Megoldás a belvíz elvezetésére

Megoldás a belvíz elvezetésére

Hazánkban körülbelül 27.000 km2 az olyan terület, amelyen problémát okoz a belvíz elvezetése. Világviszonylatban is elismert problémáról beszélünk, és egyre több területet érint e probléma, viszont már számos megoldás létezik ennek kiküszöbölésére.

 

A legismertebb ezek közül talán a talajszintezés, a dréncső fektetés, vagy a mesterséges árok készítés.

Rengeteg megoldás és széles kínálat áll rendelkezésünkre olyan gépekből, amelyek segítségével a három művelet elvégezhető, így akár már 80-90 lóerős géppel is tudunk árokásást végezni. Az árokásás mellett külön ároktisztitó és karbantartó gépeket is megtalálunk a piacon, amely segítségével a már meglévő csatornánk üzemképesen tartható. Az ároknyitásnak a folyamatát ma már képesek vagyunk akár GPS technológia segítségével szabályozni, olyan módon, hogy az árok nyitási művelet közben már úgy vezéreljük az eszközünk magasságát, hogy az biztosan megfelelő leejtést kapjon az egész szakaszon. Ezt a mai használt RTK pontos rendszerek könnyen kezelik, ugyanis a garantált horizontális pontosságon túl, a magasság vezérléshez szükséges vertikális pontosságot is képesek megfelelő módon biztosítani.

 

 

A dréncsövezés egy korszerűbb megoldása az árokásásnak. Lényegében itt is árkot készítünk, de egy időben csapadékelvezető csövet is fektetünk bele. Eleinte az eszköz és üzemeltetési költségeket igen magasnak bizonyultak, és ezen felül megjelent a csővezeték költsége is, ami miatt nagymértékben megnövekedett a technológia beruházási költsége és emiatt számos gazda nem preferálta ezt a megoldást. Szerencsére mára már nem szükséges önjáró dréncsőfektető gépekre beruházni, hanem vontatott és három pontra rögzíthető kivitelek is megjelentek a magyar piacon, amelyek jelentősen csökkentették a kiépítés költségeit. Továbbá az árokásóhoz hasonlóan itt is lehetőségünk adódik GPS alapú dréncsőfektető rendszert alkalmazni.

 

 

Megvan az árok, de hogyan vezessük bele a vizet? Ha szeretnénk a meglévő vízelvezetőnkbe terelni a szántóföldön álló belvizet, akkor szükségünk van egy úgynevezett talajszintező eszközre is. Ez az eszköz lehet gréder- vagy szkréper láda, teljesítménytől és erőgéptől függően kell a megfelelőt megválasztanunk. Ennek lényege, hogy egy előre meghatározott leejtést, vagy szintkülönbséget tudunk megadni a területünkön és így mi irányíthatjuk a csapadék lefolyását. Természetesen erre is van megfelelő információs támogatás, amellyel nem szükséges nekünk odafigyelni a pontos megmunkálásra, hanem helyettünk egy GPS vagy lézeres alapú rendszer végzi a munkagép döntésének és munka magasság beállításának a műveletét. Egy ilyen rendszer már működik Magyarországon, ahol már két éve folyamatosan GPS alapú rásegítéssel dolgoznak.

 

Szöveg és kép: Fehér Róbert, szervizmérnök

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek