztalatok egy gazdálkodó földmérőtől

Még a nyár kellős közepén látogattuk meg Kocsolán Szabotin Pétert, a Zöldvíz Kft. egyik tulajdonosát és fiát, Zsombort, hogy számoljanak be az általuk használt Trimble eszközökről.

Péter eredetileg geodéta, így számára a precíziós gazdálkodás már az elméleti alapoktól kezdve egy kicsit más, mint akik menet közben sajátítják el a technológiában rejlő lehetőséget.

 

Kérlek, mutatkozzatok be röviden!

Szabotin Péter vagyok, 2003-ban alapítottuk a családi vállalkozásunkat 80 hektárral, ami mára már 125 hektárra növekedett. Két fiam segíti a gazdálkodást, ők még tanulják a szakmát – a nagyobb egyetemen, a kisebb pedig szakképzés keretében. Igyekszünk minden munkát magunk elvégezni, egy alkalmazottunk van, aki segít a mindennapokban.
Klasszikus vetésforgóval dolgozunk: búzát, kukoricát, napraforgót termesztünk, az AKG miatt ezek kiegészülnek lucernával és zöld ugar területekkel.
 


A gépparkotokról mit lehet tudnunk?

Jelenleg 4 traktorunk van, a kezdetekkor használt MTZ-nket kabalából megtartottuk. Mellette az IH-k dominálnak, ezek eltérő teljesítményűek, a különböző teljesítményigényű munkagépek miatt. Mondhatni, túl vagyunk gépesítve. Minden olyan plusz pénzt, ami rendelkezésre áll, azt fejlesztésre, felújításokra áldozzuk. Így ruháztunk be az évek során a Gruberbe, a Sulky műtrágyaszóróba, illetve a Kverneland szemenkénti vetőgépbe is.

A Kverneland 6 soros elektromosan vezérelt vetőgépünk ISOBUS-os, amely tud változó tőszámot és szakaszvezérlést is. A műtrágyaszóró nem ISOBUS-os, de mérleges és monitorról vezérelhető az elektromotoroknak köszönhetően, így alkalmas változó dózisú kijuttatásra, automatikus szakaszolásra.

A helyspecifikus gazdálkodáshoz 2018 környékén szereztük be a Trimble CFX-750-es egységet, amelyet műtrágyaszóráshoz és sorvezetéshez használtunk. Elsődleges célunk az átfedések csökkentése, a hatékonyabb működés volt. Ezt utólag, a Sulky műtrágyaszóró megvásárlásakor szereltük fel sorosporti vezérléssel, ezzel automatikus GPS alapú szakaszvezérlésre lett alkalmas.

Kverneland vetőgépünk megvásárlásakor, 2020-ban döntöttünk a Maxxum traktorunk felokosítása mellett. Egy Trimble GFX-750-es monitort kapott teljes feloldással: RTK, tőszámszabályozás, szakaszvezérlés és változó dózis, valamint a traktoron is kiépítésre került az ISOBUS. A Kverneland  vetőgép tökéletesen működik a Trimble GFX-750 általi vezérléssel, nem vásároltuk meg saját monitorát. Az osztott képernyő nem okoz problémát.

Ezt követte a nagy traktor beszerzése, amely szintén kapott egy Trimble GFX-750-es monitort. Hiába a lehetőség, nem vagyok híve az egyik traktorból a másikba rakosgatásnak – számomra ez sokkal kényelmesebb megoldásnak tűnik. Korábban a Trimble CFX-750-esnél próbáltuk, de nem szerettem. Ez a komplett rendszerünk is RTK-s, de olyan feladatokat végez egyelőre, amelyek nem igénylik a feloldásokat, viszont automatakormányzásra alkalmas.

Ehhez a csomaghoz járt a mAXI-MAP és a Trimble Ag szoftver 1 éves előfizetése, amelyek felhő alapon működnek, ezáltal a traktorok egymás között is tudnak kommunikálni, de akárhol vagyok, rálátok a gépeinkre akár laptopról, akár telefonról. De a szoftverekkel csak ismerkedünk, mivel kicsik vagyunk, ezért rövid idő áll rendelkezésre az egyes funkciók megismerésére, begyakorlására. A legközelebbi alkalmazáskor az eddigi ismeretek már kopottak, ami okoz egy-két érdekes szituációt.

Rendelkezünk egy 2013-as Kertitox permetezővel is, amely jelenleg még nem alkalmas a precíziós munkálatokra. Annak idején még nem gondolkoztunk ebben. Trimble A GFX-750 virtuális szakaszolás funkciójának köszönhetően saját monitorjának segítségével kézzel szakaszolható. Ha a pályázatnál pozitív elbírálásban részesülünk, akkor az utód automata szakaszolású, ISOBUS-szal felszerelt lesz, így  terveink szerint a vetőgéphez hasonlóan a Trimble GFX-750 monitorral tervezzük vezérelni. Ebben az esetben már elmondhatnánk, hogy gazdaságunk méretéhez képest komoly eszközparkkal rendelkezik ahhoz, hogy meg tudjon felelni a jövőbeni kihívásoknak.
 


Mennyire tudjátok precíziós feladatokra használni az eszközöket?

A fő szakmám hátulütője, hogy a térinformatikára van némi rálátásom – földmérőként ismerem a formátumokat, a szoftveres térinformatikai megoldásokat, illetve például a táblahatárok előállításában, felvételében a gazdatársaimnak is szoktam segíteni.

Rendelkezésre áll minden technikai eszköz ahhoz, hogy a precíziós gazdálkodás elemeit alkalmazni tudjuk. Próbáljuk a területeinkre meghatározni, összeállítani a termelésizónákat, a kijuttatási térképeket, hogy legyen alapja a műtrágyák változódózisú kijuttatásának, illetve a változó tőszámú vetésnek. Nem is technológiai, hanem agronómiai kérdések merülnek fel, például, hogy érdemes-e egyes növényeket tőszám differenciálni, és ha igen, azokat milyen határok között? Ha olyan hibridet differenciálunk, amely nem reagál rá, akkor elmehet tőle a kedvünk, miközben nem a precíziós technológiában keresendő a hiba, hanem nincs meg hozzá az ismeret.

 

Nagyon jól átlátod a precíziós gazdálkodásból származó előnyöket. Mit gondolsz, mikortól tudtok ebbe teljesen beleállni?

Reméljük, hogy a közeljövőben, 1-2 éven belül! Már idén szerettem volna kísérleteket végezni, jövőre viszont erre biztosan sort kerítünk a kukoricában: azaz, hogy ugyanazt a vetőmag mennyiséget használva, tudok-e többletet kihozni a precíziós gazdálkodás alkalmazásával.

 

A Trimble eszközök fognak tudni ebben segíteni Nektek? Milyenek az eddigi tapasztalatotok? Van-e valami fejlesztési javaslatotok?

A mostani ismereteim szerint igen, meg fogják oldani azokat a feladatokat, amiket mi szeretnénk velük elvégezni. Stabilan kell tudnunk használni az eszközöket, de a Trimble GFX monitorok ki tudják szolgálni az igényeinket.

 

Hogy látod, segítség-e a felhasználóknak a felhő alapú adatátvitel?

Jól jön számunkra, kontrollként tudjuk alkalmazni, illetve hasznos hogy az adatokat (táblahatár, A-B egyenes) elég egy traktornak felvenni, feltölteni és azt a másikak már „látják”, azonnal tudja használni, de ezt a nagyobb gazdaságok tudják igazán kihasználni, ahol akár 20-30 táblán egyszerre 5-10 traktor dolgozik. Ott határozottan előny lehet, hogy a kiküldött erőgép, gépkezelő csak azt a feladatot tudja elvégezni, ami tervezve volt számára.

 

Milyen szoftvert használtok?

A Trimble Ag egyes moduljaival ismerkedünk, de annyira széles körű az alkalmazás tárháza, hogy évekbe telik, amire megtanuljuk teljesen kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.

A mAXI-MAP szoftver pedig ugyan rendelkezésre áll, de nem volt még kapacitásunk elsajátítani. Terveink szerint meghosszabbítjuk az előfizetését ennek ellenére, és szeretnénk profitálni belőle.

 

Milyen további lépéseket terveztek helyspecifikus irányban?

A korábbi Trimble CFX monitort szeretnénk lecserélni idővel Trimble GFX-re, természetesen automata kormányzással, teljes feloldással és ISOBUS-szal – ezzel egy időben a műtrágyaszórónk is megkapná az ISOBUS-t, és innentől kezdve mindkét traktorral lehetne azt használni.
 


Milyen tapasztalataitok voltak a beszerelésekkel, beüzemelésekkel kapcsolatosan?

A megállapodásunknak megfelelően, tartotta az AXIÁL a vállalt határidőket, a precíziós eszközeink beszerzése zökkenőmentesen zajlott le Veletek.

 

Mennyire volt bonyolult a Trimble eszközök elsajátítása? Előny-e, hogy Android alapú a termék?

Nekem alapvetően egyszerűen ment. Az átlagfelhasználó számára biztosan rengeteget segít az ismerős Androidos rendszer. Könnyedén áttekinthető a felület. Sokat segítenek a tájékoztató videók, amelyeket a rendelkezésünkre bocsájtotok, ugyanakkor javaslom ezen videók témájának a kibővítését és folyamatos elérhetőségének biztosítását.

 

Milyen az AXIÁL-lal való kapcsolatotok?

Nagyon régóta ismerjük egymást a kollégákkal, ha valamilyen beszerzési igény felmerült, kérünk tőletek is ajánlatot. A döntésben számos tényező befolyásol.  A precíziós eszközök esetében például a Trimble márka erőssége és a szakértelmetek volt a húzóerő. Az alkatrészek esetében a telephely közelsége, és a hatalmas raktárkészlet a domináns.

Ugyanakkor ha a kapcsolatunkról beszélünk, visszakanyarodhatunk a geodéziai tevékenységemhez: a dombóvári és a kaposfői telephely megépítésekor a földmérői munkákat annak idején mi végeztük el nektek.  

 

Beszélgetésünk végeztével még készítettünk néhány képet az eszközökről, közben konstatáltuk, hogy Trimble megoldásaink valóban jól és pontosan működnek szinte bármilyen márkájú eszközön. Természetesen nem maradhatott ki a témák közül az RTK pontosságú korrekciós jel szolgáltatás, ekkor büszkén említettük már meg az új mAXI-NET 2.0 rendszerünket is. Bízunk benne, hogy következő látogatásunk alkalmával ismét ugyanilyen elégedetten, csupa pozitív tapasztalatról tud majd Péter beszámolni nekünk.

 

Szöveg és fotó: Baranyiné Hutai Anikó

Elérhető

Kapcsolódó cikkek