Irány a hegy!

Irány a hegy!

Folytonos újító szándék, nagyobb kockázatvállalási hajlandóság, a szaktudás és a szakmai-gazdasági kapcsolatok fontosságának felértékel(őd)ése jellemzi a tarjáni Léber családot, akik ma már 900 hektáron gazdálkodnak. 

Ifj. Léber Györggyel, a szomszédos Héregen, a cég telephelyén találkoztunk.

Házigazdánk 1996-ban – miután végzett az iskoláival – csatlakozott a családi vállalkozáshoz, hogy újabb lendületet vigyen bele. Területeik 80 százaléka Tarján határában található, de Nagysáp, Sárisáp is a vonzáskörzetükbe tartozik. 20-30 kilométeres körzetben, dimbes-dombos területeken dolgoznak, ahol a vadkár a legnagyobb kihívás. Kötött talajokat, 14-15 aranykoronás földeket művelnek, ám a domborzat miatt a viharok, a szélsőséges időjárás nem okoznak nagyobb fejtörést. Repce, búza, napraforgó, kukorica – klasszikus vetésforgó – jellemző. „Őszi búzából természetesen étkezési minőséget állítunk elő”- hangsúlyozta a szakember. Intenzív gazdálkodással az országos átlag feletti eredményeket érnek el. Repcéből három tonnát fogadnak el minimumként, míg búzából nem mennek hat tonna alá. Inkább a martonvásári búzákat részesítik előnyben, de idén szegedi fajtát is kipróbálnak.

 

 

Az őszi vetések jól teleltek, télen éppen csak annyi fagyot kaptak, amennyi kellett. Február végétől megjött a csapadék is, amivel átvészelték az áprilisi szárazabb időszakot. Szerencséjükre későn ébredtek a repcében a rovarkártevők.

A 90-es évek elején a hagyományos szocialista géppark volt jellemző náluk is. Fortschritt 514-es, 524-es betakarító gépeken edződtek, az első CLAAS MEDION kombájn 2002-ben került hozzájuk, egyben fel is vették a kapcsolatot az AXIÁL-lal. Fendt 820-as traktorukat 2009-ben vásárolták, a mai napig hibátlanul dolgozik. A CLAAS MEDION-t cserélték 2009-ben LEXION-ra, s ezzel még szorosabbá vált az együttműködés.

Amikor ifj. Léber Györgyöt döntésük okairól faggattam, a válasz egyszerű volt: A CLAAS mellett nem is néztek más kombájnt. Persze kikacsintottak oldalra is, de a döntés könnyűnek bizonyult, gazdaságukban csak ezt a márkát tudták elképzelni, pedig a környéken nemigen láttak akkoriban CLAAS kombájnt dolgozni. Elhatározásukat tett követte, amit azóta sem bántak meg. Nem csak a kitűnő márka, az eszközök minősége fogta meg őket, sokat nyomott a latban az AXIÁL-lal kialakult, azóta is töretlen jó kapcsolat.

Tavaly LEXION-ból már a második került Tarjánba, annak az idei lesz az első szezonja. Igyekeztek úgy választani, hogy a két kombájn lehetőleg ugyanolyan legyen. Nem szerették volna a 900 hektárt egy óriási gépre bízni, inkább két közepes-nagy kategóriás eszközre.

Dimbek ide, dombok oda, a CLAAS-ok mindenféle terepviszonnyal megbirkóznak. Mindkettő Caterpillar motorú, ezzel csak jó tapasztalatokat szereztek. Nehéz terepen, őszi esős időben is elmennek a Caterpillar motoros kombájnok. Bíznak a német minőségben.

 

 

“Egy kombájnnál nem elsődleges szempont a fogyasztás”- mondta érdeklődésemre a szakember, az egy-két hónapnyi üzembe sok minden bele kell férjen. Sokkal fontosabb a munkavégzés minősége, amely ellen nem emelhettek kifogást. A búza idáig nem szorult külön tisztításra, kombájn-tiszta termést vihettek a tárolóba. Arra azért figyelnek, hogy ne járassák csúcsra betakarításkor a gépet. Míg máshol 30-35 hektárokat aratnak le, addig Tarján határában megelégszenek a 28-30-al. Nem a teljesítményre hajtanak, hanem a kevesebb tört szemre és a tisztaságra. A repcénél viszont már – miután az elmúlt évben üzembe helyezték saját tisztító-szárító üzemüket – nem olyan fontos a tisztaság, így kicsit „elengedhetik” magukat. Sokkal fontosabb, hogy minél hamarabb bekerüljön a mag, s kevesebb peregjen ki. A repce betakarítását nehezíti a nagy növényi tömeg és a kisméretű mag, de a CLAAS hibátlanul megoldja.

„Idéntől rajtam kívül egy alkalmazott is felül a kombájnra”- tette hozzá ifj. Léber György. Minden művelet a fülkéből beállítható, a gyári beállítás helyett a sajátot mentik le a memóriába, a következő szezonban előhívják, s az évjáratnak megfelelően finomhangolják.

„Hozamtérképet nem készítünk, aminek gyakorlati okai vannak”- jegyezte meg a szakember, betakarításkor viszont folyamatosan mérik a szemnedvességet és az átfolyt mennyiséget. Meggyőződésük, hogy a vidékükön valótlan eredmények születnének a hozamtérképekből, ami elsősorban a vadkárnak köszönhető. Esetenként egy 40-50 hektáros táblából hektárnyi felületek tűnnek el a vaddisznók gyomrában. Mivel a vad legnagyobb kísértése a kukorica, visszaszorították vetésszerkezetükben – csak 120 hektárnyit vetettek –, inkább a repce és a búza túlsúlya jellemző.

A LEXION esetében nem kell kompromisszumot kötniük, a csúcsminőség és a megbízhatóság egyaránt jellemzője a gépnek. A MEDION már egyszer bizonyított a gazdaságban – bár abban az időben csak 300 hektáron gazdálkodtak –, az első, 2009-ben üzembe helyezett LEXION-ba máig 3000 üzemóra került. Hibátlanul működik, de megnyugtató hogy egy idén már egy „ifjonc” áll mögötte.

 

 

Eszközeiket nem akarják „leharcolni” – sokba kerülne a javítás –, igyekeznek folyamatosan odafigyelni rájuk. Ez a traktorokra is érvényes. Tapasztalataik szerint az alkatrészellátásban verhetetlen az Axiál, országos hálózatot építettek ki, ami kiválóan működik. Ráadásul az elmúlt év januárja óta még közelebb jött a gépkereskedő cég, Tatabányán hozta létre új telephelyét, míg korábban – 1996 óta – Székesfehérvárhoz tartoztak.

A szervizesek felkészültek, nem a gazdáknál „tanulják” a gépeket. Ugyanakkor az is megesett, hogy telefonon keresztül orvosolták a problémát. Ifj Léber György édesapja és maga sem idegenkedik a „vasaktól”, alapszakmájuk autószerelő, így az egyszerűbb szerelési munkákhoz bátran hozzányúlnak.

A családi gazdaságban dolgozó két CLAAS kombájn, a négy Fendt traktor, a Manitou rakodó és több munkaeszköz jelzi, hogy kiváló eszközöket találni az AXIÁL portfóliójában. Ráadásul a gépfinanszírozásban is sokat segítenek. Ahogyan a szakember mondta: nagy cég, felkészült szakemberekkel, megfelelő tőkével.

Beruházáskor a márkahűség jellemzi választásukat, a tipizálás mellett döntöttek. Véleményük szerint sokkal egyszerűbb megismerni egy gyártó eszközét – s inkább ezen belül váltják a szériákat –, kézre állnak, jobbnak tartják, mint sok márkából szemezgetni. Az alapvető alkatrészek azonosak, s ahhoz kicsi a vállalkozásuk, hogy mindenből tartsanak raktáron, ahhoz viszont túl nagyok a területeik, hogy napokig álljanak a gépek.

A LEXION 540-es, és a LEXION 650-es – bár újított a gyár – felépítésük alapelveiben megegyeznek. „A dobátmérő, a tartály mindkettőben azonos”- mutatott rá a szakember. Defekt esetén, csak át kell tenni az egyikről a kereket a másikra, s máris üzemkész.

Vállalkozásukban egyre kevesebb bérmunkát végeznek, hiszen nem mindig jutnak el időben a megrendelőkhöz. Őszi búzából 430 hektárt kell betakarítani, s a 130 hektár repce sem várhat érésidőben. Ezt egy géppel ezen a vidéken rövid időn belül nehezen tudnák levágni. Az őszi búzával az étkezési minőséget célozták meg, azt még az esők előtt kellene betakarítani. Ezért kell a két eszköz, hiszen a közel 600 hektár egy kombájnnak túl nagy falat lenne.

 

Szöveg: Viniczai Sándor

Képek: Váraljai Zsolt

 

Forrás: Agritech 2016. augusztus

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek