Mintagazdaság a Gerecse ölén

Mintagazdaság a Gerecse ölén

Szép a hegyes, dombos vidék, de nem könnyíti meg a mezőgazda életét. Léber György és fia, ifjú Léber György mégis bekerültek vállalkozásukkal a Magyarország Legszebb Birtoka megmérettetés legjobbjai közé.

Ezt az elismerést nem valami alkalmi nekibuzdulással érte el a család, hanem mintegy mellékesen, magától értetődően: hozzáállásával a munkához és az élethez. Az apa összefoglalója szerint: „Ahogy a rendszer változott, úgy változtunk mi is. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen nagyot fejlődünk. Ma már pályázatokat adunk be”. Tarján nemzetiségi község, a felmenők Feketeerdőből érkeztek, az idősebbek még beszélik az ottani archaikus nyelvjárást, amelyen a mai napig társalognak az idősek a községben, és németekkel is. Hagyományukból adódóan keményen, alaposan dolgoznak, szilárdan gyökereznek a Gerecse hegyei között, amibe beletartozik a földművelés mellett a vadászat is. Pragmatikusan, szinte érzelemmentesen gondolkodó emberek, akik nyitott szemmel járnak a világban, és józan döntéseket hoznak.
 


A Léber Kft-ről már beszámoltunk 2016-ban, akkor a kombájnok álltak előtérben, most a zöldsor a vezető téma, noha nem főszereplő a gazdaság életében. Ezer hektáron, amelynek mintegy harmada saját, a többi bérelt, termesztenek hagyományos szántóföldi növényeket, repcét, búzát, napraforgót, kukoricát, jó minőséggel, átlag feletti betakarítási eredményekkel – ez a húzóágazat. Foltokban köves, általában kötött földjeik Tarjántól- Pilisjászfaluig vannak szétszórva, harminc kilométeres körben. Sok az országúti vonulás, ezért már régóta csak a Vario váltójuknak köszönhetően mindig optimális fordulatszámmal futó Fendt traktorokat használnak, de szállításra nem ezeket koptatják (így is elfogy két év alatt egy garnitúra gumi), hanem bérelt kamionokat vesznek igénybe.

Állattartást eredetileg nem terveztek, ám ebbe az irányba adott impulzust, hogy állattenyésztéshez kötötték állami földek bérbeadását, és ha már bele kellett vágni, ami állandó jelenlétet követel, azt is magas színvonalon teszik. Ötven darabos limousin húsmarha törzsállományuk és szaporulata, összesen mintegy 85 állat, naponta elfogyaszt egy öt-hat mázsás szenázs-körbálát, négy lucernabálát, „mindig benne van a fejük az etetőben”, kivéve április végétől novemberig, akkor legelőn vannak, de ott is kell egy kis pótlás. Évente kétszáz szenázs-, ezernél több lucerna-bálával számolnak, ebből el is adnak. Hozzájön mélyalmozáshoz ötszáz szalmabála, így már felmérhető a zöldsorra házon belül háruló feladat nagysága, amelyhez bérmunka járul.

Ahogy az idősebb gazda említi, a Gerecse megfogja az esőt, sőt változóban van az éghajlat: míg régebben két nap alatt ideért Németországból az eső, ma már inkább délkelet felől jön szárazság. Öntözésről szó sem lehet, a kedvező időjárás rövid „ablakait” kell jól kihasználni, tehát számít a műveletek gyorsasága. Mivel jó a kapcsolat az AXIÁL-lal, ahonnan négy Fendt traktoruk, két Manitou rakodógépük, és két CLAAS LEXION kombájnjuk származik, illetve figyelembe véve a CLAAS hírnevét e területen is, természetesen adódott, hogy a német márka „vetésizöld” zöldsora mellett döntöttek. Ebben később jól bevált választásban nem elhanyagolható érdeme van Beszedics Zoltán AXIÁL-os területi képviselő meggyőző szakértelmének is.
 


 

Vegyük sorra a gépszínben tárolt, de a riport kedvéért a napvilágon felsorakoztatott, jelentős értékű gépállományt! 8,5 tonnás, 240 lóerős Fendt traktor működteti két TLT-vel a CLAAS 3200 FRC DISCO első-, illetve a hátsó függesztésű 3200 FC DISCO CONTOUR kaszát, amely nagy menetsebességnél is optimálisan követi az egyenetlen talajt. „Nagy előnye, hogy gumihevederével megroppantja a nehezen száradó szárat, ezzel egy napot nyerünk a száradási időn”, mutat rá egy lényeges szempontra idősebb Léber György. A következő lépésben a vontatott CLAAS VOLTO 800 rendkezelő teríti szét a levágott lucernát, egyenletesen, az egész területen, ez is gyorsítja a száradást, megelőzve a nem túl gyakori csapadékot. Ezután éjszaka vagy hajnalban vonul ki az egyrotoros régi helyett idén vásárolt kétrotoros, nagyobb területteljesítményű CLAAS 1700 LINER TWIN rendsodró, amikor még párásak a lucerna levelei, így nem hullanak le, épen maradnak. A Gerecse változatos domborzati viszonyai között jól jön a lebegő rotorfelfüggesztés háromdimenziós talajkövetése. Jöhet a bálázás!

Bálázója tavalyig nem volt a Léber Kft-nek, bérmunkában báláztattak, de várni kellett a vállalkozóra, aki persze a saját földjére ütemezte be a legkedvezőbb napokat, s idén megvásárolták a legmodernebb, hevederes CLAAS 465 RC VARIANT bálázót. Nagyon vegyes földterületeik mindegyikén jól működik ez a típus, nagy a kapacitása és kényelmes a kezelése. Területteljesítményét nehéz megbecsülni, mert kis földdarabokon áll össze napi harminc-negyven hektár, de ez sem egész napra vonatkozik, mert kilenc óra után le kell állni, hogy ideális legyen a bálák állaga.
 


 

Minthogy még újak a zöldsor vezérgépei, csak óvatosan nyilatkozik róluk idősebb Léber György: „Egyelőre elégedettek vagyunk”. Egy ennyire realista embertől ez is sokat jelent. Átalánydíjas karbantartási szerződést kötöttek-e az AXIÁL-lal? „Fiammal mindketten gépész-végzettségűek vagyunk, sok mindent megoldunk. Igaz, a Fendt fedélzeti számítógépében nincs kiütve az olajcsere, így meg nem történtnek tekinti, de nem baj”. A nemrég vásárolt gépek persze még garanciálisak, amúgy jó a kapcsolat a bajai cég tatabányai telephelyével.

Látogatásomkor nem két, hanem három generációt ismertem meg a családból. Ott volt a telephelyen a 15 éves Máté is, aki rutinosan, látható élvezettel vezeti a böhönc Fendtet, és nagyapja szerint egyébként sokat segít a gazdaságban; éppen vasvillára kapott, a tehenek elé teríteni a takarmányt. Nincs gond tehát az utánpótlással, és lelki szemeimmel már látom is, ahogy Máté minden tekintetben belenő a „Magyarország Legszebb Birtoka” vetélkedés szántóföldi növénytermesztés kategóriájában a három legjobb közé minősített Léber gazdaság tennivalóiba és vezetésébe. A szépreményű fiatalember mintagazdaságot kap apukájától és nagypapájától, nagyszerű feladat lesz továbbvinni!  

Karlovitz Kristóf

okleveles mérnök szakújságíró

Elérhető

Kapcsolódó cikkek